08 Şubat 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32807
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı, demiryolu emniyet yönetim sisteminde büyük değişiklik kararı verilmesine ilişkin asgari karar kriterlerinin belirlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, demiryolu altyapı işletmecilerinin, demiryolu tren işletmecilerinin ve bakımdan sorumlu kuruluşların (ECM) faaliyetlerini kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 477 nci maddesinin birinci fıkrasının (n) bendine, 6/10/2005 tarihli ve 5408 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 9 Mayıs 1980 Tarihli Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşme (COTIF)’ye Değişiklik Getiren 3 Haziran 1999 Tarihli Protokolün F Ek’i APTU’nun 12 nci maddesinin ikinci fıkrası ve APTU’nun UTP GEN-G Ek’inin 4 üncü maddesinin birinci fıkrası ile 19/11/2015 tarihli ve 29537 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Demiryolu Emniyet Yönetmeliğinin 17 nci maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;
a) APTU: Uluslararası trafikte kullanılacak demiryolu malzemeleri için teknik standartların değerlendirilmesine ve uygulanabilir tek tip teknik yönergelerin kabulüne ilişkin tek tip kuralları,
b) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,
c) Bakımdan sorumlu kuruluş (ECM): Demiryolu araçlarının bakımı için COTIF bakımdan sorumlu kuruluş düzenlemesine göre sertifikalandırılmış ve ERADIS’te yayımlanmış olan kuruluşu,
ç) Başvuru sahibi: Uygunluk değerlendirmesi talep eden kamu kurumunu veya tüzel kişiyi,
d) COTIF: Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşmeyi,
e) Değerlendirme kuruluşu (AsBo): Bakanlık tarafından uygunluk değerlendirme faaliyetinde bulunmak üzere yetkilendirilen ve Avrupa Demiryolu Ajansı tarafından ERADIS’te yayımlanan, bütünleşik demiryolu sisteminde kullanılması amaçlanan demiryolu altyapılarına, araçlarına, işletmesel ve yönetsel uygulamalar ile demiryolu emniyetini etkileyebilecek karar ve faaliyetlere ilişkin ortak emniyet yöntemi doğrultusunda yapılan analizlerin ve elde edilen sonuçların uygunluğunu değerlendirerek belgelendiren kuruluşları,
f) Demiryolu işletmecileri: Demiryolu altyapı ve demiryolu tren işletmecilerini,
g) ERADIS: Avrupa Demiryolu Ajansı emniyet ve karşılıklı işletilebilirlik veri tabanını,
ğ) Genel Müdürlük: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünü,
h) Değişikliği öneren kurum ve/veya kuruluş: Demiryolu altyapısı, araçları, işletmesi veya yönetsel uygulamaları ile ilgili emniyeti etkileyebilecek bir değişikliği planlayan, öneren ve yöneten demiryolu altyapı işletmecisini, demiryolu tren işletmecisini, bakımdan sorumlu kuruluşu (ECM), demiryolu altyapı yatırımı yapan kurumu veya kuruluşu, demiryolu altyapısına ait bir sabit alt sisteminin üreticisini veya demiryolu altyapı yetkilendirme başvurusunda bulunan kurumu veya kuruluşu,
ı) Ulusal demiryolu kuralları: Ulusal mevzuat dahil olmak üzere demiryolu altyapıları, araçları ve emniyeti ile ilgili teknik, işletmesel ve idari hükümleri içeren, Genel Müdürlük tarafından yayımlanan kuralları,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Büyük Değişiklik Karar Kriterlerinin Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar
Genel hükümler
MADDE 5- (1) Demiryolu altyapısında, araçlarında, işletmesinde, demiryolu işletmecilerinin organizasyonel yapılarında ve yönetsel uygulamalarında planlanan ve demiryolu emniyetini etkileyebilecek değişikliklerden EK 1’de yer alan asgari karar kriterleri kapsamına giren değişiklikler büyük değişiklik kabul edilir.
(2) Bu Tebliğde yer alan asgari karar kriterleri ile belirlenen kapsamın dışında kalan değişikliklerin büyük değişiklik olduğuna karar vermek için COTIF’in F Ek’i APTU’nun UTP GEN-G Ek’inin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrasında ve Demiryolu Emniyet Yönetmeliğinde yer alan karar kriterleri esas alınır.
(3) Büyük değişikliklerin planlanması, uygulanması ve yönetilmesi için Risk Değerlendirmesi İçin Ortak Emniyet Yöntemi ve Kılavuzunda belirlenen süreçler uygulanır.
(4) Bu Tebliğ kapsamında belirlenen asgari karar kriterleri, COTIF Sözleşmesinin F Ek’i APTU’nun 12 nci maddesinin ikinci fıkrası doğrultusunda Ulusal Demiryolu Emniyet Kurallarına eklenerek Genel Müdürlük tarafından yayımlanır.
Uygunluk değerlendirmesi
MADDE 6- (1) Değerlendirme kuruluşu (AsBo), planlanan büyük değişikliklerin uygulanması için ortak emniyet yöntemi doğrultusunda yapılacak analizlerin uygunluğunu değerlendirmek ve alınan önlemlerin yerindeliği ve yeterliliği konusunda önerilerde bulunmak veya teyit etmek üzere yetkilidir.
(2) Değerlendirme kuruluşu (AsBo), yürütülecek uygunluk değerlendirme faaliyetlerinde bu Tebliğ dahil olmak üzere uygulanabilir diğer ulusal demiryolu kurallarını, ilgili ulusal ve uluslararası mevzuatı esas alırlar.
(3) Değerlendirme kuruluşu (AsBo), ortak emniyet yöntemi doğrultusunda yapılan analizlerde esas alınacak risk kabul kriterlerinin ve risk analiz yönteminin yerindeliğini değerlendirerek risk analizlerinin geliştirilmesi ve uygulanabilirliğinin kolaylaştırılması için en iyi uygulamaları değişikliği önerene sunar.
(4) Değerlendirme kuruluşu (AsBo), ortak emniyet yöntemi doğrultusunda yapılan analizlerde tespit edilen risklerin bertaraf edilmesi veya kabul edilebilir hale getirilmesi için belirlenen risk kontrol önlemlerinin yeterliliklerinin güçlendirilmesi ve uygulanabilirliğinin kolaylaştırılması için en iyi uygulamaları değişikliği önerene sunar.
(5) Değerlendirme kuruluşu (AsBo), yürütülecek uygunluk değerlendirme faaliyetleri sonucunda önerilen değişikliğin demiryolu emniyetini zafiyete uğratmayacak şekilde değişikliği öneren tarafından yerinde ve yeterli önlemlerin alınmasına karar verilmesi durumunda uygunluk değerlendirme sürecini, faaliyetlerini ve değişikliğin yönetilmesi için esas alınacak prosedürleri, talimatları, formları ve diğer dokümanları açıklayan bir rapor hazırlayarak başvuru sahibine verir.
(6) Değerlendirme kuruluşu (AsBo), uygunluk değerlendirme sürecinin değişiklikten vazgeçilmesi ile sonuçlanması veya sonuçlanmadan durdurulması halinde uygunluk değerlendirme sürecini ve faaliyetlerini açıklayan bir rapor hazırlayarak Genel Müdürlüğün bilgisine sunar.
Değişikliği önerenin sorumlulukları
MADDE 7- (1) Değişikliği öneren, planlanan değişikliğin getirdiği risklerin bertaraf edilmesi veya kabul edilebilir hale getirilmesi için karar verilen risk kontrol önlemlerinin uygulanmasını sağlar ve değişikliği yönetir.
(2) Değişikliği öneren, uygulanmasına karar verilen değişikliğe ilişkin Değerlendirme kuruluşu (AsBo) raporunun düzenlenmesinden itibaren on iş günü içerisinde düzenlenen raporu, risk analizlerini ve risklerin yönetilmesi için sahada alınan önlemlere dair bilgi ve belgelerle birlikte hazırlanan veya güncellenen prosedürleri, talimatları, formları ve diğer dokümanları ilgili mevzuat doğrultusunda Genel Müdürlüğün bilgisine sunar.
(3) Demiryolu işletmecileri, uygulanmasına karar verilen değişiklik doğrultusunda emniyet sertifikasının veya emniyet yetkilendirmesinin güncellenmesi için Genel Müdürlüğe başvuruda bulunur.
(4) Bakımdan sorumlu kuruluşlar (ECM), uygulanmasına karar verilen değişiklik doğrultusunda demiryolu aracının tescil bilgilerinin güncellenmesi için Genel Müdürlüğe başvuruda bulunur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Yetki ve denetim
MADDE 8- (1) Genel Müdürlük, bu Tebliğ doğrultusunda yürütülecek her türlü uygunluk değerlendirme faaliyetini denetlemekle yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 9- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 10- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.