Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Yabancı Sinema Yapımcılarına Tanınan İstisna ve KDV İade Süreci – Serhat ÖZDEMİR, Vergi Müfettişi

Serhat ÖZDEMİR
Vergi Müfettişi
serhat_ozdemir_2702@hotmail.com

1- GİRİŞ:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun (KDV) 11/1-b maddesi ile Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi bulunmayan yabancı yapımcılar, Türkiye’de gelir, kurumlar ve KDV mükellefiyetini gerektiren herhangi bir faaliyetleri olmaması kaydıyla, 14/7/2004 tarihli ve 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan sinematografik eserlerin yapımına ilişkin olarak verilen çekim izin süresi içinde satın alacakları veya ithal edecekleri mal ve hizmetler için ödedikleri KDV’yi iade alabileceklerinden bahsedilmiştir. Bu çalışmamızda da yabancı sinema yapımcılarının çekim izin süresi içinde satın alacakları veya ithal edecekleri mal ve hizmetler için Yüklendiği KDV’yi nasıl ve hangi şartlarda iade alabileceğinden bahsedilmiştir.

2- İSTİSNANIN KANUNİ DAYANAĞI VE KAPSAMI:

KDV Kanununun 11/1-b maddesinde “14.07.2004 tarih ve 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan sinematografik eserlere ilişkin yabancı yapımcılar tarafından satın alınacak 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 232’nci  maddesinde yer alan ve ilgili yılda uygulanmakta olan haddin üzerindeki mal ve hizmetler nedeniyle ödenen katma değer vergisi yapımcılara iade olunur.” hükmü yer almaktadır.

Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi bulunmayan yabancı yapımcılar, Türkiye’de KDV, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyetini gerektiren herhangi bir faaliyetleri olmaması kaydıyla, 14/7/2004 tarihli ve 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan sinematografik eserlerin yapımına ilişkin olarak verilen çekim izin süresi içinde satın alacakları veya ithal edecekleri mal ve hizmetler için bu uygulamadan yararlanabilir.

İstisna, mal ve hizmet alımları ile ithalat sırasında ödenen KDV’nin vergi dairesinden iade olarak talep edilmesi suretiyle uygulanır.

İstisna kapsamında satın alınacak mal ve hizmet bedellerinin KDV dâhil 213 sayılı Vergi Usul Kanununun (VUK) 232.maddesinde öngörülen ve ilgili dönemde uygulanmakta olan fatura düzenleme sınırını aşması (Bu had 30 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 577 sayılı VUK Genel Tebliği ile fatura düzenleme sınırı 2025 yılı için 9.900,00-TL olarak belirlenmiştir.) gerekir. Bu miktara, istisnadan yararlanmak şartıyla birden fazla mal veya hizmet dâhil edilebilir.

3- İADE SÜRECİ:

Yabancı sinema yapımcılarının Türkiye’deki faaliyetin tamamlanmasından sonra bu uygulama kapsamında talep edilecek KDV iadelerini yerine getirmeye Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Başkent Vergi Dairesi Müdürlüğü, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Beyoğlu Vergi Dairesi Müdürlüğü ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Konak Vergi Dairesi Müdürlüğü yetkili kılınmış olup, yabancı sinema yapımcılarının iade taleplerini bu dairelerden herhangi birisine yapması mümkündür.

İade talebi, yabancı yapımcıların Kültür ve Turizm Bakanlığından aldıkları çekim izin süresinin dolması ve sinematografik eserlerin çekiminin tamamlanması sonrasında, ilgili vergi dairesine verilecek bir dilekçe ile yapılır. İade talepleri üst limit aranmaksızın münhasıran YMM raporu ile yerine getirilir.

Bu raporda; öncelikle yabancı sinema yapımcıları tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığına Film Çekim İzinleri ve Ortak Yapımlar Hakkında Yönetmelik çerçevesinde yapılan başvuru kapsamında, bu Bakanlığa verilen bütün bilgiler ile alınan bütün izinlere, işlemlerin safhalarını da içerecek şekilde ayrıntılı olarak yer verilir.

Rapora KDV iadesine konu mal ve hizmet alımları ile ithalata ilişkin fatura ve benzeri belgeler ve gümrük makbuzlarının dökümünü gösteren bir liste eklenir. Bu hizmetlerin tedarikçi firmalar tarafından gerçekleştirilmesi durumunda, bu rapora söz konusu firmalar tarafından bu kapsamda satın alınan mal ve hizmetler ile ithalata ilişkin belgelerin listesi de eklenir. YMM’ler söz konusu listelerde yer alan, yabancı sinema yapımcılarının KDV ödeyerek yaptıkları mal ve hizmet alımlarının söz konusu yapıma ilişkin olduğunu ve belgelerin gerçek işlemleri yansıttığını göstermeleri gerekir. Bu itibarla, haksız vergi iadesine sebebiyet verilmesi durumunda YMM’ler, zıyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan yabancı yapımcı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulur.

İade talebi, vergi dairesi tarafından YMM raporunun eksiksiz olarak verildiği tarihi izleyen 30 gün içinde yerine getirilir.

4-SONUÇ:

Türkiye’de ikametgâhı, işyeri, kanuni ve iş merkezi bulunmayan yabancı yapımcılar, Türkiye’de gelir, kurumlar ve KDV mükellefiyetini gerektiren herhangi bir faaliyetleri olmaması kaydıyla, 14/7/2004 tarihli ve 5224 sayılı Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılması ile Desteklenmesi Hakkında Kanun kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan sinematografik eserlerin yapımına ilişkin olarak verilen çekim izin süresi içinde satın alacakları veya ithal edecekleri mal ve hizmetler için ödedikleri KDV’yi iade alabileceklerinden bahsedilmiştir. Yabancı sinema yapımcıların sinematografik eserlerin yapımına ilişkin olarak verilen çekim izin süresi içinde satın alacakları veya ithal edecekleri mal ve hizmetler için ödedikleri KDV’yi iade olarak alabilmeleri için, istisna kapsamında satın aldıkları mal ve hizmet bedellerinin KDV dâhil VUK’un 232.maddesinde öngörülen ve ilgili dönemde uygulanmakta olan fatura düzenleme sınırını aşması (Bu had 30 Aralık 2024 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 577 sayılı VUK Genel Tebliği ile fatura düzenleme sınırı 2025 yılı için 9.900,00-TL olarak belirlenmiştir.)  gerekir. Yabancı sinema yapımcıları iade taleplerini, Kültür ve Turizm Bakanlığından aldıkları çekim izin süresinin dolması ve sinematografik eserlerin çekiminin tamamlanması sonrasında, ilgili vergi dairelerine verecekleri bir dilekçe ile yaparlar. İlgili vergi daireleri ise Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Başkent Vergi Dairesi Müdürlüğü, İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Beyoğlu Vergi Dairesi Müdürlüğü ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı Konak Vergi Dairesi Müdürlüğü’dür. Bahsi geçen vergi daireleri ise yabancı sinema yapımcılarının iade taleplerini ise üst limit aranmaksızın YMM raporunun eksiksiz olarak verildiği tarihi izleyen 30 gün içinde yerine getirirler. YMM’ler yabancı sinema yapımcılarının KDV ödeyerek yaptıkları mal ve hizmet alımlarının söz konusu yapıma ilişkin olduğunu ve belgelerin gerçek işlemleri yansıttığını göstermeleri gerekir. Bu itibarla, haksız vergi iadesine sebebiyet verilmesi durumunda YMM’ler, zıyaa uğratılan vergilerden ve kesilecek cezalardan yabancı yapımcı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulur

KAYNAKÇA:

— 213 Sayılı Vergi Usul Kanunu

— 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu

KDV Uygulama Genel Tebliği

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]

Makale Sorumluluk Beyanı ve Hukuki Haklarımız

[/vc_message][vc_column_text]

 

Exit mobile version