21 Ocak 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32789
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan:
MADDE 1- 14/4/2009 tarihli ve 27200 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinin 4 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) Bu Yönetmelikte geçen diğer ifade ve kısaltmalar ilgili mevzuattaki anlam ve kapsama sahiptir.”
MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(7) Depolamalı elektrik üretim tesisleri bünyesinde tesis edilen elektrik depolama üniteleri ile üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama üniteleri, üretim tesisinin ilgili uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimleri ile ilişkilendirilir.”
MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“(2) Bağımsız olarak yük alabilen, yük atabilen ve ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda tesis edilmiş sayaçlar vasıtasıyla uzlaştırma dönemi bazında bağımsız olarak ölçülebilen üretim, tüketim, müstakil elektrik depolama tesislerinden ya da ünitelerinden aşağıdakilerden her biri bir dengeleme birimidir:
a) Lisanslı üretim tesisleri veya bu üretim tesislerine ait üniteler.
b) Tüketimi Sistem İşletmecisi tarafından verilecek talimatlarla değiştirilebilecek ya da devreden çıkarılabilecek nitelikteki, adına kayıtlı bulunduğu piyasa katılımcısı tarafından talep edilen ve katılımı Sistem İşletmecisi tarafından uygun bulunan tüketim tesisleri.
c) Adına kayıtlı bulunduğu piyasa katılımcısı tarafından talep edilen, işletmedeki elektriksel kurulu gücü en az 10 MW ve üzeri olan ve katılımı Sistem İşletmecisi tarafından uygun bulunan müstakil elektrik depolama ünitesi veya tesisleri.”
“i) Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesindeki elektrik depolama üniteleri ile üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama üniteleri için oluşturulan uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimlerinin ilişkilendirildiği uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimleri.”
MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 30/A maddesinin on beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(15) Bir serbest tüketicinin birden fazla tedarikçi tarafından PYS üzerinden talep edilmesi durumunda ilgili tedarikçiler tarafından serbest tüketiciye bilgilendirme yapılır. Güncel ikili anlaşmanın kurulduğu tedarikçi, serbest tüketici tarafından, altıncı fıkrada tanımlanan sayaç listesi itiraz değerlendirme süresinin sonuna kadar serbest tüketici portali üzerinden seçilmek suretiyle Piyasa İşletmecisine bildirilebilir. Bu işlemin yapılabilmesi için talep sırasında girilen gerçek/tüzel kişi bilgisinin, 30/B maddesinin ikinci fıkrası kapsamında kayıtlı olan bilgilerle aynı olması gerekir. Piyasa İşletmecisi tarafından serbest tüketici, seçilen tedarikçinin portföyüne geçirilir. Belirtilen süre içerisinde herhangi bir seçim yapılmaması durumunda talepler reddedilir.”
MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 50 nci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) 26/11/2017 tarihli ve 30252 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasası Yan Hizmetler Yönetmeliğinde tanımlanan primer ve sekonder frekans kontrol rezervi tedarik sürecinin TEİAŞ sistemlerinden kaynaklı olarak saat 10:30’a kadar tamamlanamaması halinde, birinci fıkrada yer alan süreçler azami bir saat kırk beş dakika kadar ötelenir ve yeni süreçler piyasa katılımcılarına PYS aracılığı ile bildirilir.”
MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 69 uncu maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(10) İletim sisteminden bağlı lisanssız üreticiler; KGÜP’lerini ve emre amade kapasitelerini, Sistem İşletmecisine bildirmekle yükümlüdür. Anılan üreticilerin santrallerine ilişkin söz konusu bildirimi yapabilmelerini teminen ilgili sistemlerdeki gerekli yetkilendirme işlemi, ilgili görevli tedarik şirketleri ve/veya portföyünde bulundukları toplayıcılar tarafından gerçekleştirilir.”
MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 73 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(8) Dengeleme güç piyasasında Sistem İşletmecisi tarafından verilen talimatlar, depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesindeki elektrik depolama üniteleri ile üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama ünitelerinin ilişkilendirildiği üretim tesisine ait uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimi tarafından yerine getirilir.”
MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 75 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) Dengeleme birimi olup dengeleme güç piyasası kapsamında teklif sunmamış olan, dengeleme birimi olmayan üretim tesislerine sahip piyasa katılımcılarına, iletim sisteminden bağlı lisanssız elektrik üretim tesisi sahiplerine ve müstakil elektrik depolama tesisine sahip piyasa katılımcılarına ilgili tesisler için Sistem İşlemecisi tarafından acil durum talimatı verilebilir. Bu talimatlar için uzlaştırma fiyatı olarak, talimatın yük alma yönünde olması halinde ilgili saatte verilmiş olan yük alma talimat fiyatlarının en yükseği, talimatın yük atma yönünde olması halinde ilgili saatte verilmiş olan yük atma talimat fiyatlarının en düşüğü kullanılır ve talimatlar net talimat hacminin belirlenmesinde kullanılmak üzere kayda alınır. İlgili saatte, acil durum talimatı ile aynı yönde talimat oluşmaması durumunda, bir önceki ay aynı yönde verilmiş olan teklif fiyatlarının aritmetik ortalaması söz konusu talimatlar için uzlaştırma fiyatı olarak kullanılır. Ancak yük alma talimatları için belirlenen aritmetik ortalama fiyatın ilgili saatin piyasa takas fiyatından düşük olması veya yük atma talimatları için belirlenen aritmetik ortalama fiyatın ilgili saatin piyasa takas fiyatından yüksek olması durumunda ilgili saatin piyasa takas fiyatı, söz konusu talimatlar için uzlaştırma fiyatı olarak kullanılır.”
“(3) İletim sisteminden bağlı lisanssız elektrik üretim tesisi sahiplerine verilen talimatlara ilişkin oluşan tutarlar, ilgili toplayıcı ya da görevli tedarik şirketine yansıtılır. İlgili toplayıcı ya da görevli tedarik şirketi, söz konusu tutarları iletim sisteminden bağlı lisanssız elektrik üretim tesisi sahiplerine yansıtır.”
MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 76 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(2) Sistem İşletmecisi ve dengeleme güç piyasasına katılan piyasa katılımcıları ile iletim sisteminden bağlı lisanssız elektrik üretim tesisi sahipleri, PYS arıza prosedürlerinin geçerli olduğu durumlarda derhal ulaşılabilecek en az bir kişiyi belirlemek, ilgili telefon ve faks numaralarını karşı tarafa sağlamak ve iletişim bilgileri değiştiğinde karşı tarafı bilgilendirmekle yükümlüdürler.”
MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 77 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ve aynı maddenin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“a) Piyasa katılımcıları ile iletim sisteminden bağlı lisanssız elektrik üretim tesisi sahipleri tarafından gün öncesi üretim/tüketim programlarının ve yük alma, yük atma tekliflerinin, emre amade kapasiteleri ile minimum kararlı üretim düzeyi değerlerinin Sistem İşletmecisine bildirilmesi,”
“(3) Piyasa katılımcıları ile iletim sisteminden bağlı lisanssız elektrik üretim tesisi sahipleri, PYS’ye erişim sağlayabilmek için gerekli önlemleri almakla yükümlüdürler. Ancak, PYS’nin işler halde olmaması durumunda bildirimler sırasıyla faks ve telefon aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Faks ve telefon yolu ile yapılan bildirimler, Sistem İşletmecisi tarafından PYS’ye aktarılır.”
MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 81/A maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“(2) Depolamalı elektrik üretim tesisi bünyesindeki elektrik depolama ünitelerinin;
a) 9/5/2021 tarihli ve 31479 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektrik Piyasasında Depolama Faaliyetleri Yönetmeliğinin EK-1’inde yer aldığı şekilde çalışabilir halde tutulması,
b) Kabul tarihinden itibaren ilk beş yıl boyunca yüzde seksen beş, sonraki yıllarda yüzde seksen oranında lisansına derç edilen elektriksel kurulu güç kapasitesinde emre amade olması,
zorunludur.
(3) Fatura dönemi bazında ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan koşullardan birinin ondan fazla uzlaştırma döneminde sağlanmadığının tespit edilmesi halinde ilgili fatura döneminde, şebekeden çekilip elektrik depolama ünitesinde depolandıktan sonra tekrar sisteme verilen enerji de dahil olmak üzere, depolamalı elektrik üretim tesisinden sisteme verilen enerjinin tamamı ilgili katılımcının uzlaştırma hesaplamalarında dikkate alınmaz. Söz konusu enerji Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) katılımcısı görevli tedarik şirketi tarafından üretilmiş kabul edilir ve YEKDEM’e bedelsiz katkı olarak dikkate alınır.
(4) Depolamalı elektrik üretim tesisinden sisteme verilen uzlaştırmaya esas veriş miktarının sıfır olduğu uzlaştırma dönemlerinde elektrik depolama ünitelerinin ikinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde yer alan koşulları sağlamaması halinde üçüncü fıkra hükümleri uygulanmaz.
(5) Kanunun 7 nci maddesinin on birinci fıkrası kapsamında kurulan elektrik üretim tesislerinde bu fıkra hükmü, sadece anılan Kanunun on birinci fıkra hükmü çerçevesinde kurulan ünite veya üniteler için uygulanır.
(6) İkinci fıkra hükmü kapsamında belirlenen tolerans değerleri depolamalı elektrik üretim tesislerine ait elektrik depolama ünite veya ünitelerinin kabulü yapılan toplam gücü için uygulanır.
(7) Kanunun 7 nci maddesinin on birinci fıkrası kapsamında kurulan depolamalı elektrik üretim tesisleri ayrı olarak ölçülür.”
MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 91 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) Dengeleme güç piyasasında uzlaştırma dönemi on beş dakika olarak uygulanır.”
MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 110 uncu maddesinin birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) Bir dengeden sorumlu tarafın her bir uzlaştırma dönemindeki enerji dengesizliğine ilişkin olarak bir fatura dönemi için tahakkuk ettirilecek borç veya alacak tutarı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
(2) Birinci fıkradaki formülde geçen;
EDTf Bir fatura dönemi için “f” dengeden sorumlu tarafın enerji dengesizliği tutarını (TL),
EDMf,t,u(-) 111 inci madde uyarınca hesaplanan, “f” dengeden sorumlu tarafın, “t” teklif bölgesindeki, “u” uzlaştırma dönemine ilişkin enerji dengesizliğinin giderilmesine yönelik sistemden aldığı enerji miktarını (MWh),
EDMf,t,u(+) 111 inci madde uyarınca hesaplanan, “f” dengeden sorumlu tarafın, “t” teklif bölgesindeki, “u” uzlaştırma dönemine ilişkin enerji dengesizliğinin giderilmesine yönelik sisteme sattığı enerji miktarını (MWh),
NPTFt,u “t” teklif bölgesi ve “u” uzlaştırma dönemine ait nihai piyasa takas fiyatını (TL/MWh),
SMF_Nt,u “t” teklif bölgesi için 109 uncu madde uyarınca, “u” uzlaştırma dönemi içerisindeki 91 inci madde uyarınca dengeleme güç piyasasında uygulanan “ç” uzlaştırma dönemleri için hesaplanan Sistem Marjinal Fiyatlarından maksimum olanı (TL/MWh),
SMF_Pt,u “t” teklif bölgesi için 109 uncu madde uyarınca, “u” uzlaştırma dönemi içerisindeki 91 inci madde uyarınca dengeleme güç piyasasında uygulanan “ç” uzlaştırma dönemleri için hesaplanan Sistem Marjinal Fiyatlarından minimum olanı (TL/MWh),
SMFt,ç “t” teklif bölgesi için 109 uncu madde uyarınca, “u” uzlaştırma dönemi içerisindeki 91 inci madde uyarınca dengeleme güç piyasasında uygulanan “ç” uzlaştırma dönemi için hesaplanan Sistem Marjinal Fiyatını (TL/MWh),
m İlgili fatura dönemi için belirlenmiş olan teklif bölgesi sayısını,
n Bir fatura döneminde yer alan uzlaştırma dönemi sayısını,
k Kurul tarafından değeri “0” ile “1” arasında belirlenerek en az üç ay öncesinden duyurulmak kaydı ile katılımcıların negatif enerji dengesizliği halinde kullanılacak olan katsayıyı,
l Kurul tarafından değeri “0” ile “1” arasında belirlenerek en az üç ay öncesinden duyurulmak kaydı ile katılımcıların pozitif enerji dengesizliği halinde kullanılacak olan katsayıyı,
ifade eder.
(3) Bir piyasa katılımcısının adına kayıtlı ve KGÜP bildirmekle yükümlü olan ve beklenen uzlaştırma dönemi üretim/tüketim miktarından sapma miktarı hesaplanan bir uzlaştırmaya esas veriş-çekiş biriminin bir uzlaştırma dönemine ait kesinleşmiş günlük üretim/tüketim programından sapma tutarı aşağıdaki formüle göre hesaplanır:
(4) Üçüncü fıkradaki formülde geçen;
KÜPSTp “p” piyasa katılımcısının, beklenen uzlaştırma dönemi üretim/tüketim miktarından sapması nedeniyle ödemekle yükümlü olduğu tutarı (TL),
KÜPSMp,t,b,u,ç “p” piyasa katılımcısının, adına kayıtlı ve “t” teklif bölgesinde yer alan “b” uzlaştırmaya esas veriş-çekiş biriminin “u” uzlaştırma dönemi içerisindeki “ç” uzlaştırma dönemine ait, Kurul kararıyla belirlenen hesaplama yöntemi kullanılarak bulunan beklenen uzlaştırma dönemi üretim/tüketim miktarından sapma miktarını (MWh),
NPTFt,u “t” teklif bölgesi ve “u” uzlaştırma dönemine ait nihai piyasa takas fiyatını (TL/MWh),
SMFt,u,ç “t” teklif bölgesi için 109 uncu madde uyarınca, “u” uzlaştırma dönemi içerisindeki “ç” uzlaştırma dönemi için hesaplanan Sistem Marjinal Fiyatını (TL/MWh),
n Kurul kararıyla belirlenen ve üretim planından sapmaya ilişkin tutarın hesaplanmasında kullanılacak fiyatın belirlenmesine dair katsayıyı,
a Bir fatura döneminde yer alan uzlaştırma dönemi sayısını,
z “p” piyasa katılımcısı adına kayıtlı uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimi sayısı,
j İlgili fatura dönemi için belirlenmiş olan teklif bölgesi sayısını,
g “u” uzlaştırma döneminin içerisindeki, 91 inci madde uyarınca dengeleme güç piyasasında uygulanan uzlaştırma dönemi sayısını,
ç 91 inci madde uyarınca dengeleme güç piyasasında uygulanan uzlaştırma işlemleri için belirlenen zaman dilimini,
ifade eder.”
MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 117/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 117/A- (1) Bir gün içi piyasası katılımcısına, gün içi piyasası faaliyetlerine ilişkin olarak tahakkuk ettirilecek piyasa işletim ücreti aşağıdaki formüllere göre hesaplanır:
(2) Bu formüllerde geçen;
GİPİÜ bir fatura döneminde, gün içi piyasası faaliyetleri için tahakkuk ettirilecek gün içi piyasası piyasa işletim ücretini (TL),
GİPİÜS bir fatura döneminde, gün içi piyasası faaliyetleri için tahakkuk ettirilecek gün içi piyasası işletim ücreti sabit payını (TL),
GİPİÜD bir fatura döneminde, gün içi piyasası faaliyetleri için tahakkuk ettirilecek gün içi piyasası işletim ücreti değişken payını (TL),
GİPİÜSg bir avans döneminde, gün içi piyasası faaliyetleri için tahakkuk ettirilecek gün içi piyasası işletim ücreti sabit payını (TL),
GİPİÜDg bir avans döneminde, gün içi piyasası faaliyetleri için tahakkuk ettirilecek gün içi piyasası işletim ücreti değişken payını (TL),
a ilgili avans dönemindeki uzlaştırma dönemi sayısını,
b ilgili fatura dönemindeki avans dönemi sayısını,
GİPİÜp,g “p” piyasa katılımcısına “g” avans döneminde tahakkuk ettirilecek gün içi piyasası işletim ücretini (TL),
k gün içi piyasası katılımcısı sayısını,
GİSMp,t,g,r,u “p” piyasa katılımcısının t teklif bölgesi için “g” avans dönemindeki “r” tekliften dolayı u uzlaştırma döneminde gerçekleştirdiği gün içi satış miktarını (MWh),
xp “p” piyasa katılımcısının “t” teklif bölgesi için “g” avans dönemindeki “u” uzlaştırma dönemi için satış gerçekleştirdiği teklif sayısını,
m ilgili fatura dönemi için belirlenmiş olan teklif bölgesi sayısını,
GİAMp,t,g,r,u “p” piyasa katılımcısının “t” teklif bölgesi için “g” avans dönemindeki “r” tekliften dolayı u uzlaştırma döneminde gerçekleştirdiği gün içi alış miktarını (MWh),
yp “p” piyasa katılımcısının “t” teklif bölgesi için “g” avans dönemindeki “u” uzlaştırma dönemi için alış gerçekleştirdiği teklif sayısını,
GİPİÜp bir fatura döneminde “p” piyasa katılımcısına tahakkuk ettirilecek gün içi piyasası işletim ücretini (TL),
GİİÜ piyasa katılımcılarının haklı bulunmadıkları itirazlar için ödedikleri ve 66/H maddesinin yedinci fıkrasında belirlenen birim itiraz ücretini,
GİİSp bir fatura döneminde “p” piyasa katılımcısının haklı bulunmamış itiraz sayısını,
GİTİÜ piyasa katılımcılarının haklı bulunmadıkları itirazlar için ödedikleri toplam itiraz ücretini,
ifade eder.”
MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 132/Ç maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(18) Sistem İşletmecisi tarafından dengeleme güç piyasası kapsamında verilmiş olan yük alma ve/veya yük atma talimatlarının yerine getirilmemesi halinde oluşan tutarın lisanssız elektrik üretim tesisi sahipleri tarafından ilgili görevli tedarik şirketine veya portföyünde bulundukları toplayıcıya ödenmemesi halinde, söz konusu bedeller ilgili görevli tedarik şirketi veya portföyünde bulundukları toplayıcı tarafından lisanssız elektrik üretim tesisi sahiplerinin ilgili fatura dönemindeki alacağından mahsup edilebilir.”
MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 132/E maddesinin dördüncü fıkrasına aşağıdaki bentler eklenmiş ve aynı maddenin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ç) (b) bendi kapsamında yapılan toplam teminat tamamlama çağrısı uyarınca birbirini takip eden üç iş günü boyunca saat 11:00’da yapılan teminat kontrolünde sunması gereken toplam teminat tutarını sunmayan piyasa katılımcıları hakkında uygulanacak tedbirler, ilgililere yapılacak bildirimler ve piyasa katılımcılarının portföylerinde yer alan tesislere ve serbest tüketicilere ilişkin hususlar, Teminat Usul ve Esaslarında düzenlenir.
d) (b) bendi kapsamında yapılan uyarıya rağmen, piyasa katılımcısının temerrüde düşmesinden sonraki birbirini takip eden üç iş günü boyunca saat 11:00’da yapılan teminat kontrolünde teminat seviyesinin Teminat Usul ve Esasları uyarınca sunması gereken toplam teminat tutarını karşılamaması durumunda ilgili piyasa katılımcısının vadeli elektrik piyasası kapsamında faaliyetlerine devam etmesine izin verilmez ve VEP Usul ve Esasları uyarınca temerrüt yönetimi hükümleri uygulanır.”
“(5) Teminat Usul ve Esasları kapsamındaki teminat tutarının piyasa katılımcısının Piyasa İşletmecisine olan tüm muaccel borçlarını karşılamaması durumunda, eksik olan kısım süresinde ödenmeyen alacaklar payı adı altında diğer piyasa katılımcılarına sıfır bakiye düzeltme katsayısı oranında yansıtılır. Teminat Usul ve Esasları kapsamındaki teminat tutarı üzerindeki süresinde ödenmeyen alacaklar için temerrüt faizi hesaplanmasına devam edilir ve tahsilat için yasal yollara başvurulur. Diğer piyasa katılımcılarına yansıtılan ödenmeyen alacakların, ileri bir tarihte tahsil edilmesi halinde; tahsil edilen tüm tutar, borcun yansıtılmış olduğu piyasa katılımcılarına, borcun paylaştırıldığı oranda yansıtılır.”
MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 132/G maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(1) Piyasa katılımcısının tüm lisanslarının iptali veya sona ermesi durumunda;
a) Organize toptan elektrik piyasalarına erişimi durdurulur. Ticari işlem onayı gerçekleşmemiş teklifleri iptal edilir. Alıcı veya satıcı olduğu tüm uzlaştırmaya esas ikili anlaşma bildirimleri iptal edilerek karşı taraflara bilgi verilir. Vadeli elektrik piyasasındaki açık pozisyonları ilgili mevzuat çerçevesinde kapatılır.
b) Portföyünde yer alan tüketiciler hariç olmak üzere, portföyünde bulunan ve kendi tüzel kişiliğine ait olan tüm uzlaştırmaya esas veriş-çekiş birimlerine ilişkin olarak; sisteme dağıtımdan bağlı olması durumunda ilgili dağıtım şirketine, dağıtım lisansına sahip ilgili OSB’ye ve iletimden bağlı olması durumunda TEİAŞ’a, ilgili katılımcının sistem bağlantısının kesilmesi için Piyasa İşletmecisi tarafından bildirim yapılır.
c) Piyasa katılımcısının adına PYS’de kayıtlı tüm serbest tüketicilerin kayıtları;
1) Lisansının kendiliğinden sona erdiği tarihten,
2) Lisansın iptal edilmesine veya piyasa katılımcısının talebi üzerine sona erdirilmesine ilişkin Kurul Kararının piyasa işletmecisine bildirildiği tarihten,
itibaren geçerli olacak şekilde silinir ve bu işlem ile ilgili olarak Piyasa İşletmecisi tarafından TEİAŞ’a, ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiye ve ilgili görevli tedarik şirketine; ilgili görevli tedarik şirketi veya OSB tarafından da iki işgünü içerisinde ilgili serbest tüketicilere bilgi verilir. Katılımcının, varsa sonraki fatura dönemine ilişkin serbest tüketici talepleri silinir.
ç) Görevli tedarik şirketinin portföyüne düşen veya dağıtım lisansı sahibi ilgili OSB bünyesinde enerji tedarik edecek olan serbest tüketicilerin yapmış olduğu çekişler sebebiyle, ilgili tedarik şirketinin dengesizlik olarak almış olduğu enerji miktarı, portföye düşüş tarihinden itibaren Piyasa İşletmecisi tarafından ilgili dağıtım şirketine veya TEİAŞ’a yapılan bildirimi takip eden ikinci gün dahil olmak üzere piyasa takas fiyatı üzerinden değerlendirilir.
d) Lisansın sona erdiği veya iptal kararının bildirildiği tarihten sonraki dönemler için, söz konusu piyasa katılımcısının portföyünde bulunan üretim tesisleri ya da elektrik depolama ünitelerinin veya tesislerinin iletim veya dağıtım sistemine verdiği elektrik enerjisi uzlaştırma hesaplamalarında dikkate alınmaz. İletim veya dağıtım sistemine verilen elektrik enerjisi miktarına ilişkin olarak Piyasa İşletmecisi tarafından herhangi bir tahakkuk ve ödeme yapılmaz. Bu üretim tesisi ya da elektrik depolama ünitelerinin veya tesislerinin iletim veya dağıtım sisteminden çektiği elektrik enerjisi miktarı, usulsüz elektrik enerjisi tüketimine ilişkin ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.
e) Söz konusu piyasa katılımcısının bir dengeden sorumlu grubun dengeden sorumlu tarafı olması durumunda; dengeden sorumlu grup, ilgili fatura döneminin başından itibaren geçerli olacak şekilde dağıtılır. Dengeden sorumlu grubun tarafı ve grupta yer alan diğer katılımcılar için teminat hesabı, Teminat Usul ve Esaslarda dengeden sorumlu grubun dağıtılması sonrasında teminatın yeniden hesaplanmasına ilişkin olarak yer alan hükümlere göre yapılır.
f) Söz konusu piyasa katılımcısının toplayıcı olması ve toplayıcılık lisansının iptal edilmesi veya sona ermesi ya da tedarik lisansından toplayıcılık faaliyetinin terkin edilmesi durumunda, toplayıcı olarak sorumlu olduğu portföy, sona erme veya iptal kararının Piyasa İşletmecisine bildirildiği tarihten itibaren geçerli olacak şekilde dağıtılır. Toplayıcının portföyünde yer alan lisanslı üretim tesisleri ve kendi tüzel kişiliğine ait olmayan müstakil elektrik depolama tesisleri, ilgili tesislere ilişkin lisansa sahip piyasa katılımcılarına; lisanssız üretim tesisleri ise ilgili bölgede faaliyet gösteren görevli tedarik şirketlerine aktarılır. Ayrıca toplayıcı tüzel kişiliğine ait olan müstakil elektrik depolama tesisleri için (b) bendinde yer alan hüküm, PYS’de toplayıcı adına kayıtlı olan tüm serbest tüketiciler için (c) ile (ç) bentlerinde yer alan hükümler uygulanır.”
“(4) Toplayıcı portföyünde yer alan tesislere ilişkin Elektrik Piyasası Lisans Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrası kapsamında gerçekleştirilen lisans değişikliklerinde, tesisi devralan tüzel kişinin talebi halinde ilgili tesis, talebi takip eden ikinci günden itibaren geçerli olacak şekilde toplayıcı portföyünden çıkarılarak yeni lisans sahibinin portföyüne dahil edilir.”
MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 132/İ maddesinin yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(7) Vadeli elektrik piyasası fatura temerrüdüne düşmesi nedeniyle, Piyasa İşletmecisinin temerrüt yönetimi katkısı tutarı ve/veya diğer piyasa katılımcılarının temerrüt garanti hesabı katkı payının kullanılmasına neden olan piyasa katılımcısının, söz konusu tutarları, fatura son ödeme tarihini takip eden üçüncü işgünü saat 12:00’a kadar tamamlamaması halinde;
a) Temerrüt halindeki piyasa katılımcısının gün öncesi piyasası, gün içi piyasası ve vadeli elektrik piyasası kapsamında faaliyetlerine devam etmesine izin verilmez.
b) Satıcı olduğu uzlaştırmaya esas ikili anlaşma bildirimine girmesine izin verilmez, ileriye dönük yapılmış olan satış yönündeki ikili anlaşma bildirimleri iptal edilir ve ilgili taraflara PYS aracılığıyla bilgi verilir.
c) Bu piyasa katılımcıları hakkında Teminat Usul ve Esaslarında düzenlenen ve üç işgünü boyunca toplam teminat yükümlülüğünü yerine getirmeyen piyasa katılımcıları hakkında uygulanan hükümler uygulanır.”
MADDE 19- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Dengeleme güç piyasasında uzlaştırma dönemi
GEÇİCİ MADDE 40- (1) 91 inci maddenin ikinci fıkrası kapsamında dengeleme güç piyasasında on beş dakikalık uzlaştırma dönemi için gerekli altyapı hazırlıkları sistem işletmecisi ve piyasa işletmecisi tarafından en geç 1/1/2027 tarihine kadar tamamlanır. Bu kapsamda söz konusu fıkraya ilişkin uygulamalar 1/1/2027 tarihine kadar başlatılmaz.”
MADDE 20- Bu Yönetmeliğin;
a) 4 üncü maddesi 1/6/2025 tarihinde,
b) 5 inci ve 13 üncü maddeleri 1/1/2027 tarihinde,
c) Diğer maddeleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 21- Bu Yönetmelik hükümlerini Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.