Mevzuatın Adı: Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulunun 27/12/2024 Tarihli ve 75935942-050.01.04-[01/28780] Sayılı Karar
31 Aralık 2024 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32769 (5. Mükerrer)
KURUL KARARI
Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumundan:
KURUL KARARI
Karar No: 75935942-050.01.04 – [01/28780]
Karar Tarihi: 27.12.2024
Konu: KFMS 43: Tekâfül: Muhasebeleştirme ve Ölçme Standardının Yayımlanması
660 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin 9’uncu maddesi uyannca; Katılım Finans Muhasebe Standartlarının mevzuatımıza kazandırılması amacıyla ‘’KFMS 43: Tekâfül: Muhasebeleştirme ve Ölçme” Standardının yayımlanmasına karar verilmiştir.
Katılım Finans Muhasebe Standardı 43
Tekâfül: Muhasebeleştirme ve Ölçme
Katılım Finans Muhasebe Standardı 43
Tekâfül: Mulıasebeleştirme ve Ölçme
Standardın Amacı
1. Bu standart, tekâfül sözleşmelerinin ve bu sözleşmelere ait diğer işlemlerin muhasebeleştirilmesi ve ölçümüne ilişkin ilkeleri belirlemekte ve bu sözleşmelere ilişkin bilgilerin ilgili paydaşlara gerçeğe uygun bir biçimde sunulmasını amaçlamaktadır.
Standardın Kapsamı
2. Bu standart, tekâfül modelini uygulayan katılım sigortacılığı kuruluşları (tekâfiil işletmecisi yetkisi olanlar dâhil olmak üzere) ve bunlar tarafından yönetilen katılım yatırım fonu (KYF) ve katılım sigorta fonu (KSF) için aşağıdaki hususlarda geçerlidir:
a. Tekâfül sözleşmeleri,
b. Retekâfiil sözleşmeleri,
c. Tekâfül sözleşmeleri ile birlikte düzenlenen ve bu sözleşmelerin bir parçası olan ihtiyari veya zorunlu yatırım sözleşmeleri, ve
d. Tekâfiil faaliyetlerine ilişkin yan işlemler.
3. Tekâfül kuruluşları bu standardı aşağıdakilere uygulamaz:
a. Teminat sözleşmeleri (Düzenleyen tarafindan tekâfiil sözleşmesi niteliğinde olduğu belirtilmediği sürece) ve
b. Tekâfiil kuruluşunun katılımcı veya poliçe hamili olduğu tekâfiil sözleşmeleri (Bu sözleşmeler retekâfiil niteliğinde olmadığı sürece)
Tanımlar
4. Bu Standardın yorumlanması ve uygulanması amacıyla aşağıdaki tanımlamalar yapılmıştır:
a. Fayda: Gerçekleşmiş bir hasara yönelik katılımcının KYF’de kullanabileceği bakiye düşüldükten sonra katılımcıya yapılan ödemedir.
b. Katkı payı: Bir KSF tarafından düzenlenen tekâfül (veya retekâfiil) sözleşmesi ile ilgili olarak bir katılımcının ödemeyi taahhüt ettiği brüt tutardır.
c. Faydalanma hakkı: Gerçekleşmemiş hasar karşılığında katılımcıların fayda elde etme hakkıdır.
d. Hak süresi: KSF’nin katılımcılara fayda elde etmesi için hak tanıdığı dönemdir. Bu dönem, uygulanabilir olduğunda, tekâfiil sözleşmesinin sınırları dâhilinde tüm katkılar ve yatırım bileşenleriyle ilgili faydalara yönelik haklan içerir.
e. Gelecekteki nakit akışlarının gerçeğe uygun değeri: Bu standart açısından, bir varlığın veya bir karşılığın gelecekteki nakit akışlarının gerçeğe uygun değeri, benzer
Tamamı İçin Tıklayınız