Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Şirket Birleşmelerinde Kurumlar Vergisi Kanununun 20. Maddesinde Yer Alan Taahhütnamenin Verilmemesinin Sonuçları ve Çözümleri – Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Vergi Daireleri tarafından birleşme işlemlerinin 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 20. maddesindeki şekil şartlarına göre yapılıp yapılmadığı noktasında yazışmalar yapıldığı tarafımızdan gözlemlenmektedir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 136. ilâ 158. maddeleri ve diğer ilgili hükümleri ile KVK’nun 18., 19., 20′ nci maddeleri uyarınca, tasfiyesiz infisah yoluyla vergisiz olarak bütün aktif ve pasifleriyle birlikte kül halinde şirket birleşmeleri yapılabilmektedir.

Kurumlar Vergisi Kanununun kabul tarihinin 13.06.2006 olmasına karşın aradan geçen 18 yıllık sürede kanunun 20. maddesi ve bu maddeye yönelik 1 No.lu tebliğdeki hükümler güncellenmemiştir.

Kurumlar Vergisi Kanunu 20. maddesinde, Devirlerde, aşağıdaki şartlara uyulduğu takdirde ibaresi olduğu

İlgili maddenin b bendinin ilk cümlesinin son paragrafından, “kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde vereceği bir taahhütname ile taahhüt ederdenilmek suretiyle şekil şartının olmazsa olmazından söz edilmiştir.

Birleşme, devir, tasfiye dönemi, tam bölünme ve nevi değişikliklerine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi elektronik ortamda 10.11.2022 tarihinden itibaren verilmeye başlanmıştır. (https://ebeyanname.gib.gov.tr/Kurumlar_Vergisi_Duyuru.pdf) adresinde gerekli duyuru yayınlamıştır.

Gelişen teknolojiyle Kurumlar Vergisi Beyannamesinin elektronik ortamda verilmeye başlanmıştır.

Ne yazık ki elektronik imkânlar sunulurken kanun maddeleri göz ardı edilir olmuştur.

Kanunda taahhütnamenin kurumlar vergisi beyannamesi ekinde verilmesi gerektiği açıkça yazılmıştır. Kurumlar Vergisi Beyannamesi eki haricinde verilebileceği yönünde kanunda esnek bir hüküm olmadığını görmekteyiz.

E beyanname ortamında verilen Kurumlar vergisi beyannamesi eklerinde taahhütname olmaması nedeniyle, mükellefin gideremeyeceği ancak Gelir İdaresi Başkanlığının giderebileceği yazılım kaynaklı şekil şartı noksanlığıyla kurumlar vergisi beyannamesi, ekinde taahhütname olmaksızın verilmekte ve verilmeye de halen devam etmektedir.

Kurumlar vergisi beyannamesi ekinde verilemeyen taahhütname, mükellefin kendisi tarafından ayrıca verilmesi kanunun amir hükmüne göre bizce mümkün değildir. İşte burada Kurumlar Vergisi Kanunu 20. maddesinin b bendinin son cümlesi olan Mahallin en büyük mal memuru, bu hususta birleşilen kurumdan ayrıca teminat isteyebilir hükmü çerçevesinde, vergi daireleri tarafından birleşme yapan şirketlere yazı yazılarak şekil şartı noksanlığının yazılımsal noksanlıktan kaynaklandığı belirtilerek tamamlatılması sağlanmalıdır.

Elektronik ortamda verilen ve onaylanan Kurumlar Vergisi Beyannamesinde taahhütnamenin beyanname eki haricinde verilmesi yönünde kanunda esnek bir hüküm olmaması nedeniyle bu yolla beyanname eki taahhütname şekil şartının tamamlatılmasının daha uygun olacağı görüşündeyiz.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından birleşme hükümlerine göre verilecek Kurumlar Vergisi Beyannamesi eklerine beyannameden ayrı olmaksızın taahhütname eklenerek verme imkanının sağlanması ya da 18 yıldır göz ardı edilen 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 20. maddesinin ve buna bağlı tebliğlerin günümüz şartlarına uyarlanması gerektiğini iletiyoruz.

Kanundaki şekil şartını göz ardı etmek basit gibi gelse de, sonuçları giderilemeyecek bir risk olsa gerek, sonradan mağduriyetlerin yaşanmaması temennisiyle

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version