Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Eylül 2024 Kooperatif Bülteni

Eylül 2024 Kooperatif Bülteni

İçindekiler

1. TÜRKİYE’DE KOOPERATİFÇİLİK

2. BAKANLIĞIMIZ GÖREV ALANINDAKİ KOOPERATİFLER

2.1 Bakanlığımız Görev Alanında Kurulan Kooperatiflere İlişkin Bilgiler

3. KOOPERATİF ÜST KURULUŞLARI

3.1 Türkiye Milli Kooperatifler Birliği

3.2 Merkez Birlikler

3.2.1 Kredi Kefalet Kooperatifleri Aracılığıyla Esnafa Verilen Krediler

3.3 Birlikler

4. KOOPERATİFLERİN DESTEKLENMESİ PROGRAMI (KOOPDES)

5. KOOPERATİFLERİN DIŞ TİCARET VERİLERİ

5.1 Geniş Ekonomik Gruplar Sınıflandırmasına (BEC) Göre İhracat

5.2 Uluslararası Standart Ticaret Sınıflamasına (SITC) Göre İhracat

5.3 Teknoloji Sınıflamasına Göre İhracat

5.4 Ülkelere Göre İhracat

5.5 2024 Yılı Mevcut Durum

1. TÜRKİYE’DE KOOPERATİFÇİLİK

Bakanlığımız; Türk Hukuk sistemi içinde özel önem verilen ve düzenleme yapılan bir ortaklık modeli olan kooperatifler aracılığıyla toplumun geniş kesimlerine önemli hizmetler sunmaktadır. Bu hizmetlerin yürütülmesinde Bakanlığımız yanı sıra Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görev ve sorumluluk sahibidir.

Kooperatiflerin üst örgütlenmesinde ilk adım Birlikler olup, Birliklerin örgütlenmesiyle de Merkez Birliği kurulmaktadır. Merkez Birliklerinin oluşturduğu en üst yapı Türkiye Milli Kooperatifler Birliği’dir.

Kooperatifler genellikle faaliyet alanlarına göre sınıflandırılmaktadır. Halen, Bakanlığımız görev alanında 33, Tarım ve Orman Bakanlığı görev alanında 5 ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı görev alanında 5 olmak üzere toplam 43 türde kooperatif bulunmaktadır. Bültende yer alan kooperatif ortaklarına ilişkin istatistiki bilgiler 30.09.2024 tarihi itibariyle Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS)’den alınmıştır. Bununla birlikte KOOPBİS’e veri girişleri 26 Nisan 2025 tarihine kadar devam edeceğinden, kooperatiflere ve ortaklara ilişkin bilgiler nihai verileri oluşturmamaktadır.

Bununla birlikte, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu’nda 26.10.2021 tarihinde yapılan değişiklikler sonrasında kooperatiflerin örnek anasözleşmeleri yeniden hazırlanmıştır. Bu çerçevede, 31.05.2022 tarihi itibaren Bakanlığımızca yayımlanan 27 adet örnek anasözleşme türleri aşağıdaki tabloda sıralanmıştır. Yeni kooperatif kuruluşlarında bu örnek anasözleşmeler kullanılmaktadır.

Tamamı İçin Tıklayınız

Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığıayna

Exit mobile version