17 Ocak 2025 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32785
Gençlik ve Spor Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; spor federasyonlarının gelirleri, bütçe ve harcama ilkeleri, belge düzeni, tutulacak defter ve kayıtları ile spor federasyonlarının her türlü iş ve işlemleri ile harcamalarının Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından denetlenmesi, incelenmesi ve soruşturulmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, kuruluş kanunu bulunanlar hariç spor federasyonlarını kapsar.
(2) Ancak, kuruluş kanunu bulunan spor federasyonlarına Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılan ayni ve nakdî yardımlar ile tahsislerin mevzuata ve amacına uygun olarak harcanması ve kullanımının tespitine ilişkin denetim, inceleme ve soruşturmalar bu Yönetmelik kapsamındadır.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelik, 22/4/2022 tarihli ve 7405 sayılı Spor Kulüpleri ve Spor Federasyonları Kanununun 39 uncu maddesi, 41 inci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları, 42 nci maddesinin altıncı fıkrası ve 43 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Bakan: Gençlik ve Spor Bakanını,
b) Bakanlık: Gençlik ve Spor Bakanlığını,
c) Borç: Her türlü nakdi veya gayri nakdi spor federasyonu yükümlülüğünü,
ç) Denetim elemanı: Bakanlıkta görevli başmüfettiş, müfettiş ve müfettiş yardımcıları ile mevzuat hükümleri uyarınca denetim, soruşturma ve inceleme yetkisi verilmiş Bakanlık personelini,
d) Denk bütçe: Gelirleri giderlerine eşit olan bütçeyi,
e) Federasyon başkanı: Spor federasyonu başkanını,
f) Genel Müdürlük: Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğünü,
g) Görev ücreti: 23/7/2001 tarihli ve 2001/2863 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Gençlik ve Spor Hizmetleri Uygulamasında Görevlendirileceklere Ödenecek Ücretlerle İlgili Esaslar uyarınca spor faaliyetlerinde görev alanlara ödenen ücreti,
ğ) Münhasır gelir: 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde sayılanlar dışında kalan nakdi ve aynî spor federasyonu gelirlerini,
h) Spor anonim şirketi: Bir spor kulübünün bağlı ortaklığı veya iştiraki olarak ya da spor kulübünden bağımsız şekilde 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre kurulan ve spor faaliyetinde bulunmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran anonim şirketi,
ı) Spor dalı: Spor federasyonuna bağlı spor dalını,
i) Spor faaliyeti: Bakanlık veya spor federasyonları tarafından düzenlenen ya da izin verilen spor müsabaka ve yarışmaları ile bunların hazırlık ve eğitim çalışmalarını,
j) Spor federasyonu: Spor dalı ile ilgili faaliyetleri yürütmek üzere kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulan, organları seçimle gelen ve idari ve mali özerkliğe sahip federasyonları,
k) Spor kulübü: Bakanlık ve spor federasyonlarının faaliyetlerine katılmak amacıyla Bakanlığa tescilini yaptıran özel hukuk tüzel kişilerini,
l) Yönetim kurulu: Spor federasyonu yönetim kurulunu,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Spor Federasyonu Gelirleri, Bütçe ve Harcama İlkeleri, Belge Düzeni, Tutulacak Defter ve Kayıtlar
Spor federasyonu gelirleri
MADDE 5- (1) Spor federasyonunun gelirleri şunlardır:
a) Bakanlık bütçesinden ayrılacak pay.
b) Bakanlık bütçesinden eğitim ve altyapının iyileştirilmesine ilişkin projelerin desteklenmesi için aktarılacak kaynak.
c) Katılım payı, başvuru harçları ve aidatlar.
ç) Antrenör, hakem ve sporcuların, lisans ve vize ücretleri ile transferlerden alınacak pay.
d) Kulüplerin tescil ücretleri.
e) Kulüplerin televizyon, radyo, internet ve benzeri mecralarda yapılacak müsabaka yayınlarından, her türlü basın ve yayın organları ile yapacakları ve kulüplerin forma sözleşmelerinden elde ettikleri gelirlerin ana statüde belirlenecek oranı ile millî ve temsilî müsabakaların televizyon, radyo ve internet üzerinden yayınlarından elde edilecek gelirler.
f) Eğitim, kurs, seminer ve spor federasyonunun görev alanı içerisinde yer alan spor dalları ile ilgili olarak kurulan iktisadi işletmelerden elde edilecek gelirler.
g) Sponsorluk gelirleri.
ğ) Reklam, basılı yayın ve basılı evrak gelirleri.
h) Ceza ve itiraz gelirleri.
ı) Yardım ve bağışlar.
i) Kira ve işletme gelirleri.
j) Federasyon başkan adaylarından alınan başvuru ücretleri.
k) Diğer benzeri gelirler.
(2) Spor federasyonunun 7405 sayılı Kanunda sayılan görevleriyle ilgili faaliyetleri dolayısıyla iktisadi işletme oluşmuş sayılmaz.
(3) Birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerinde sayılan gelirlerin bu Yönetmelik ve Bakanlık tarafından belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde kullanılması zorunludur.
(4) Bakanlık, münhasır gelirlerin spor federasyonunun toplam gelirine oranına göre spor federasyonları arasında farklı gelir kullanım standartları belirlemeye yetkilidir.
(5) Aynî ve nakdi tüm gelirlerin spor federasyonu kayıtlarına alınması zorunludur. Aynî gelirler teslim edildiği tarihte belirlenecek rayiç değerleri üzerinden kayda alınır.
Bütçe ilkeleri
MADDE 6- (1) Spor federasyonları;
a) Bütçe dönemine ilişkin gelir ve giderlerini gerçekçi bir biçimde tahmin ederek denk bütçe tesis etmek ve giderlerini gelirleri oranında gerçekleştirecek bir idari ve mali yapı oluşturmak,
b) Zaman bakımından gelir ve giderlerini uyumlaştırmak ve gelirlerine göre giderlerini planlamak suretiyle mali yükümlülüklerini süresi içinde yerine getirmek için gerekli özeni göstermek,
zorundadır.
(2) Spor federasyonları, önceki yıl toplam brüt gelirlerinin yüzde onunu aşacak miktarda borçlanma yapamaz.
(3) Spor federasyonlarının bütçelerinde gelir ve gider denkliğinin sağlanması ve bunların kamu kurumlarına vergi, sigorta ve benzeri kamu hukukundan kaynaklanan vadesi geçmiş borcunun bulunmaması esastır.
(4) Yönetim kurulu, Bakanlıktan izin almaksızın görev süresini aşacak şekilde spor federasyonunu borç altına sokacak işlem yapamaz.
Harcama ilkeleri
MADDE 7- (1) Spor federasyonu harcamaları, ana statüde belirtilen spor federasyonunun amaç ve hedeflerine, Bakanlığın uygulamakta olduğu genel spor politikalarına, verimlilik ve tasarruf ilkelerine uygun olmalı, işlemlerde şeffaflık, hesap verilebilirlik ve rekabetçi ortam sağlanmalıdır.
(2) Rutin veya belge üzerinden tasdik suretiyle yapılacak harcamalar hariç, aynı türde olan tüm faaliyet ve harcamaların, genel mahiyette tek veya her işlem için münferit ayrı bir yönetim kurulu kararına bağlanması esastır.
(3) Harcamaların önceden kapsamlı bir federasyon başkanı oluruna bağlanmış olması, ihtiyacın ayrıntılı olarak ortaya konması, denetime elverişli şeffaf ve rekabetçi bir piyasa araştırması sürecinin uygulanması, tahmini maliyetin hesaplanması, yeterli ve ödeme zamanıyla uyumlu kaynağın bulunması, yetkililerce alım kararı oluşturulması, kabul ve muayene işlemlerinin yerine getirilmesi ve bu aşamaların olumlu sonuçlanması sonrasında ödemenin gerçekleştirilmesi gerekir.
(4) Spor federasyonlarınca yapılacak ödeme ve tahsilatların 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamındaki bankalar ile finansal kuruluşlar veya Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi aracılığı ile yapılması zorunludur. Bu konuda 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendindeki yetkiye dayanılarak Hazine ve Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar dâhilindeki parasal sınırlar uygulanır. Bu şekilde yapılmayan ödeme ve tahsilatların varlığı veya başka bir şekilde yapıldığı ispatlanamaz. Spor federasyonları adına veya hesabına yapılan tüm ödeme veya tahsilatların spor federasyonlarının defter ve kayıtlarında gösterilmesi gereklidir.
Bütçe ve harcama ilkelerinde sorumluluk
MADDE 8- (1) Spor federasyonu başkan ve yönetim kurulu üyeleri; mevzuattan kaynaklanan yükümlülüklerini kasıt veya ihmalle ihlal ettikleri takdirde oluşabilecek zararlardan müteselsilen sorumludur. Ancak zarara sebebiyet verenlerin 7405 sayılı Kanunun 43 üncü maddesinin ikinci fıkrasına aykırılık hâllerine ilişkin sorumluluklarında kasıt veya ihmal aranmaz. Bu durumda spor federasyonu ve alacaklıları, spor federasyonunun yükümlendirildiği tutar için sorumluları doğrudan takip edebilir.
Harcama ve belge düzeni
MADDE 9- (1) Spor federasyonları muhasebe kayıtlarını tek düzen hesap planına ve bilanço esasına göre tutar. Spor federasyonları ihtiyari olarak finansal tablolarını Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun yayımlamış olduğu Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) veya Büyük ve Orta Boy İşletmeler İçin Finansal Raporlama Standardı (BOBİ FRS) standartlarına uygun olarak hazırlayabilir ve sunabilir. Hesap dönemi takvim yılıdır. Finansal raporları ve diğer yasal defter ve kayıtlarını aynı usulde alır ve muhafaza eder. Yasal defterlerini, 213 sayılı Kanun uyarınca tutulması gereken defterlere ilişkin yükümlülükler saklı kalmak üzere, 6102 sayılı Kanun hükümlerine göre tasdik ettirir ve saklar.
(2) Spor federasyonları adına veya hesabına yapılan tüm ödeme veya tahsilatın, 213 sayılı Kanun hükümlerine göre gerekli muhasebe fişleri düzenlenmek suretiyle spor federasyonlarının defter ve kayıtlarında gösterilmesi gereklidir.
(3) Ödeme evrakında federasyon başkanı veya federasyon başkan vekilinin imzasının yanı sıra genel sekreterin imzasının da bulunması zorunludur. Genel sekreterin ödeme evrakını imzalamaması halinde, federasyon başkanı ve federasyon başkan vekilinin birlikte imzası ile ödeme işlemleri gerçekleştirilebilir. Bu durumda ilgili husus gerekçeleri ile genel sekreter tarafından Genel Müdürlüğe bildirilir.
(4) Çok sayıda ödeme belgesi içeren faaliyetlere ilişkin federasyon başkanı veya federasyon başkan vekilinin imzası, tüm ilgili evrak üzerine ayrı ayrı alınabileceği gibi faaliyetin tamamını kapsayan dizi pusulası, icmal bordrosu, harcama dökümleri ve benzeri evraka, tüm harcama belgelerini kapsayacak şekilde tek imza olarak da alınabilir.
(5) Muhasebe kayıtları ve defterleri 213 sayılı Kanun ile belirlenen sürelerde; sporcu, hakem, antrenör ve bunlara ilişkin kurs, sınav, madalya, millîlik belgeleri, kuşak, bröve ve benzeri tüm kayıtlar ise devamlı olarak saklanır.
(6) Spor federasyonları, muhasebe servisi kurmak, bu serviste çalışan personeli konusunda eğitmek ve muhasebe kayıtlarını güncel olarak tutmakla yükümlüdür. Spor federasyonlarına ait muhasebe kayıtları, Bakanlık bilişim sistemine işlenerek toplu bir biçimde ayrıca izlenir. Muhasebe servislerinin Bakanlık ile iş birliği içinde çalışması zorunludur.
(7) Spor federasyonları, muhasebe kayıtlarını istenen süre ve formatta gönderilmesi ile Bakanlığın mevzuat ve genel muhasebe ilkelerine uygun uyarılarının yerine getirilmesinden sorumludur.
Spor faaliyeti harcırahı ve görev ücreti
MADDE 10- (1) Spor federasyonu tarafından spor faaliyetinde görev alanlara;
a) Fiilen yapılan görevin niteliğine göre Gençlik ve Spor Hizmetleri Uygulamasında Görevlendirileceklere Ödenecek Ücretlerle İlgili Esaslar doğrultusunda görev ücreti,
b) Spor faaliyetinin yapıldığı yerin görev yapanların esas görev mahallinin belediye sınırlarının dışında olması halinde ayrıca 10/2/1954 tarihli ve 6245 sayılı Harcırah Kanununa göre hak edilen harcırah unsurları,
ödenir.
(2) Bakanlık tarafından veya Bakanlığın denetimi altında ya da diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca haftanın belirli günlerinde yapılmak suretiyle devamlılık gösteren hizmetlerde, asli görev yerinde veya spor faaliyetinin tamamı mesai saatleri içerisinde kalan görevli Bakanlık ve spor federasyonu personeli için birinci fıkra hükmü uygulanmaz.
(3) 6245 sayılı Kanuna göre ödenecek yurt dışı gündelikleri, 27/6/1985 tarihli ve 85/9616 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki Spor İdarecisi ve Sporculara Ödenecek Yolluklara Ait Esaslardaki oranlara göre ödenir.
Tutulacak defter ve kayıtlar
MADDE 11- (1) Spor federasyonları, muhasebe işlemleri dışında aşağıda belirtilen defterleri tutar:
a) Yönetim kurulu karar defteri.
b) Denetim kurulu karar defteri.
c) Disiplin kurulu karar defteri.
ç) Spor federasyonu bünyesinde kurulan diğer kurullara ait karar defterleri.
d) Evrak kayıt defteri.
e) Alındı ve bilet defteri.
f) Gerekli görülen diğer defterler.
(2) Birinci fıkranın (a), (b), (c), (ç) ve (e) bentlerinde belirtilen defterler noter tasdikine tabidir. Diğerlerine ise numara atlamayacak şekilde sayfa numarası verilir ve her sayfası spor federasyonunun mührü ile mühürlenir.
(3) Defter kayıtları mürekkepli veya silinmeyen tükenmez kalemle ve okunaklı şekilde yapılır. Defterlerin arasından sayfa koparılamaz, çizinti, kazıntı ve silinti yapılamaz. Sonradan ekleme veya çıkarma yapılamaz. Yanlışlıkların üstü görünecek şekilde çizilir ve devamında doğru açıklamalar yazılır. Çizilen yerlere de yetkililerin parafları alınır.
(4) Bilgisayar çıktısı şeklinde defter tutulması da mümkündür. Bu takdirde defterlere ait tasdik, defter yerine beyaz A4 kağıtlarına yapılır ve çıktılar bu kağıda basılır. Kararlar imzalandıktan sonra bir klasörde muhafaza edilir. Boş tasdikli kağıtlar da ayrıca muhafaza altında tutulur. Tasdikli deftere kağıt yapıştırmak suretiyle defter tutulamaz.
(5) Yönetim kurulu kararlarının; görüşülen konuyu, yeri, zamanı, icrai aşamada olacakların kimlikleri ve yetkilerinin ne olduğunu, alımın ne şekilde ve hangi kıstaslara göre gerçekleştirileceğini, harcama yapılacaksa tutarını ve benzeri uygulamada tereddütlere yer vermeyecek şekilde detaylı hazırlanması esastır.
(6) Spor federasyonlarında tutulacak diğer kayıtlar aşağıda belirtilmiştir:
a) Spor kulübü, spor anonim şirketi, sporcu, hakem, antrenör ve diğer spor elemanlarının kayıtları.
b) Düzenlenen yurt içi ve yurt dışı faaliyet, kurs, seminer, sınav ve bunlara ilişkin kayıtlar.
c) Spor federasyonuyla ilgili her türlü yargı kararları, denetim raporları ve müracaat yazılarıyla sonuçları.
ç) Bakanlık birimleri ve Bakanlık ilgili kurulları ile yapılan yazışmalar.
d) Genel Kurul dosyaları ve yazışmaları.
e) Tüm hesaplara ilişkin ve faaliyet dönemini kapsayan ayrıntılı banka hesap ekstreleri.
f) Spor federasyonuna ait tüm yazışmalar ve onay verilmiş belge suretleri.
(7) Spor federasyonları, defterlerini merkezlerinde bulundurur. Defterlerin kaybolması, çalınması, okunamayacak duruma gelmesi durumunda federasyon başkanı ve genel sekreter birlikte sorumludur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bakanlık Denetimi ile İnceleme ve Soruşturma
Bakanlık denetimi ile inceleme ve soruşturma genel ilkeleri
MADDE 12- (1) Spor federasyonlarının her türlü iş ve işlemleri ile harcamalarının denetimi, incelemesi ve soruşturması Bakan tarafından görevlendirilecek denetim elemanlarınca yapılır.
(2) Bakanlık tarafından yapılacak denetim, inceleme ve soruşturma sonucunda tespit edilecek her türlü zarar Bakanlık tarafından ilgililerden tahsil edilir.
(3) Kuruluş kanunu bulunan spor federasyonları dâhil spor federasyonu yönetim kurulunun, genel kurul tarafından ibrası yönetim kurulunun denetim, inceleme ve soruşturma sonucu ortaya çıkacak sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
(4) Kuruluş kanunu bulunan spor federasyonları açısından her türlü Bakanlık denetiminin kapsamı, Bakanlık tarafından yapılacak ayni ve nakdî yardımlar ile tahsislerin mevzuata ve amacına uygun olarak harcanması ve kullanımının tespiti ile sınırlıdır. Yapılan denetim sonucunda tespit edilecek her türlü zarar Bakanlık tarafından ilgililerden tahsil edilir.
(5) Spor federasyonu faaliyetlerinde görevli bulunanlar, görevleriyle ilgili olarak işlemiş oldukları suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır.
(6) İkinci ve dördüncü fıkralar uyarınca Bakanlık tarafından ilgililerden tahsil edilen tutarlar 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Hizmetleri Kanununun ek 14 üncü maddesi uyarınca ilgili yıl genel bütçesinin (B) işaretli cetvelinde özel gelir olarak kaydedilir ve bu tutarlar Bakanlık bütçesinde özel ödenek olarak öngörülür.
Spor federasyonlarının yükümlülüğü
MADDE 13- (1) Spor federasyonunda görevli bulunanlar; denetim elemanının görevlendirildikleri konulara ilişkin bütün belge, defter ve dosyaları, para ve para hükmündeki evrak ve senetleri, her türlü mal ve eşyayı, denetim elemanının ilk talebinde ve en kısa süre içerisinde vermek, inceleme ve sayılmalarını kolaylaştırmak, bilgi işlem sistemleri, raporlama araçları, internet, intranet ve benzeri ağlar ile veri tabanlarına erişimini sağlamak, elektronik, manyetik ve benzeri bilgi işlem ortamlarındaki bilgiler ve kayıtları, sözlü veya yazılı ilk talebinde denetim elemanına göstermek ve incelemesine sunmak, istendiğinde elektronik, manyetik ve benzeri ortamdaki bilgiler ve kayıtların kopyalarını vermek, her türlü yapı ve tesiste denetim yapılabilmesini sağlamakla yükümlüdür.
(2) Denetlenenler, denetim elemanınca yöneltilen soruları geciktirmeden yanıtlamakla, denetim elemanının gerekli gördüğü evrak, kayıt ve belgelerin onaylanmış suretlerini alarak asıllarını vermekle yükümlüdür.
(3) Zorunlu bir sebep olmadıkça birinci ve ikinci fıkralarda yer alan kurallara uymaktan imtina edenler veya geciktirenler hakkında derhal inceleme ve soruşturma başlatılır.
Bakanlık denetimi
MADDE 14- (1) Bakanlık denetimi, spor federasyonunun gelirlerini ve harcamalarını, spor federasyonu kaynaklarının mevzuatta belirtilen amaç ve hedefler doğrultusunda ve mevzuata uygun bir şekilde kullanılıp kullanılmadığını, gelir ve giderler için gerekli belgelerin alınıp veya düzenlenip muhafaza altına alınıp alınmadığını, gelir ve giderlerin gerçekçi biçimde bütçelenip bütçelenmediğini ve işlemlerin bu bütçelere uygun yürütülüp yürütülmediğini, muhasebe, kayıt ve finansal raporlarının, tek düzen hesap standartlarına uygun, makul güvence veren ve denetime elverişli olarak düzenlenip düzenlenmediğini, spor federasyonunda iç kontrolü de önceleyen düzenli bir idari ve mali teşkilatlanmanın oluşturulup oluşturulmadığını, nakit, demirbaş, malzeme, taşınmaz ve diğer varlıkların korunup korunmadığını, her konuda verimlilik ve tasarrufa önem verilip verilmediğini, spor federasyonuna bağlı spor dallarında sporun tabana yayılması ve performans sporcusu yetiştirilmesi, alt yapıya kazandırılacak sporcular ile yetenekli sporcuların belirlenmesini ve bunların ulusal ve uluslararası başarı derecelerinin iyileştirilmesini, yeterli ölçüde antrenör, hakem ve spor elemanı yetiştirilmesi ve gelişimleri hususunda gerekli çalışmaların yapılıp yapılmadığını ve benzeri her türlü iş ve işlemlerinin denetimini kapsar.
(2) Denetim dönemi, en son Bakanlık denetim tarihini takip eden günden başlatılır, Bakanlık veya ilgili denetim birimince belirlenen tarih itibarıyla bitirilir. Denetimin bütün iş ve işlemleri kapsayan tarama, örnekleme veya özel bir konuda olup olmayacağı verilen denetim talimatında belirtilir.
(3) Denetim talimatında aksi belirtilmedikçe, denetimin spor federasyonu merkezinde veya idari ve muhasebe evrakının bulunduğu ofislerde yapılması esastır. Denetim başka bir yerde yapılacak ise istenen bilgi ve belgeler denetimin yapılacağı yere spor federasyonunca iletilir. Bu takdirde teslim edilen evraka ilişkin genel bir dizi pusulası hazırlanır ve birlikte imza edilir. Evrakın iadesinde de aynı usul uygulanır.
(4) Belli bir dönemi içeren muhasebe evrakının tümünün istenmesi halinde, banka hesaplarını etkileyenlerin tamamının denetim elemanına verilmesi zorunludur. İnceleme sonucunda buna aykırı olarak çok sayıda bilgi ve belgenin verilmediğinin tespiti halinde ilgililer hakkında ayrıca gerekli idari ve yasal işlemler başlatılır.
(5) Denetim talimatında aksi yönde bir sınırlama getirilmemiş olması halinde denetim, spor federasyonunun iktisadi işletmesi ile varsa şirketlerinin faaliyetlerini de kapsar. Yapılacak denetimde bu tür işletmelerin kuruluş ve spor federasyonunun amaçlarına uygun çalıştırılıp çalıştırılmadığı, elde edilen iktisadi verim ile spor federasyonu gelirlerine katkı sağlanıp sağlanmadığı ile spor federasyonunun devamlı kaynak transferi yapan konumda olmaması gerektiğine dikkat edilip edilmediği değerlendirilir ve devam ettirilip ettirilmeyecekleri konusunda öneride bulunulur.
(6) Denetim sonunda hazırlanan tenkit ve tespitlerin, cevap için spor federasyonuna tevdi edilmesi halinde, verilen süre içinde ve maddeler halinde ayrıntılı cevaplarının verilmesi ve bunlara ilişkin belgelerin eksiksiz olarak ibraz edilmesi zorunludur. Cevapların eksik veya yetersiz olması halinde, denetim elemanınca gerekli tekitler yapılır.
(7) Cevap aşamasının tamamlanmasını müteakip, denetim elemanının son görüşünü de içeren denetim raporu, Bakan Oluruna bağlanmasından sonra ilgili denetim birimince gereği için spor federasyonuna iletilir ve sonucu takip edilir.
(8) Yapılan denetim sonucunda, yönetim kurulunun spor federasyonunun yönetimi ve temsili hususunda yeterli bulunmadığı ve bu nedenle ibra edilmemesi gerektiği kanaatine varılması halinde, bu kanaatin oluşmasına yol açan hususları içeren ayrıca özet bir denetim raporu hazırlanır ve 7405 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi kapsamında değerlendirilmek üzere Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kuruluna gönderilmesi teklif edilir. Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulunca yönetim kurulunun spor federasyonunun yönetimi ve temsili hususunda yeterli bulunmadığına ilişkin olarak düzenlenen rapor yönetim kurulunun ibra edilip edilmemesi kapsamında spor federasyonu genel kurulunda görüşülür.
Bakanlık incelemesi ve soruşturması
MADDE 15- (1) Spor federasyonunun her türlü iş ve işlemleri ile harcamaları konusunda intikal eden şikâyetler, Cumhuriyet başsavcılıkları, Bakanlık birimleri veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihbar ya da talepleri üzerine veya gerekli gördüğü konularda Bakanlık re’sen inceleme ve soruşturma başlatır.
(2) İnceleme ve soruşturmalar, Bakan Oluru üzerine ve denetim görevi verilebilen denetim elemanlarınca yürütülür. Raporlar tamamlandıktan sonra Bakan Oluru ile işleme girer.
(3) Sadece inceleme veya araştırma görevi verilebileceği gibi, birlikte inceleme ve soruşturma görevi de verilebilir. Düzenlenen rapor; adli ve/veya disiplin açısından sorumluluk tespit edilmesi halinde soruşturma raporu, diğer durumlarda ise inceleme raporu olarak isimlendirilir.
(4) Cumhuriyet başsavcılığına ait ihbar ve talepler hariç, intikal eden hususlarda inceleme ve soruşturma başlatmadan önce Bakanlık ceza verme yetkisini akamete uğratmayacak şekilde ön araştırma yaptırabilir, araştırma sonucuna göre veya konusu 1/11/1984 tarihli ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanunun 6 ncı maddesindeki incelenmeyecek dilekçeler kapsamına girmesi nedeniyle inceleme ve soruşturma gerektirmeyen konularda farklı idari işlemler tesis edebilir.
(5) Yapılan soruşturma sonucunda federasyon başkanı ile yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyelerinden kusurlu ve sorumlu görülenler, 13/7/2019 tarihli ve 30830 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Spor Disiplin Yönetmeliği uyarınca disiplin işlemlerinin yerine getirilmesi için Merkez Spor Disiplin Kuruluna, 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi olanlar hariç diğer görevliler ise spor federasyonu disiplin kuruluna sevk edilir.
(6) 657 sayılı Kanuna tabi olup ilgili spor federasyonunda geçici görevli personel hakkında 657 sayılı Kanunda yer alan disiplin hükümleri uygulanır.
(7) Spor federasyonu faaliyetlerinde görevli bulunanlar, görevleriyle ilgili olarak işlemiş oldukları suçlar bakımından kamu görevlisi sayılır.
(8) Suç teşkil eden fiillerin tespiti halinde, düzenlenecek raporlarda ilgili Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusu yapılması teklifinde bulunulur.
(9) İnceleme ve/veya soruşturma raporlarının spor federasyonunu ilgilendiren idari ve mali bölümleri gereği için spor federasyonuna bildirilir ve gereği gecikmeksizin yerine getirilir.
(10) İşleme giren inceleme ve/veya soruşturma raporları, Bakan Olurunu çıkaran Bakanlık birimi tarafından takip edilir ve sonuçlandırılır.
Bilirkişi görevlendirilmesi
MADDE 16- (1) Spor federasyonlarının her türlü iş ve işlemleri ile harcamalarının denetimi, incelemesi ve soruşturulması sürecinde görevli denetim elemanları, gerek görmeleri ve çözümü uzmanlığı, özel veya teknik bilgiyi gerektiren hallerde bilirkişilerden yararlanabilirler. Bilirkişilere verilecek ücret ilgili yılın Bilirkişilik Asgari Ücret Tarifesine göre belirlenen tutarda spor federasyonunca ödenir.
(2) Birinci fıkraya göre bilirkişi görevlendirilmesinde 3/11/2016 tarihli ve 6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu ve bu Kanuna dayanılarak çıkarılan yönetmelikler uygulanır.
Spor disiplin işlemleri
MADDE 17- (1) Spor federasyonu personeli ve yetkililerinin, spor disiplinine ilişkin; bu Yönetmeliğe aykırı veya bu Yönetmelik kapsamında incelemesi ve/veya soruşturması yapılan eylemleri hakkında Spor Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Denetim, inceleme ve/veya soruşturma raporlarının gereğinin yerine getirilmemesi
MADDE 18- (1) İşleme giren Bakanlık denetim, inceleme ve/veya soruşturma raporlarının gereğinin ivedilikle yerine getirilmesi zorunludur. Yerine getirilmeyen hususlar raporu takip eden Bakanlık birimi tarafından tekit edilir. İkinci tekide rağmen geçerli bir mazeret olmaksızın rapor gereklerini ısrarla yerine getirmeyen ve sürüncemede bırakan spor federasyonu yetkilileri hakkında inceleme ve soruşturma başlatılır.
Yönetmelik kapsamındaki iş ve işlemler
MADDE 19- (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin uygulanmasını sağlamak üzere her türlü alt düzenlemeyi yapmaya yetkilidir.
Yürürlük
MADDE 20- (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 21- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Gençlik ve Spor Bakanı yürütür.