Engin GÜL
SMMM
[email protected]
6754 sayılı Bilirkişilik Kanunu ve bağlı yönetmeliklerin çıkartılması ile birlikte bilirkişilik alanında önemli sayılacak mesafe kat edildiğini gözlemlemekteyiz.
Bunlardan biri de yargıda dosya birikmesinin önüne geçilmesi amacıyla bilirkişilere belli sayıda görevlendirme yapılması olarak karşımıza çıkmaktadır.
6754 sayılı Bilirkişilik Kanununun 6’ncı maddesinin ikinci fıkrasının (h) bendinde, “Temel ve alt uzmanlık alanlarına göre bilirkişilerin aylık olarak bakacağı iş sayısını belirlemek.” Bilirkişi Daire Başkanlığının görev alanına girmektedir.
Bilirkişilik Yönetmeliğinin 19’uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde, Bilirkişilerin aylık bakacağı iş sayısı; 01/01/2021 tarihinden itibaren uygulamaya başlatılmış olup bilirkişilerin bir ayda görevlendirilebileceği dosya sayısı normal dosyalarda 30, seri dosyalarda ise en fazla 60 ile sınırlandırılmıştır. Bilirkişilerin aylık olarak bakacağı iş sayısı, ek raporları kapsamamakla birlikte muafiyet söz konusu olmaksızın tüm bilirkişiler için uygulanmaktadır. Bilirkişilerin görevlendirildikleri normal dosyalarda 1 puan, seri dosyalarda 0.5 puan olacak şekilde aylık bakabilecekleri iş sayıları UYAP tarafından otomatik olarak hesaplanmaktadır.
İlgili yılda kullanılmayan 360 kota sayısı sonraki yıla intikal etmemektedir. Sonraki yılda 360 kota sayısı sıfırlanmaktadır.
Yıl sonu gelmesi nedeniyle henüz 360 kota sayısını kullanmayanlar yönünden, yılın son ayı ARALIK ayına girmek üzere olduğumuzu buradan iletiyoruz.
T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişi Daire Başkanlığı’ndan talebimiz sonrası tarafımıza 05.11.2024 tarih ve E-51376050-650[650.02.10.2024]-526/26267 sayılı aylık bakılacak iş sayısı konulu cevabi yazı gönderilmiştir.
İlgili yazıda, Bilirkişilerin görevlendirildikleri normal dosyalarda 1 puan, seri dosyalarda 0.5 puan olacak şekilde aylık bakabilecekleri iş sayıları UYAP tarafından otomatik olarak hesaplanmaktadır. Ancak zaruret olması halinde Bölge Kurullarının değerlendirme ve takdirleriyle aylık olarak bakılabilecek iş sayısı yıllığa çevrilebilmektedir.
denilmektedir.
Bu kapsamda yıl sonu gelmesi, yıl sonu itibariyle 360 kota sayısının sonraki yıla devir etmemesi, 2024 yılı kotasının sıfırlanacak olması dikkate alındığında, bir zaruriyet hali ortaya çıkmaktadır.
Bu durum dikkate alınarak bilirkişilerin bağlı oldukları Bilirkişi Bölge Kurullarına başvurarak yıllık 360 iş sayısını aylık iş sayısına çevirerek bir yılda kullanamadıkları iş sayılarını kullanmalarını tavsiye ediyoruz.
Yıl sonuna yaklaşılması nedeniyle, kotası boş olan ve henüz dolmamış olan bilirkişilerin kotalarının sonraki yılda kullanılamayacağını dikkate alarak mahkemelerin sürece katkı sağlayacağını düşünüyoruz.
Kota sayısı, yargının herkesin bilgisine ihtiyacı olduğunu gösteren ölçütlerden sadece biri olsa gerek…
Kota sayısını elinde bulunduran Bilirkişi Daire Başkanlığına, yaptığı çalışmalarıyla ve bu konudaki disiplinli tutumu nedeniyle teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.