Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kuyumcuların Vergilendirilmiş Altınından İkinci Kez Vergi Neden Alınır? Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Hazine ve Maliye Bakanımızın talimatıyla Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kuyumculara yönelik yaygın bir denetim yapılmaya başlanmıştır.

Paranın alım gücünün azalması sonucunda nakit paranın bireyler üzerinde dolaşımı azalmıştır. Nakit paranın dolaşımının azalmasıyla birlikte kredi kartı kullanımı artmış ve bu da kayıt dışılığın azalmasını beraberinde getirmiştir.

Kredi kartı kullanımının artışı, finans kurumlarının komisyon gelirlerini artırmış, kayıt dışılığı azaltan yöntem aynı zamanda bankaların kâr elde etmesi ile bunların kâr artışına bağlı olarak kamunun vergi gelirlerinde artışa sebebiyet vermiştir.

Kayıt dışılık, perakende sektöründe kredi kartı kullanımı artışı ile hızlı bir şekilde düşmüş, kuyumculuk sektörü buna hazırlıksız yakalandığı anda Gelir İdaresinin etkin denetimi kamuya yüksek vergi geliri elde edeceği denetim fırsatını sağlamıştır.

Denetimlerde yüksek miktarda fiziki altın tespit edilenlerin yasal defter kayıtlarındaki tutarsal karşılık dikkate alındığında kayıtlı tutar ile fiziki altının bölümü neticesinde ortalama birim fiyat çok düşük çıkacaktır.

Her bir cins altının milyem dönüşümü yapılarak has altın üzerinden dahi yasal defterlerdeki kayıtlı tutarın fiziki altına bölümü ile ortalama birim fiyat yine düşük çıkacaktır. (Has altın dönüm oranları tarafımızdan aşağıdaki tabloda verilmiştir.)

Satılan altın miktarlarının dökümü ile satılan altının hesaplanan ortalama birim fiyata göre maliyetinin bulunması neticesine yüksek kârlılık ve beraberinde yüksek vergi gelirinin elde edileceğini müşahede etmiş bulunmaktayız.

Buraya kadar bir kısım değerlendirmeler 2012 yılında altın sektöründe yaşadığımız ve vergi incelemesi yapanlara iştirak ettiğimiz incelemelerden elde edilen tecrübedir.

Kuyumculuk sektöründe atlanılan bir hususa değinmek için hazırladığımız bu yazımızda, altın işiyle uğraşanların elde ettiği kârları çekmediklerini, yasal defterlerdeki kârların karşılığının altın olduğunu bilmemizdir.

Makalemiz enflasyon düzeltmesi ektisi göz ardı edilerek hazırlanmıştır.

Katma Değer Vergisi Beyannamesinde Özel Matrah satırında gösterilen Altın, işçiliği üzerinden genel oranda katma değer vergisi hesaplanması ile katma değer vergisi beyannamesinde beyan edilmektedir.

Satılan Altının stoktaki ortalama birim fiyatı gözetildiğinde, satılan altın miktarı ile ortalama birim fiyat çarpımı neticesinde hesaplanan maliyetin karşılaştırması ile satışın maliyetten daha yüksek çıkmasından sonra ve giderler düşüldükten sonra kalan gideri aşan tutar kâr olmakta bundan vergi hesaplanarak vergisi ödenmektedir. İşte bu kârın karşılığı altın olarak işletmede bırakılmaktadır. 

Kâr kadar işletmede kalan ALTIN özel bir hesapta takip edilmeden ticari mallar içinde tutulmaya devam ettiği müddetçe tekrar tekrar vergilendirmeye maruz kaldığı görülmektedir

Özkaynaklarda yer alan kârlılık hesaplarının ait olduğu yıllardaki birim fiyatlara göre altının miktarı ortaya konularak, vergi denetimlerinde tespit edilen fiziki altının vergisi ödenmiş kâr nispetinde ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Diğer bir anlatımla vergisi ödenmiş bir stok kalemi varsa bu stok kalemi kârın elde edildiği yılın piyasa birim fiyatına bölünerek kârın miktarsal karşılığı bulunarak hiç değilse yüksek vergi yükü altında kalacak kuyumculara bir nebze olsun yapıcı bir katkı sağlanmasının sektör için faydalı olduğunu düşünüyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığının kayıt dışılığa yönelik yaptığı çalışmalarda kat ettiği mesafeyi ve kayıt dışılığı bitirme noktasındaki çalışmalarını takdirle karşılıyoruz.

Verginin de bir maliyet olduğu düşünüldüğünde, vergi içinde kalan ile vergi dışına itilen arasındaki uçurumun kayıt dışılıkla mücadele sayesinde giderilmesinin güzel sonuçlar vereceğini düşünmekteyiz.

Vergisi ödenmiş altının denetim yapanlarca ayrıca değerlendirmesi gerektiğini, bunun bağlayıcı olmadığını, bir yöntem olarak kullanılmasının takdirinin denetim yapanlara ait olduğunu belirtiyoruz.

Büyük momentli denetimlerden olan kuyumcular nezdinde, sektörü gözeten kârın karşılığı olan ALTIN ‘ın ayrıştırılması temennisiyle.

Cinsi Has Altın Dönüşüm Oranı
14 Ayar Altın 0,585
14 Ayar Hurda 0,575
18 Ayar Altın 0,750
18 Ayar Hurda Altın 0,730
22 Ayar Altın 0,930
22 Ayar Hurda Altın 0,912
5 Li Altın 33,050
8 Ayar Altın 0,333
8 Ayar Hurda Altın 0,912
Ata Altın 6,610
Çeyrek Altın 1,605
Gramise 16,050
Has Altın 0,995
Reşat Altın 6,610

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version