Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Rüzgâr Enerjisi Santrali (RES) Yatırımları Kapsamında İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulaması – Yasin TOPAL, Vergi Müfettişi

Yasin TOPAL
Vergi Müfettişi

Güneş ve rüzgar enerjisi yenilenebilir ve temiz bir enerji kaynağı olup aynı zamanda çevre dostudur. İşletmeye alınması kısa bir sürede gerçekleşebilir. Teknolojisinin tesisi ve işletilmesi göreceli olarak basittir. Maliyeti günümüz güç santralleriyle rekabet edebilecek düzeye gelmiştir. Bu noktada yıllar itibariyle güneş ve rüzgar enerjisine yapılan yatırımlar artmaktadır. Söz konusu yatırımlar Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar kapsamında da desteklenmektedir.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın “Yatırım süresi ve tamamlama vizesi” başlıklı 24/10 maddesinde; “Genel teşvik uygulamaları kapsamında düzenlenen elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen lisanssız güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların tamamlama vizesi, firmanın teşvik belgesine konu yatırıma ilişkin ilgili kurum tarafından düzenlenen geçici kabul belgesinin tasdikli sureti ile asgari sabit yatırım tutarının sağlandığına ilişkin tebliğle belirlenen yeminli mali müşavir raporunu Bakanlığa ibraz etmesi halinde yapılmış sayılır. Tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgeleri kapsamında temin edilen makine teçhizatın satışı serbest olup, Bakanlıkça ilave herhangi bir işlem yapılmaz. Bu kapsamda, güneş enerjisi santrali yatırımlarına ait yatırım teşvik belgeleri için finansal kiralama işlemleri hariç olmak üzere 22 nci maddeye istinaden devir işlemi yapılmaz. Bu hüküm kapsamında işlem yapılan teşvik belgesinin kısmen veya tamamen iptalini gerektirecek bir durumun ortaya çıkması veya tespiti halinde 28 inci madde hükümleri çerçevesinde işlem yapılır. Bu hüküm daha önceki kararlara istinaden düzenlenen teşvik belgelerine de uygulanır.” Hükmü yer almaktadır.

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğin “Tamamlama vizesi” başlıklı 23/9 maddesinde; “Genel teşvik  uygulamaları kapsamında desteklenen elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların ve bölgesel teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen güneş ve rüzgar enerjisinden elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımların tamamlama vizesi, firmanın teşvik belgesine konu yatırıma ilişkin ilgili kurum tarafından düzenlenen geçici  kabul  belgesinin  tasdikli  sureti  ile  asgari  sabit  yatırım  tutarının  ve  bölgesel  yatırım  teşvik belgelerinin bölgesel destek sınıfı niteliğinin sağlandığına ilişkin EK-11’de yer alan, “Elektrik Enerjisi Üretimi Yatırımlarında Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamı Harcamaların Tespitine  İlişkin Yeminli Mali Müşavir Raporu”nu Bakanlığa ibraz etmesi halinde yapılmış sayılır.” Hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Tebliğin “Teşvik belgesi kapsamında değerlendirilmeyen harcamalar” başlıklı 8/e maddesinde; “Güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi yatırımları kapsamında yurt dışından temin edilecek güneş paneli ve güneş paneli taşıyıcı konstrüksiyon sistemler” hükmü yer almaktadır.

Söz konusu Kararın 2B numaralı ekinde “İllerin Bölgesel Desteklerden Yararlanabilecek Sektörlerine İlişkin Sektör Numaraları” yer almaktadır. İlgili bölümde enerji üretimine yönelik yatırımların (Lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları ile rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları hariç) bölgesel desteklerden yararlanamayacağı belirtilmiştir. Dipnotlar 14’de ise; lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları ile rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları faiz/kâr payı desteği sağlanmaksızın, 1’inci, 2’nci ve 3’üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4 üncü bölgede uygulanan, 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanacağı belirtilmiştir.

Söz konusu Kararın 4 numaralı ekinde “Teşvik Edilmeyecek veya Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları” I-Teşvik Edilmeyecek Yatırımlar”  “B. İmalat, Enerji ve Madencilik Yatırımları” 9’uncu maddesinde güneş enerjisinden elektrik üretimi yatırımlarında; modernizasyon niteliğindeki yatırımlar, 240 KW altı kapasitedeki (çatı dâhil) yatırımların teşvik edilmeyeceği belirtilmiştir. “II-Teşviki Belirli Şartlara Bağlı Yatırım Konuları” “B. İmalat Sanayi” 3’üncü maddesinde fotovoltaik güneş paneli üretimi yatırımları, üretim süreci ingot dilimleme aşamasından veya öncesindeki bir aşamadan başlayarak üretilen güneş hücresi ile entegre olması halinde ve hücre üretim kapasitesini aşmamak kaydıyla desteklenebileceği belirtilmiştir.

Kurumlar Vergisi Kanununun 32/A maddesinde yatırımlara destek sağlamak amacıyla indirimli kurumlar vergisi uygulaması bulunmaktadır. Gerekli koşul ve şartlara göre yatırıma katkı tutarı ve vergi indirim oranı belirlenir. Vergi indirimi uygulanmak suretiyle belirlenen yatırıma katı tutarı kadar eksik kurumlar vergisi tahsil edilerek yatırımlar desteklenmektedir.

Söz konusu Karara göre lisanssız faaliyet kapsamında ve bağlantı anlaşmasındaki sözleşme gücü ile sınırlı olmak kaydıyla, güneş enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları ile rüzgâr enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi yatırımları 1 inci, 2’nci ve 3 üncü bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde 4’üncü bölgede uygulanan, 4’üncü, 5’inci ve 6’ncı bölgelerde gerçekleştirilmeleri halinde ise bulunduğu bölgede uygulanan bölgesel desteklerden yararlanacaktır.

Bu noktada ayrıca dikkat edilmesi gereken diğer hususlar aşağıdaki gibidir:

Yatırım cinsine göre yatırımdan elde edilen kazancın hesaplanmasına dikkat edilmelidir. (Komple yeni yatırım, tevsi yatırım) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından komple yatırım olarak değerlendirildiği kanısı bulunmaktadır.

Bu kapsamda tarafımca yazılan “Yatırım Teşvik Belgesi Kapsamında Yapılan Komple Yeni Yatırımından Elde Edilen Kazanca İndirimli Kurumlar Vergisi Nasıl Uygulanır?” başlıklı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. (Yayım tarihi:27.09.2023)

https://www.alomaliye.com/2023/09/27/yatirim-tesvik-belgesi-komple-yeni-yatirim-indirimli-kurumlar-vergisi/

Yatırım teşvik belgelerinde yer alan US-97 koduna dikkat edilmelidir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından söz konusu yatırımlar için US-97 kodunun 40 olarak değerlendirildiği kanısı bulunmaktadır.

Bu kapsamda tarafımca yazılan “Yatırım Teşvik Belgelerinde Yer Alan US-97 Kodunun İndirimli Kurumlar Vergisi Uygulamasında Önemi Nedir?” başlıklı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. (Yayım tarihi:02.02.2022)

https://www.alomaliye.com/2022/02/02/yatirim-tesvik-belgeleri-us-97-kodu-indirimli-kurumlar-vergisi/

“İmalat Sanayi (US-97 Kodu:15-37) Teşvikinin 2023 Yılı Kurumlar Vergisi Beyannamesinde Yer Alan İndirimli Kurumlar Vergisine Etkisi.” başlıklı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. (Yayım tarihi:17.04.2024)

https://www.alomaliye.com/2024/04/17/imalat-sanayi-us-97-kodu15-37-tesviki-indirimli-kurumlar-vergisi/

Yatırım hızlı bir şekilde gerçekleşip faaliyet dönemine geçildiği için yatırım döneminde diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi uygulamasında dikkatli davranılmalıdır.

Bu kapsamda tarafımca yazılan “Diğer Faaliyetlerden Elde Edilen Kazançlara İndirimli Kurumlar Vergisi Nasıl Uygulanır?” başlıklı yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. (Yayım tarihi:12.01.2024)

https://www.alomaliye.com/2024/01/12/diger-faaliyetlerden-elde-edilen-kazanclara-indirimli-kurumlar-vergisi/

Ayrıca yatırım harcaması, yatırıma katkı tutarı ve vergi indirim oranıyla ilgili özellik arz eden durumlar, indirimli kurumlar vergisinin uygulanacağı dönem gibi 13 farklı başlık altında tarafımca toplanan “İndirimli Kurumlar Vergisi Özelgeler ve Yazı Serisi” başlıklı dokümana aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. (Yayım tarihi:28.08.2024)

https://www.alomaliye.com/2024/08/28/indirimli-kurumlar-vergisi-ozelgeleri/

Kaynakça

1) Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar

2) Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ

3) Kurumlar Vergisi Kanunu

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version