Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com
Yaşanan teknolojik gelişmelerden en çok fayda sağlayan kurumların başında hiç şüphesiz Hazine ve Maliye Bakanlığı gelmektedir.
Yürütülen yapay zeka destekli denetimler sonrası Mali Müşavirler, mesleklerini yapma noktasında yetersiz kaldıklarını fark etmeye başlamışlardır.
Mali Müşavirler önceki yıllarda bir araya gelerek güçlü bir sinerji oluşturmuşlar, bu sinerji sonucunda ışığı sönmeyen odaları ortaya çıkarmışlardır.
Gelir İdaresi Başkanlığı yıllarca bu odalardan bilgiye ulaşmış ancak bilginin kalitesi ve güvenliğindeki sıkıntılar sonrası, teknolojik imkânların yardımıyla mali müşavirden alınan bilgi akışı yönteminden vazgeçilmiş bunun yerine mükelleften direkt dijital veri akışı yolu tercih edilmiştir.
Tercih edilen bu yöntem sonrası Gelir İdaresi Başkanlığı daha kaliteli verilere ulaşır olmuştur.
Kaliteli verilerden yola çıkarak daha sağlıklı planlamalar yapmakta, bütçelemede sapma oranı daha az çıkmakta, sapma çıkması halinde sapma nedenlerine daha kolay ulaşılmaktadır.
Dijital sistem sonrası mali müşavirlik mesleği popülaritesini kaybetmiştir. Mali Müşavirlik mesleğinin ihtişamlı dönemi artık bitmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından henüz kullanıma geçilmeyen e-beyan sisteminin mali müşavirlik mesleğine olan yıkıcı etkisini ifade etmeye dilimiz varmıyor.
Elektronik belgeleri kendi bünyesinde toplayan, izleyen, sorgulayan, kendisine hata yapanın yaptığı hatayı bilen ancak şu anlık sessiz bir şekilde bekleyen bu sistem yoluyla beyannamelerin üretileceği bir süreci yakın zamanda göreceğiz.
Gelir İdaresi Başkanlığının mükemmel değişimi sonrası, 31 Aralık 2024 tarihinden sonrası için Mali Müşavirlik cephesinde defter bırakmalar, personel çıkarmaların gerçekleşeceğini müşahede etmekteyiz.
Mali Müşavirlik whatsApp gruplarında büroları kapatma, büroları devir etmelerin konuşulduğu bir süreci yaşamaktayız.
Dijital belgelerden yola çıkarak beyannamelerin otonom hale gelmesi sonrası Mali Müşavirlik ofisleri kapanacak, çünkü görev alanları daralacak, vergi dünyası daha farklı bir yöne evrilecektir.
Ancak dijital dünyanın riskleri olduğunu da buradan ifade etmeden geçemeyeceğiz.
Dijital vergi dünyasına yönelik virüs kaynaklı saldırılarla sistemin çökertilmesi, devletin gelir kaynaklarının tamamen kapatılması, arzulanan bir durum olmasa gerek.
Yakın zamanda havayollarında yaşanan mavi ekranın Gelir İdaresi Başkanlığında yaşanmayacağını kimse garanti edemez.
Bu nedenledir ki!
Binlerce kişiden oluşan Mali Müşavirlik yapısı dağılmadan, bu yapının dijital yapı içerisinde kullanılması gerektiğini buradan ifade etmek istiyoruz.
Gelir İdaresi Başkanlığını yönetenlerin Dijital dünyaya kendilerini çok kaptırdığı bir dönemde basiretlerinin bağlanmaması temennisiyle….
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]