Türkiye’nin Ticaret Politikası Dünya Ticaret Örgütü’nde İncelendi: Türkiye’nin Dış Ticaret Politikası Dışarıdan Nasıl Görünüyor?
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Türkiye ile ilgili gözden geçirme sürecini tamamladı. DTÖ Sekretaryası tarafından hazırlanan ve üye ülkelerin tartışmalarda esas aldıkları Rapor da yayınlandı. Ancak, Türkiye’nin dış ticaret politikasına yönelik önemli noktaların gündeme getirildiği bu süreç ülkenin yoğun gündeminde kayboldu. DTÖ üyelerinin dış ticaret politikalarını periyodik olarak masaya yatırıp bir değerlendirilmesini yapar. Bu gözden geçirme süreci, ülkenin dış ticaret politikasının dışarıdan nasıl görüldüğünün anlaşılması ve ticaret partnerlerinin beklentilerinin ortaya çıkması bakımından yararlı bir egzersiz sayılabilir. Sürecin önemli bir parçası olan Rapor, Türkiye’nin ana ihraç pazarı olan AB’deki düşük büyüme hızına ve bölgesindeki istikrarsızlığa karşın iktisadi büyümesini ve ticaretin milli gelir içindeki payının artışını vurgulamakta, ancak büyümeye engel teşkil edecek unsurları da hatırlatmaktadır. Türkiye, tarım ürünleri ticaretinde korumacı uygulamalar, tarımsal destekler, bazı ürünlerde tarife oranlarının yüksekliği, ticarette savunma araçları, kamu alımları ve fikri mülkiyet hakları gibi konularda yoğun eleştirilerle karşılaşmıştır. Bu alanlardaki beklentiler önümüzdeki dönemlerde ticaret müzakerelerinde Türkiye’yi bekleyen bir nevi ev ödevi olarak görülmelidir.
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyelerinin dış ticaret politikalarını periyodik olarak inceleyerek bir değerlendirilmesinin yapılmasını sağlar. Bunu Ticaret Politikası Gözden Geçirme (TPR-Trade Policy Review) süreci olarak adlandırılmakta ve AB, ABD, Çin ve Japonya için 2 yılda bir, Türkiye’nin de dâhil olduğu diğer büyük ekonomiler için 4 ve küçük ekonomiler için ise 6 yılda bir tekrarlanmaktadır. 2016 Mart ayında biten süreç sonunda Türkiye’nin DTÖ’nün kuruluşundan günümüze kadar geçirdiği 5. (GATT döneminden bu yana 6.) gözden geçirme tamamlanmıştır (DTÖ 2012, 2007, 2003, 1998; GATT 1994)
Bu çalışma ülkenin dış ticaret politikasının dışarıdan nasıl algılandığının anlaşılması ve ticaret partnerlerinin beklentilerinin ortaya konması bakımından yararlı bir egzersiz olmaktadır. Bu bağlamda DTÖ Türkiye’nin ticaret politikasının gözden geçirildiği raporunu (Rapor) da yayınladı. Rapor, üye ülkelerin gözden geçirme sürecinde Türkiye ile ilgili değerlendirmelerini yaparken esas aldıkları önemli bir belge niteliğindedir. Söz konusu Rapor Türkiye’nin dış ticaret politikasının kapsamlı bir analizini sunarken güçlü ve zayıf yönlerinin de anlaşılması bakımından bir deneyim de oluşturmaktadır
Kaynak : TEPAV
Tamamı İçin Tıklayınız