ÖNSÖZ
Türkiye’de muhasebe mesleği, bu mesleğe gönül verenler tarafından mesleki koşulların taşıdığı güçlüklere rağmen özveriyle yürütülmektedir. Bu meslekte çalışanlar mesleğin gerektirdiği hassasiyetlerden uzaklaşmadan ve mevzuatın çizdiği çerçevenin dışına çıkmadan meslek disiplinlerine bağlı bir yapıyı muhafaza etmeye azmetmişlerdir.
Bir ülkenin bağımsızlığı için silahlı kuvvetler neyi ifade ediyorsa, bir ülkenin geleceği için sağlık ve eğitim kadrosu ne kadar önemliyse, maliye teşkilatı ve muhasebe çalışanları bunların tamamı için o derecede önemlidir. Maliye teşkilatı ve muhasebe çalışanları bir ülkenin mali yapısının birbirini tamamlayan iki ayrılmaz parçasıdır. Biri olmadan diğerinin varlığından söz etmek güçtür. Maliye teşkilatı kamusal disiplin içinde çalışmakta iken, muhasebe mesleği kendi meslek disiplini çerçevesinde örgüt yapısını kurmuştur.
Son yıllarda muhasebe mesleğinin uluslararası standartlara kavuşturulmasına yönelik çalışmalar tüm hızıyla devam etmektedir. Bu çalışmaların ana eksenini uluslararası muhasebe standartlarının Türk Muhasebe Standartlarına monte edilmesi oluşturmaktadır. Meslek mensuplarının çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik olarak nelerin yapılabileceği ise henüz pek tartışma konusu bile değildir. Bu alanda bundan sonra yapılacak çalışmaların bu eksen üzerinde hareket etmesi ve muhasebe mesleğini tercih edenlerin sosyoekonomik yapısını ele alarak sorunlara çözüm getirmesi, muhasebe mesleğinin geleceği açısından da faydalı olacaktır.
Bu tür çalışmalar arka planda ciddi bir kadro ile yürütülmekte ve gerek anket sorularının hazırlanması, gerek anket sorularının seçilmesi ve gerekse cevapların değerlendirilmesi aşamalarında pek çok kişinin emeğini bir araya getirmektedir. Bu çalışmanın temel dayanağı meslek mensuplarınca yanıtlanan anket sorularıdır. Anket sorularının www.alomaliye.com adresi üzerinden meslek mensuplarına ulaşmasını sağlayan; anketlerin cevaplanması ve değerlendirilmesine yönelik olarak gerekli her türlü teknik desteği sağlayarak çalışmanın basılıp sizlere ulaşmasına kadar geçen sürede yapılan her türlü masrafı üstlenen Sn. Şaban ABACI’ya teşekkürü bir borç biliyorum.
Doç. Dr. Ahmet Burçin YERELİ
1.8.2006