Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretle İzahname
Türkiye Bankalar Birliği’nden
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu düzenlemenin amacı, kuruluşlar tarafından ücretlendirilebilecek olan ürün ve hizmetler için Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin Ek-1’inde yapılan sınıflandırmanın, işlemlerin finansal niteliklerine göre ayrımının yapılmasıdır.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu düzenleme, 07/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrası ile 03/10/2014 tarihli ve 29138 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 6 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
İzahname
MADDE 3- (1) Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmelik kapsamında uygulanabilecek ücret, komisyon, masraf tahsil edilebilecek işlemlerin ana kalemleri ve açıklamaları ekli tablolarda belirtildiği şekildedir.
İlan
MADDE 4- (1) Finansal Tüketicilerden Alınacak Ücretlere İlişkin Usûl ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin 8 inci fıkrası uyarınca, bu İzahnamede yer alan tüm ücret kalemleri, Kurum tarafından uygun görülecek formata göre, bankaların internet sitesinde belirtilen logo ile “Ürün ve Hizmet Ücretleri” başlığı altında ilan edilir.
(2) Banka şubelerinin görülebilecek yerlerinde ise aşağıda yer alan ana kalem ücretlerinin azami ve asgari tutar ve oranları ilan edilir.
(a) Hesap işletim ücreti[1]
(b) Kredi kartı yıllık üyelik ücreti
(c) Şube para çekme ücreti
(ç) Şube Elektronik Fon Transfer ücreti (EFT)
(d) Şube havale ücreti
(e) Şube SWIFT ücreti
(f) Kiralık kasa ücreti
(g) Şube arşiv-araştırma ücreti
Ücret ve Faizlerin İadesi
MADDE 5- (1) (a) Bankalar tarafından adli, idari ve yetkili diğer makamların kararları neticesinde belirlenen tutar;
– Finansal tüketicinin talebinde açıkça belirtmesi durumunda belirttiği ilgili banka veya başka bir banka nezdindeki açık mevduat hesabına veya nakden ya da ilgili banka nezdindeki açık ya da hareketli kredi kartına tutar veya puan olarak,
– Finansal tüketicinin ayrıca talebi bulunmaması durumunda iadeyi gerçekleştiren banka nezdinde yer alan açık mevduat hesabına, nakden ya da açık kredi kartına tutar olarak
finansal tüketiciye Yönetmelik hükümleri çerçevesinde bilgilendirme yapılması suretiyle herhangi bir ücret almadan iade edilir.
(b) Yukarıda belirtilen ücret iadesi işlemleri dışında; banka inisiyatifiyle müşteri memnuniyeti, fiyatlama ve benzeri amaçlı ücret iade işlemleri ile işlem tarihinden itibaren 180 gün içinde tespit edilmiş operasyonel nitelikli hata sonucu tahsil edilen ücretlerin iadesinde; banka nezdinde yer alan ücretin alındığı açık mevduat hesabına, nakden ya da açık ya da hareketli kredi kartına bilgilendirme yapılmaksızın doğrudan iade yapılabilir. Finansal tüketicinin açık kredi kartı ya da mevduat hesabı olmaması durumunda kendisine bilgi verilmek suretiyle iade işlemi sonuçlandırılır. Yapılan iade işlemlerine ilişkin olarak, en geç iade işleminin yapıldığı ayın son gününe kadar Kuruma bilgi verilmesi zorunludur. Bu kapsamda Kuruma yapılacak raporlamalarda asgari olarak; kendisine iade yapılan finansal tüketicilerin kimlik bilgileri, iade tutarı ve iade nedenlerinin yer alması zorunludur.
(c) Yukarıdaki fıkralarda yer alan hükümler, bankaların karar birimleri veya adli, idari ve yetkili diğer makamların kararları neticesinde finansal tüketiciye iadesine karar verilen faiz tahsilatları için de uygulanır.
Yürürlük
MADDE 6- (1) Bu düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girer.*
Yürütme
MADDE 7- (1) Bu düzenleme hükümlerini Türkiye Bankalar Birliği yürütür.
[1] Danıştay 15. Dairesinin 06.02.2018 tarihli ve E:2014/9570, K:2018/1194 sayılı kararı uyarınca iptal edilen ibare: “2.1, Hesap İşletim Ücreti”
* Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu’nun 6 Nisan 2015 tarihli toplantısında yürürlük tarihi 1 Mayıs 2015 olarak belirlenmiştir.
* Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu’nun 27 Mart 2018 tarihli toplantısında “5.6.3 – Para Yatırma Ücreti” ayrımının eklenmesine, yürürlük tarihinin bu Kararın Birlik tarafından üyelere duyurulacağı tarih olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Karar 28 Mart 2018 tarihli yazımız ile üyelerimize duyurulmuştur.
* Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu’nun 27 Kasım 2018 tarihli toplantısında
– Hesap işletim ücreti hakkında Danıştay Kararına ilişkin dipnotların eklenmesine,
– 3 numaralı başlığın “Para ve Kıymetli Maden Transferleri (TL/YP)”, 3.1 numaralı başlığın “Elektronik Fon Transferi/Kıymetli Maden Transferi Ücreti” olarak değiştirilmesine,
-3.1.3 numaralı başlığın açıklamasında yer alan “para iadesi gereken durumlarda” ifadesinin “para/kıymetli maden iadesi gereken durumlarda” olarak değiştirilmesine,
– 3.1.4 numaralı başlığın ve açıklamalarının eklenmesine,
– 3.2. numaralı başlığın açıklamasında yer alan “para yatırma ve kasadan havale işlemlerinden” ifadesinin “para/kıymetli maden yatırma ve kasadan havale (fiziki kıymetli maden teslimleri hariç) işlemlerinden” olarak değiştirilmesine,
– 3.2.3 numaralı başlığın açıklamasında yer alan “para iadesi gereken durumlarda” ifadesinin “para/kıymetli maden iadesi gereken durumlarda” olarak değiştirilmesine,
– TBB İzahnamesi Eki Tabloya İlişkin Dipnot Ve Eki Açıklamaların 7 numaralı maddesine “Altın hesapları arası yapılan havalelerden” ibaresinin eklenmesine,
– Yürürlük tarihinin bu Kararın Birlik tarafından üyelere duyurulacağı tarih olarak belirlenmesine karar verilmiştir. Karar 30 Kasım 2018 tarihli yazımız ile üyelerimize duyurulmuştur.