31 Aralık 2024 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32769 (5. Mükerrer)
Hazine ve Maliye Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç ve kapsam
MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin amacı; yüksek risk içermesi nedeniyle finansmana erişimde sıkıntı yaşayan başlangıç veya büyüme aşamasındaki girişimler için finansal bir araç olan bireysel katılım sermayesinin desteklenmesine, bireysel katılım yatırımcılarının ve 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 253 üncü maddesine tabi kişi, kurum ve kuruluşların faaliyetlerinin izlenmesine, denetlenmesine ve sona ermesine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Dayanak
MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 253 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 3- (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Akreditasyon: Bireysel katılım yatırımcısı ağlarının 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 253 üncü maddesi kapsamında Bakanlık tarafından yetkilendirilmesini,
b) Bakanlık: Hazine ve Maliye Bakanlığını,
c) Bireysel katılım sermayesi (BKS): Bireysel katılım yatırımcılarının bu Yönetmelik kapsamında şirketlere aktardığı nakdi sermayeyi,
ç) Bireysel katılım yatırımcısı (BKY): Kişisel varlıklarını ve/veya tecrübe ve birikimlerini başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketlere aktaran gerçek kişileri,
d) BKS mevzuatı: 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun geçici 82 nci maddesi, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 253 üncü maddesi, bu Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuatı,
e) BKY ağı: Girişimcilerin BKY’ler ile bir araya gelmesine aracılık eden 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu veya 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca kurulan tüzel kişiliği haiz yapıları,
f) BKY lisansı: Bakanlıkça belirlenen ölçütleri karşılayan BKY’lere verilen ve Devlet desteğinden yararlanma olanağı sağlayan lisansı,
g) Girişim şirketi: BKY’lerin yatırım yapmak amacıyla sermaye koyarak ortak olduğu anonim şirketi,
ğ) Girişimci: Bir iş fikrine dayalı olarak kendi işini kurmak isteyen/kuran gerçek veya tüzel kişileri,
h) İş planı: Vergi desteğine esas olarak yapılacak olan yatırımın planını, yatırımla ulaşılmak istenen amacı gösteren ve bu yatırımın gerçekleşme aşamalarının Bakanlık tarafından takibini sağlamak amacıyla Bakanlıkça belirlenen formata uygun şekilde girişim şirketi ile lisanslı BKY tarafından müşterek olarak hazırlanan planı,
ı) Kararname: 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesini,
i) Kurul: Hazine Kontrolörleri Kurulu Başkanlığını,
j) Ortak yatırım: En az iki lisanslı BKY tarafından bir girişim şirketine beraber yapılan yatırımları,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Akreditasyon, Lisanslama ve Yatırım Süreci
BKY ağlarının akreditasyonu
MADDE 4- (1) Bakanlık girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi, BKY ağlarının kurumsal bir yapıya kavuşturulması, ekosistem içerisinde iş birliğinin artırılması ve bu kapsamda gerçekleştirilecek faaliyetlerin izlenmesi ve denetlenmesi amacıyla BKY ağlarını akredite eder.
(2) BKY’lerin yapmış oldukları yatırımlar ile ilgili olarak vergi desteğinden faydalanabilmeleri için lisans ve yatırım başvurularını Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar üzerinden yapmaları gerekir.
(3) Bir BKY, birden fazla akredite BKY ağına üye olabilir.
Akreditasyon başvurusu ve aranan ölçütler
MADDE 5- (1) BKY ağlarının Bakanlıkça akredite edilebilmesi için BKY ağları tarafından aşağıdaki şartların yerine getirilmesi ve bu maddede belirtilen ölçütleri tevsik eden bilgi ve belgelerin bilgi sistemine yüklenerek Bakanlığa başvuru yapılması gerekir. Bilgi sistemine yüklenen belgelerin asılları Bakanlığa ibraz edilir.
a) BKY ve girişimcilerin bir araya gelmelerine, şirket analiz ve sunum faaliyetleri ile ağın diğer faaliyetlerinin yürütülmesine imkan sağlayan ortamın oluşturulduğunun Bakanlıkça tespit edilmesi ve söz konusu kriterin akreditasyon süresi boyunca sağlanması.
b) Girişimci tekliflerinin ön elemesini yapacak en az dört yıllık üniversite mezunu asgari bir kişinin istihdam edilmesi.
c) BKY ağına üye en az beş lisanslı veya lisans alabilme şartlarından herhangi birine sahip BKY’nin bulunması.
ç) İşlevsel bir internet sayfasının olması.
d) İçeriği Bakanlık tarafından belirlenen protokolün imzalanmış olması.
Akreditasyonun süresi
MADDE 6- (1) Akreditasyon süresi beş yıldır. Beşinci yılın sonunda akreditasyonunu yenilemek isteyen BKY ağı tarafından Bakanlığa yeniden başvuru yapılabilir. Bu durumda, Bakanlıkça 5 inci maddede yer alan akreditasyon ölçütlerinin BKY ağı tarafından yerine getirilip getirilmediği kontrol edilerek, uygun görülmesi durumunda akreditasyon yenilenir. Bakanlıkça gerekli görülmesi halinde yeni bir protokol imzalanabilir.
Akreditasyon protokolü
MADDE 7- (1) BKS mevzuatı hükümleri çerçevesinde, Bakanlık ve BKY ağının hak, görev ve yükümlülüklerini belirleyecek şekilde Bakanlık tarafından protokol hazırlanır. Protokol taraflarca imzalandığı tarihte geçerlilik kazanır. Bakanlık tarafından bu protokole aykırı eylemlerin tespit edilmesi durumunda protokol sona erdirilerek akreditasyon iptal edilebilir.
Akredite olmuş BKY ağlarının yükümlülükleri
MADDE 8- (1) Akredite BKY ağları aşağıda sayılan görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler:
a) Akredite olduktan sonraki ilk iki yıl içinde en az beş lisanslı üyeye sahip olmak ve bu şartı akreditasyon süresi boyunca korumak.
b) BKY’lerin ve girişimcilerin bir araya gelmelerini, fikir ve tecrübe alışverişinde bulunabilmelerini sağlayacak tarafsız ve şeffaf bir ortam oluşturmak ve bu kapsamda yürütülen faaliyetleri Bakanlığın belirlediği içerikte ve sürelerde Bakanlığa raporlamak.
c) Yatırım yapılacak girişimleri bulmak, bunlardan uygun olanları seçmek, girişimleri yatırımcılarla eşleştirmek, yatırım yapılan girişimleri izlemek ve girişimcilere satış, pazarlama, kurumsal, operasyonel ve benzeri mentörlük hizmeti sunmak.
ç) Bakanlıkça istenen ağ performans raporları hazırlamak ve altı aylık dönemler itibarıyla bu raporları Bakanlığa sunmak.
d) Üyesi olan BKY’lerle ilgili usulsüzlükleri öğrendiği an itibarıyla Bakanlığa yazılı olarak bildirmek.
e) Bakanlık tarafından yürütülen etki değerlendirme çalışmaları kapsamında talep edilen bilgi ve belgeleri zamanında bildirmek.
f) Kendilerine üye olan BKY’lerin Bakanlıkça talep edilen bilgilerini Bakanlığa bildirmek.
g) Lisans ve yatırım başvurularında BKY’ler tarafından Bakanlığa ibraz edilmek üzere akredite ağlara teslim edilen belgelerin bu Yönetmeliğe uygunluğunu kontrol etmek.
ğ) Başvurulara konu belgelerin örneklerini muhafaza etmek.
h) BKY’lerin ve yatırım yapılan şirketlerin gizliliğini muhafaza etmek.
Yaptırımlar ve akreditasyonun iptali
MADDE 9- (1) Bu Yönetmelikte ve ayrıca protokolde belirlenen yükümlülüklerini yerine getirmeyen akredite BKY ağlarına aşağıdaki yaptırımlar uygulanır:
a) İhlalin gerçekleşmesini müteakip akredite BKY ağı Bakanlık tarafından uyarılır ve verilecek süre içerisinde gerekli tedbirleri ivedilikle alması istenir.
b) Gerekli tedbirlerin alınmaması veya ihlalin devamı veya tekrarı halinde akredite BKY ağının, yükümlülükleri saklı kalmak üzere, altı aylık süre için yeni lisans ve yatırım başvuruları Bakanlık tarafından kabul edilmez. Faaliyetleri belirli süre için durdurulan akredite BKY ağları Bakanlık internet sayfasında duyurulur.
c) (b) bendinde belirlenen süre içerisinde yükümlülüklerin yerine getirilmemesi halinde Bakanlık tarafından akreditasyon iptal edilebilir.
Akreditasyon iptali sonrası işlemler
MADDE 10- (1) BKY’lerin, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında faaliyetleri askıya alınmış veya aynı fıkranın (c) bendi kapsamında akreditasyonu iptal edilmiş bir BKY ağı aracılığıyla Bakanlığa yaptıkları ancak değerlendirilmesi tamamlanmamış başvuruları Bakanlık tarafından sonuçlandırılabilir.
BKY lisanslama ölçütleri
MADDE 11- (1) Bakanlıkça lisans verilebilmesi için BKY’lerin aşağıda belirlenen ölçütlerden en az birine sahip olması gerekir:
a) Lisans başvurusunda bulunulan tarihten önceki son mali yılda yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan gelir unsurları veya ücretli çalışanlar için başvuru tarihinden önceki son on iki aya ait ücretlerinin gayrisafi tutarları toplamının yıllık olarak en az 2.000.000 TL olması.
b) Müracaat anında sahip olunan her türlü menkul ve gayrimenkul varlıklardan oluşan kişisel servetin toplam değerinin en az 10.000.000 TL olması.
c) Banka ve finansal kuruluşların fon veya portföy yönetimi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmanı, proje finansmanı veya kurumsal finansman birimlerinde ya da girişim sermayesi yatırım ortaklıkları dahil girişim sermayesi şirketlerinde yönetici ya da dengi bir pozisyonda veya daha üst bir pozisyonda en az iki yıl iş tecrübesine sahip olması.
ç) Lisans başvurusunda bulunduğu tarihten önceki son beş yıl içinde en az iki yıl boyunca, çalışılan dönemde veya son mali yılda yıllık cirosu en az 24/5/2023 tarihli ve 7297 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde düzenlenen küçük işletme tanımındaki tutar olan bir işletmede genel müdür yardımcısı veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda çalışmış olması.
d) Başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketleri desteklemek amacıyla kurulmuş olan yurt içi kuluçka merkezleri, teknoloji geliştirme merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ile BKY ağlarından birinde en az iki yıl tecrübesi bulunan ve bu yapılarda başlangıç veya büyüme aşamasındaki bir veya daha fazla şirkete asgari 200.000 TL sermaye aktarımında bulunmuş olması.
(2) Birinci fıkranın (b) bendinde belirlenen servet kriterlerine ilişkin olarak ikamet edilen konut veya bu konutu ipotek ederek alınan herhangi bir kredi, sigorta sözleşmelerinden doğan haklar ve emeklilik primi şeklinde kazanılan mali haklardan ölüm veya emeklilik halinde ödenecek tutarlar, kişisel servetin hesaplanmasında dikkate alınmaz.
Lisans başvurusu
MADDE 12- (1) 11 inci maddede belirtilen lisanslama ölçütlerine sahip BKY’ler akredite BKY ağları aracılığıyla Bakanlığa lisans başvurusunda bulunabilirler.
(2) Taksirli suçlar hariç olmak üzere affa uğramış olsalar dahi süreli hapis veya cezası ne olursa olsun basit ve nitelikli zimmet, irtikâp, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, görevi kötüye kullanma gibi yüz kızartıcı suçlar ile kaçakçılık suçları, resmî ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, Devlet sırlarını açığa vurma veya vergi kaçakçılığı, ticari sır niteliğindeki bilgi veya belgelerin açıklanması suçlarından dolayı hüküm giymiş kişiler, 11 inci maddedeki şartları taşısalar bile lisans başvuruları kabul edilmez.
Lisans başvurusunda aranan belgeler
MADDE 13- (1) Yüksek gelir veya servete sahip yatırımcı ya da tecrübeli yatırımcı tanımlarından birine göre lisans başvurusunda bulunan BKY’ler adına aşağıdaki belgeler akredite olmuş BKY ağları tarafından bilgi sistemine yüklenir. Yüklenen belgelerin asılları akredite BKY ağları tarafından Bakanlığa ibraz edilir.
a) İçeriği Bakanlıkça belirlenen BKY tarafından doldurulmuş başvuru formu ve fotoğraf.
b) Özgeçmiş ve kimlik örneği.
c) Arşiv kaydını içeren adli sicil belgesi.
ç) Bu madde kapsamında istenen belgeler için kişisel verilerin işlenmesine ilişkin rıza beyanı.
d) Yüksek gelir kapsamında yapılan başvurularda lisans başvurusunda bulunduğu tarihten önceki son mali yılda, yıllık gelir vergisi beyannamesinde yer alan gayrisafi gelirinin en az 2.000.000 TL olduğunu gösteren yıllık vergi beyannamesi örneği; ücretliler için çalışılan kurumun yetkilisi tarafından imzalanmış başvuru tarihinden önceki son on iki aya ilişkin geliri gösterir belge.
e) Servet kapsamında yapılan başvurularda başvuru tarihi itibarıyla gayrimenkul, nakdi banka mevduatı, sermaye piyasası araçları ile halka açık olmayan şirketlerde ödenmiş sermaye üzerinde sahip olunan paya ilişkin kişisel servetin en az 10.000.000 TL olduğunu gösterir ilgili kurum ve kuruluşlardan alınmış yetkili imzasını taşıyan belge.
f) Tecrübeli yatırımcı kapsamında yapılan başvurularda;
1) Banka ve finansal kuruluşların fon veya portföy yönetimi, küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmanı, proje finansmanı veya kurumsal finansman birimlerinde ya da girişim sermayesi yatırım ortaklıkları dahil girişim sermayesi şirketlerinde yönetici ya da dengi bir pozisyonda veya daha üst bir pozisyonda en az iki yıl iş tecrübesine sahip olduğunu gösteren söz konusu şirketin ya da kuruluşun yetkilisi tarafından imzalanmış belge veya,
2) Yıllık cirosu en az Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde düzenlenen küçük işletme tanımındaki tutar olan bir işletmede lisans başvurusunda bulunduğu tarih itibarıyla son beş yıl içinde en az iki yıl genel müdür yardımcısı veya dengi bir pozisyonda ya da daha üst bir pozisyonda çalıştığını gösteren söz konusu şirketin yetkilisi tarafından imzalanmış belge ve görevde bulunulan mali yıllara ait gelir tabloları veya ilgili yıllarda şirketin cirosunun Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde düzenlenen küçük işletme tanımındaki tutar olduğunu gösteren mali müşavirce onaylanmış belge veya,
3) Başlangıç veya büyüme aşamasındaki şirketleri desteklemek amacıyla kurulmuş olan yurt içi kuluçka merkezleri, teknoloji geliştirme merkezleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ile BKY ağlarından birinde en az iki yıl tecrübesi olduğunu tevsik eden, ilgili merkezin yetkilisi tarafından imzalanmış belge ile bu merkezlerde başlangıç veya büyüme aşamasında bir veya daha fazla şirkete asgari 200.000 TL sermaye koyulduğunu tevsik eden Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi, ortaklar pay defteri ve en yakın tarihte hazırlanmış bilançonun birer örneği.
(2) Yabancı uyruklu BKY’ler için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınan çalışma izni ve İçişleri Bakanlığından alınan oturma iznine ilişkin belgelerin de gönderilmesi gerekir.
Lisans süresi ve devri
MADDE 14- (1) BKY’lere verilen lisanslar başvurunun Bakanlıkça onaylandığı tarihten itibaren beş yıl için geçerlidir. Lisans süresi sonunda BKY’ler akredite olmuş BKY ağları vasıtasıyla 13 üncü maddede sayılan güncel belgelerle birlikte lisans yenileme talebinde bulunabilirler. Lisans yenileme talebi Bakanlık tarafından belirlenen ölçütlere göre değerlendirilerek sonuçlandırılır. BKY lisansının şekli, içeriği, düzenlenme usulü ve diğer hususları Bakanlık tarafından belirlenir.
(2) Bakanlık tarafından verilen lisanslar başkasına devredilemez.
Lisansın iptalini gerektiren durumlar
MADDE 15- (1) Lisans iptalini gerektiren durumlar aşağıda belirlenmiştir:
a) BKY’nin vefatı.
b) BKY’nin fiil ehliyetini kaybetmesi.
c) Lisans başvurusunda sunulan bilgi ve belgelerin geçerli olmadığının veya gerçeği yansıtmadığının sonradan tespit edilmesi.
ç) Bakanlığa kasıtlı olarak yanlış bilgi ve belge verilmesi, Bakanlığı aldatmaya yönelik işlemlere girişilmesi.
d) 24 üncü maddenin üçüncü fıkrası kapsamında hükme bağlanan hususların varlığı.
e) 29 uncu madde kapsamında BKY tarafından girişim şirketine nakdi sermayeyi yatırmasından itibaren iki yıl boyunca esas sözleşmede gerçekleşen değişikliklerin ve girişim şirketini sona erdiren durumlarda BKY’ler tarafından gerekli bildirimin Bakanlığa zamanında yapılmaması.
f) 12 nci maddenin ikinci fıkrasında düzenlenen fiillerden hüküm giyildiğine ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararının varlığı.
(2) Birinci fıkranın (d) ve (e) bentlerine istinaden lisansları iptal edilen BKY’ler lisans iptal tarihinden itibaren bir yıl boyunca, aynı fıkranın (c), (ç) ve (f) bentlerine istinaden lisansları iptal edilen BKY’ler süresiz olarak yeni bir lisans başvurusunda bulunamazlar. İptal edilen lisans belgeleri, BKY tarafından iptal tarihinden itibaren bir ay içinde Bakanlığa iade edilir.
(3) Birinci fıkranın (e) bendinin ortak yatırımlarda söz konusu olması halinde sadece lider ortağın lisansı iptal edilir.
BKY kimliğinin gizliliği
MADDE 16- (1) İlgili kanunlarda belirtilen haller hariç olmak üzere lisanslı BKY’lere ait kimlik bilgileri gizlidir. Ancak Bakanlık BKY’ye ilişkin bilgileri gerekli izinler alınmak suretiyle yayımlayabilir.
Vergi desteğinden yararlanma
MADDE 17- (1) Bu Yönetmelikte düzenlenen koşulları yerine getiren ve BKY lisansına sahip BKY’ler 193 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesinde hükme bağlanan esaslar çerçevesinde vergi desteğinden yararlanabilirler.
(2) 193 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesinin birinci fıkrasında düzenlenen iktisap edilen tam mükellef anonim şirketlere ait iştirak hisselerinin elde tutulması için gerekli olan iki tam yıllık süre, girişim şirketi adına 20 nci madde kapsamında açılan girişim şirketinin banka hesabına nakdi sermayenin yatırıldığı tarihte başlar. İki yıllık sürenin başlaması ve BKY’nin vergi desteğinden yararlanabilmesi için nakdi sermayenin girişim şirketinin banka hesabına yatırılması zorunludur.
Yatırım yapılacak faaliyet alanları ve sınırlamalar
MADDE 18- (1) Vergi desteğinden faydalanmak isteyen BKY’ler tarafından yapılacak yatırımlar aşağıdaki sınırlamalara tabidir:
a) Vergi desteği Bakanlık tarafından belirlenen sektör ve faaliyetler kapsamında yapılan yatırımlar için uygulanır.
b) BKY’lerin girişim şirketi yönetimine katılımı genel kurul, yönetim kurulu yahut danışma kurulu veya komitesine katılımla sınırlıdır. BKY girişim şirketinde yönetim kurulu dışında idari görev alamaz ve şirket personeli olarak çalışamaz. BKY girişim şirketinden herhangi bir şekilde ücret ya da maaş alamaz.
c) BKY’ler ya da BKY ortaklıkları girişim şirketinde hakim ortak olamaz, doğrudan ya da dolaylı olarak, tek başına veya birlikte girişim şirketini kontrol edemez.
ç) BKY’ler tek başlarına veya birlikte veya eşi ya da kendisinin veya eşinin altsoyu ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımları ve kayın hısımları ile birlikte doğrudan veya dolaylı olarak sermayeyi temsil eden payların ve payların temsil ettiği toplam oy hakkının %50’sinden fazlasına sahip olamaz ve yönetim kurulu üyelerinin %50’sinden fazlasını atayamaz.
d) BKY’ler girişim şirketinin yönetim kurulunda temsil edilme hakkı sağlayan imtiyazlı paylara sahip olabilir. Bu madde hükümleri saklı kalmak kaydıyla BKY ve girişimci, önem arz eden konular için BKY’ye girişim şirketinin yönetiminde veto hakkı veren imtiyazların ve girişimciye getirilebilecek kısıtlamaların kapsamını serbestçe belirleyebilir.
Asgari yatırım tutarı
MADDE 19- (1) BKY’nin girişim şirketine bireysel ya da ortak yatırım suretiyle koyduğu sermaye ile ilgili olarak vergi desteğinden yararlanabilmesi için BKY’ler tarafından her bir girişim şirketinde iktisap edilen şirket hisselerinin bedeli emisyon primi dahil 200.000 TL’den az olamaz. Bu tutar ortak yatırımlarda her bir BKY için ayrı ayrı uygulanır. Ortak yatırımlarda sadece asgari yatırım tutarını sağlayan BKY’lere vergi desteği uygulanır.
Girişim şirketine nakdi sermayenin yatırılması ve kullanılması
MADDE 20- (1) BKY’lerin girişimci ile yeni girişim şirketi kurmaları halinde, şirket esas sözleşmesinin bu Yönetmelikte belirtilen hükümlere uygun şekilde nihai hale getirilmesini müteakip Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilmesi gerekir.
(2) BKY’nin mevcut bir şirketle ortaklık tesis etmesi halinde, şirket esas sözleşmesinde bu Yönetmelik hükümlerine uygun gerekli değişikliklerin yapılması ve bu değişikliklerin Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde ilan edilmesi gerekir.
(3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen ortaklık yapısı şirketin pay defterine işlenir.
(4) Yeni kurulan şirkette sermaye taahhüdünün, mevcut bir şirkette ise sermaye artırımlarının yerine getirilmesi yoluyla şirket sermaye yapısının güçlendirilmesini teminen emisyon primi dahil sermayenin veya hisse senetlerinin iktisap bedellerinin nakdi olarak girişim şirketi banka hesabına yatırılması zorunludur.
(5) BKY tarafından iktisap edilen girişim şirketi hisse bedelleri, bankada girişim şirketi adına açılan bir hesaba yatırılır. Bu hesaba yatırılan hisse senedi iktisap bedelinin, hesaba giriş tarihinden itibaren en geç yirmi dört ay içinde girişim şirketi tarafından iş planında belirtilen faaliyetlerin finansmanında kullanılması zorunludur.
(6) Bu hesaptan yapılacak tüm ödemeler ve transfer işlemlerinin belgelendirilmesinde 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununca kabul edilen vesikalar dikkate alınır. Banka hesaplarına ait aylık dökümler girişim şirketi tarafından saklanır ve gerektiğinde Bakanlığa ibraz edilir.
Yatırım yapılacak şirketin niteliği
MADDE 21- (1) BKY’lerin vergi desteğinden yararlanabilmesi için iktisap ettikleri hisselere ait şirketin aşağıdaki şartları haiz olması gerekir:
a) Türk Ticaret Kanununa tabi tam mükellef bir anonim şirket olması.
b) BKY’nin iştirakinden önceki son iki mali yıldaki yıllık net satışlarının Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde düzenlenen küçük işletme tanımındaki tutardan fazla olmaması.
c) En fazla elli çalışanı bulunması.
ç) Şirketin idare, denetim veya sermaye bakımından doğrudan veya dolaylı olarak BKY’nin kendisine, eşine, kendisinin veya eşinin altsoyu ve üstsoyu ile üçüncü derece dahil yansoy hısımlarına ve kayın hısımlarına bağlı bulunmaması ya da bunların nüfuzu altında olmaması.
d) Başka bir şirketin kontrolünde olmaması.
e) Bakanlıkça belirlenen vergi desteği sağlanacak sektör ve faaliyetlerde bulunulması.
f) Paylarının halka arz edilmemiş olması.
g) Şirketin kuruluşundan itibaren en fazla on yıllık sürenin geçmiş olması.
Ortak yatırımlarda lider ortak
MADDE 22- (1) BKY’ler tarafından yapılan ortak yatırımlarda BKY’ler kendileri arasından bir kişiyi lider ortak olarak belirler. Seçilen lider ortak BKY ağı aracılığıyla Bakanlığa bildirilir. Lider ortak, ortaklık adına Bakanlıkça talep edilen bilgi ve belgeleri BKY ağı aracılığıyla Bakanlığa iletmekle yükümlüdür.
(2) Ortak yatırımlarda bulunan BKY’ler aynı anda en fazla beş yatırımda lider ortak olarak görev alabilir.
Yatırım başvurularında aranan belgeler
MADDE 23- (1) Vergi desteğinden yararlanmak amacıyla yatırım başvurusunda bulunan BKY’ler adına aşağıdaki belgeler akredite olmuş BKY ağları tarafından bilgi sistemine yüklenir. Yüklenen belgelerin asılları akredite BKY ağları tarafından Bakanlığa ibraz edilir.
a) İş planı.
b) Girişim şirketinin esas sözleşmesi.
c) BKY’nin ortaklık kurduğu girişimcilerle 193 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesine aykırılık teşkil edebilecek akrabalık bağları bulunmadığını ve girişim şirketiyle hakim ortaklık ilişkisinin olmadığını belirten taahhütname.
ç) Yatırımın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen araştırma, geliştirme ve yenilikçilik programları kapsamında projesi son beş yıl içinde desteklenmiş bir girişim şirketine yapılacak olması halinde durumu tevsik eden ilgili kurumdan alınmış belge.
d) İş planında belirtilen iktisap bedeli tutarının girişim şirketinin banka hesabına aktarıldığını gösteren ve banka yetkilisi tarafından imzalanmış dekont.
e) Girişim şirketinin tescil edilmiş esas sözleşmesini içeren ve yatırımın gerçekleştiğini gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinin bir örneği.
f) Yatırım sonrası oluşan güncel durumu gösterir pay defterinin bir örneği.
g) Ortak yatırımda seçilen lider ortağı gösterir BKY’ler tarafından imzalanmış ortaklık beyanı.
(2) Bakanlık, iş planının ve şirket esas sözleşmesinin 193 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesine ve bu Yönetmeliğe aykırılık teşkil edip etmediğini kontrol eder. Bu husus dışında iş planı ve şirket esas sözleşmesi üzerinde Bakanlığın herhangi bir sorumluluğu yoktur.
Esas sözleşme
MADDE 24- (1) BKY ve girişimciler esas sözleşmeyi BKS mevzuatını dikkate alarak kendi ihtiyaç ve öncelikleri doğrultusunda düzenler.
(2) Girişimci ve BKY esas sözleşme dışında karşılıklı hak ve sorumluluklarını teminat altına alan sözleşme ya da sözleşmeler yapabilir. Ancak yapılan sözleşmeler esas sözleşme hükümlerine aykırılık teşkil edemez.
(3) BKY’ler girişim şirketlerine koydukları sermaye karşılığında girişimciden borç doğurucu nitelikte bir belgeyi imzalamasını talep edemez, ipotek, rehin gibi teminatlar alamaz, temlik ve temettü garantisi talep edemez.
Vergi desteği başvurusunun yapılması ve sonuçlandırılması
MADDE 25- (1) BKY’lerin girişim şirketlerine yaptıkları yatırımların vergi desteğinden yararlanabilmeleri için nakdi sermayenin girişim şirketi banka hesabına aktarılmasını müteakip altı ay içerisinde akredite BKY ağları tarafından 23 üncü maddede belirtilen belgeler ile Bakanlığa başvuruda bulunulması gerekir.
(2) Başvurunun Bakanlık tarafından olumlu değerlendirilmesi halinde, BKY’nin vergi desteğinden yararlanması için bir ay içerisinde ilgili vergi dairesine bildirimde bulunulur.
Vergi desteğinin iptali
MADDE 26- (1) Aşağıda belirtilen durumların tespiti halinde, vergi desteğine konu yatırım destek kapsamından çıkarılır ve varsa kullandırılan vergi desteği 193 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesi çerçevesinde geri alınmak üzere Bakanlık tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına ve ilgili Vergi Dairesi Müdürlüğüne bildirilir:
a) İktisap edilen iştirak hisselerinin 193 sayılı Kanunun geçici 82 nci maddesi uyarınca iki tam yıl elde tutulmaması.
b) Bu Yönetmeliğin yatırım yapılacak faaliyet alanları ve sınırlamalara ilişkin hükümlerin belirlendiği 18 inci maddesi ile 24 üncü maddesinin üçüncü fıkrasına aykırı hareket edildiğinin tespit edilmesi.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Raporlama, Bildirim, Gözetim ve Denetim Faaliyetleri
Faaliyet raporları
MADDE 27- (1) Akredite BKY ağları kendi aracılıklarıyla yapılan yatırımlara ilişkin bilgileri, içeriği Bakanlıkça belirlenen faaliyet raporları aracılığıyla altı aylık dönemlerle Bakanlığa göndermekle yükümlüdür.
Gözetim, kontrol ve etki değerlendirme faaliyetleri
MADDE 28- (1) Bakanlık, kamu kaynaklarında etkinlik ve verimliliğin sağlanmasını teminen yapılacak etki değerlendirme çalışmalarında ihtiyaç duyulacak verileri BKY’ler, girişim şirketleri ve BKY ağlarından istemeye yetkilidir. Ayrıca Bakanlık, bu Yönetmelik hükümlerine uygun hareket edildiğinin tespiti amacıyla yerinde kontrol faaliyeti yürütebilir ve bu kapsamda ilgililerden bilgi ve belge talebinde bulunabilir.
Özel durumların bildirilmesi
MADDE 29- (1) BKY tarafından girişim şirketine nakdi sermayeyi yatırmasından itibaren iki yıl boyunca esas sözleşmede gerçekleşen değişikliklerin ve girişim şirketini sona erdiren durumların, en geç bir ay içerisinde akredite BKY ağları tarafından Bakanlığa bildirilmesi zorunludur.
Denetim faaliyetleri
MADDE 30- (1) Bakanlık, Kurul aracılığıyla bu Yönetmelik kapsamında gerekli denetimi yapmaya yetkilidir. BKY’ler, akredite olmuş BKY ağları ve girişim şirketleri, Kurul tarafından yapılan denetim kapsamında talep edilen tüm bilgi ve belgeleri istenilen şekil ve sürede iletmekle yükümlüdür.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Bilgi sistemi
MADDE 31- (1) Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamında yapılan başvuruların alınması için bilgi sistemi oluşturur ve ilgili başvurular bu sistem aracılığıyla gerçekleştirilir.
Parasal tutarların güncellenmesi
MADDE 32- (1) Bu Yönetmelik kapsamındaki tutarlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 213 sayılı Kanun uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranı kadar artırılır. Söz konusu parasal tutarların uygulanmasında başvuru tarihleri dikkate alınır.
Yetki
MADDE 33- (1) Bakanlık, bu Yönetmeliğin tatbikatını temin etmek amacıyla gerekli göreceği her türlü tedbiri almaya, mücbir sebep hallerini veya zorunlu halleri değerlendirmeye ve bu doğrultuda bu Yönetmelikte öngörülen süreleri uzatmaya, tereddütlü hususları gidermeye ve bu Yönetmelikte öngörülen haller dışında kalan özel durumları inceleyip sonuçlandırmaya yetkilidir.
Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 34- (1) 15/2/2013 tarihli ve 28560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bireysel Katılım Sermayesi Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmıştır.
(2) Diğer mevzuatta, birinci fıkra ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe yapılan atıflar bu Yönetmeliğe yapılmış sayılır.
Devam eden başvuruların değerlendirilmesi
GEÇİCİ MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce başlamış ve değerlendirmesi devam etmekte olan başvurular ile ilgili olarak lehe olan hükümler uygulanır. Bakanlık tarafından başvurunun tamamlanması için ek süre verilebilir.
(2) Bakanlıkça daha önce akredite edilmiş, ancak süresi içerisinde çeşitli sebeplerle taahhüdünü yerine getirememiş ağlar bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren yeniden başvuru yapabilir.
Yürürlük
MADDE 35- (1) Bu Yönetmelik 1/1/2025 tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 36- (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.