Mevzuatın Adı: Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 54)
27 Şubat 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32826
Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:
ÖZET:
Tebliğ ile;
– 1/1/2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden elde edilen kazançlar Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamına dahil edildiğinden, 3065 sayılı Kanunun 17/4-a maddesine göre bu kazançlara konu teslim ve hizmetlerin KDV’den istisna olacağına yönelik açıklamalar Tebliğe eklenmiştir.
– 3065 sayılı Kanunun 29/2 maddesinde yer alan hükme göre, indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacağı, ilgili yıl içinde mükelleflerin vergi, SGK primi gibi borçlarına mahsubunun yanında Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen sektörler, mal ve hizmet grupları ve dönemler itibarıyla yılı içinde nakden iade edilebilmektedir.
Tebliğ ile Bakanlık indirimli orana tabi teslimlere ilişkin yılı içinde mükelleflere mahsuben iade edilemeyen verginin nakden iadesine yönelik yetkisini sektör, mal ve hizmet grupları ve dönem ayırımı yapmaksızın kullanmaktan vazgeçmiştir. Mükelleflerin indirimli orana tabi işlemlerine ilişkin iade uygulaması, KDV Kanununda öngörüldüğü şekilde yılı içerisinde mahsuben, izleyen yıl içerisinde ise nakden veya mahsuben iade şeklinde devam edecektir.
– 7524 sayılı Kanun ile 3065 sayılı Kanunda yapılan değişikliklere ilişkin Tebliğde yapılan düzenlemelere yönelik ibare değişiklikleri yapılmıştır. (GİB)
MADDE 1- 26/4/2014 tarihli ve 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/F-4.26.) bölümünün başlığı “Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliği İstisnası” şeklinde değiştirilmiş, aynı bölümün mevcut ikinci ve üçüncü paragrafları yürürlükten kaldırılmış ve aynı bölüme mevcut birinci paragraftan sonra gelmek üzere aşağıdaki paragraflar eklenmiştir.
“Söz konusu istisna, 1/1/2022 tarihinden itibaren sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişiler ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştiren gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere uygulanmaktadır.
Bununla birlikte, 1/1/2024 tarihinden itibaren internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticisi gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden kazanç sağlayan gerçek kişilerin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara konu teslim ve hizmetlere de söz konusu istisna uygulanacaktır.
Bu kapsamda, Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20/B maddesi kapsamında vergilendirilen kazançlara konu teslim ve hizmetler üzerinden KDV hesaplanmaz.”
MADDE 2- Aynı Tebliğin (III/B-3.) bölümünün ikinci, üçüncü ve dördüncü paragrafları yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 3- Aynı Tebliğin (III/B-3.2.5.) bölümü başlığı ile birlikte yürürlükten kaldırılmıştır.
MADDE 4- Aynı Tebliğin;
a) (IV/D-7.) bölümünün ikinci paragrafında yer alan “(IV/E/3.3)” ibaresi “(IV/A2-3.3.)” şeklinde,
b) (VI/B-2.1.1.) bölümünün ilk paragrafında yer alan “(IV/E-3.2)” ibaresi “(IV/A2-3.2.)” şeklinde,
değiştirilmiştir.
MADDE 5- Bu Tebliğin;
a) 2 nci ve 3 üncü maddeleri yayımını izleyen ayın başından itibaren yapılan iade talepleri için geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,
b) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 6- Bu Tebliğ hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.