Sercan BAKAÇ
Vergi Müfettişi
[email protected]
Katma Değer Vergisi (KDV) iadesi, işletmelerin mali süreçlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Vergileme süreçlerinin dijitalleşmeyle birlikte vergi iadesinde hız, idarenin ve mükelleflerin ortak hedefi haline gelmiştir. Buna yönelik olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinde (Tebliğ olarak ifade edilecektir), mükelleflerin KDV iade süreçlerini hızlandırmalarına olanak tanıyan çeşitli düzenlemeler içermektedir. Daha önceki yazımızda “Hızlandırılmış İade Sistemi” ni ele almıştık. Bu yazımızda, “Artırımlı Teminat Uygulaması”nın kapsamı, işleyişi ve ilgili prosedürler ele alınacaktır.
Artırımlı Teminat Uygulamasının Kapsamı
Artırımlı teminat uygulaması kısaltılmış ifadesiyle ATU, Tebliğ’in (IV/A2) bölümündeki (İadesi vergi incelemesine tabi olanlar) usul ve esaslara tabi olanlar hariç olmak üzere, Tebliğ’in (IV/A3-3) (Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen sınırı aşmayan nakden iadeler) bölümünde belirlenen sınırı aşan ve işlem türü itibarıyla Yeminli Mali Müşavir (YMM) KDV İadesi Tasdik Raporu ile talep edilen nakden iadeler için geçerlidir.
Bu uygulama kapsamında, mükelleflerin banka teminat mektubu veya sigorta şirketi kefalet senedi sunmaları halinde, belirlenen şartları sağlamaları kaydıyla iade süreci hızlandırılmaktadır.
ATU’nun İşleyişi Nasıl?
√ İade Talep Dilekçesi ve Belgelerin Sunulması:
Mükellefler, YMM KDV İadesi Tasdik Raporu hariç olmak üzere, iade talepleriyle tebliğde belirtilen ilgili gerekli belgeleri eksiksiz olarak vergi dairesine sunmalıdır.
√ Teminat Gösterilmesi:
Mükellef, iade edilmesini talep ettiği tutarın % 120’ si (İTUS sertifikasına sahip mükellefler için %60’ı) oranında banka teminat mektubu veya sigorta şirketi kefalet senedi vermelidir.
√ 5 İş Günü İçinde İadenin Gerçekleştirilmesi:
Gerekli belgeler tamamlandıktan ve artırımlı teminat verildikten sonra, iade işlemi 5 iş günü içinde gerçekleştirilir.
√ YMM KDV İadesi Tasdik Raporunun Sunulması:
Mükellef, iade yapıldıktan sonra, en geç 6 ay içinde YMM KDV İadesi Tasdik Raporu’ nu vergi dairesine sunmalıdır. İadeye ilişkin YMM raporunun iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde verilmemesi halinde, iade talebi sürenin sonunda incelemeye sevk edilir.
√ Vergi Dairesi ve KDV İadesi Risk Analizi (KDVİRA) Kontrolleri:
YMM raporu ibraz edildikten sonra, KDV İade Risk Analiz Merkezi (KDVİRA) ve vergi dairesi, yapılan işlemleri kontrol ederek süreci 2 ay içinde tamamlar.
Eksiklik veya Olumsuzluk Tespit Edilmesi Durumu
Vergi idaresi, kontroller sonucunda eksiklik veya olumsuzluk tespit etmezse, teminat mektubu veya sigorta şirketi kefalet senedi, YMM raporunun ibraz edildiği tarihten itibaren en geç 2 ay içinde mükellefe iade edilir.
Ancak, yapılan kontrollerde eksiklik veya olumsuzluk tespit edilirse:
- Mükellefe eksikliklerin giderilmesi için 30 günlük süre
- Eksikliklerin süresinde giderilmemesi halinde ek 30 günlük süre tanınır.
Bu süreler, teminatın iade edilmesi için belirlenen 2 aylık sürenin hesabında dikkate alınmaz. Eksikliklerin giderilmemesi durumunda, haksız iade edilen tutar gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası ile birlikte mükelleften tahsil edilir.
Sonuç
Artırımlı teminat uygulaması, belirli şartları sağlayan mükelleflerin KDV iade sürecini hızlandırmalarına yönelik bir düzenlemedir. Uygulamadan yararlanmak isteyen mükelleflerin, belirlenen usul ve esaslara tam uyum sağlamaları ve süreçleri dikkatle takip etmeleri gerekmektedir.
(Bu yazı yalnızca genel bilgilendirme amacı taşımakta olup, hukuki, mali veya vergisel bir görüş ya da tavsiye niteliği taşımamaktadır. Okuyucuların, özel durumlarına ilişkin olarak yetkili bir uzmandan görüş almaları önerilmektedir. Bu yazıda yapılan açıklamalar, tamamıyla yazarına ait olup, hiçbir şekilde yazarın çalıştığı kurumunu bağlamaz, kurumunun görüşü olarak kullanılamaz ve değerlendirilemez.)
Kaynakça
Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği (Erişim Tarihi: 14.02.2025)