Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2025-2027 Dönemi Bütçe Çağrısı ve Eki Bütçe Hazırlama Rehberi

15 Eylül 2024 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32663 (1. Mükerrer)

Cumhurbaşkanlığından:

2025-2027 DÖNEMİ BÜTÇE ÇAĞRISI

Merkezi Yönetim Bütçesinin hazırlık çalışmalarını yönlendirmek üzere 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program yayımlanmıştır. Orta Vadeli Program’da ekonomi ve maliye politikalarının temel amaçları belirlenmiştir.

Bu kapsamda 2025-2027 döneminde, makroekonomik ve finansal istikrarın güçlendirilmesi, mali disiplinin korunması, orta vadede enflasyonun tek haneye düşürülerek fiyat istikrarının sağlanması, Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitesinin geliştirilmesi, yeşil ve dijital ekonomiye geçiş odağında teknolojik dönüşümün sağlanması, beşeri sermayenin güçlendirilmesi, işgücü piyasasının daha da etkinleştirilmesi, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ekonomide kayıt dişiliğin azaltılması temel amaçtır.

Aynı dönemde maliye politikasının temel amaçları ise; başta deprem kaynaklı harcamalar olmak üzere gerekli ihtiyaçlar karşılanırken mali disiplinin ekonomide güven vc istikran artıran bir çıpa olarak korunması ve güçlendirilmesi, afet yönetiminin tüm süreçlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli finansmanın sağlanması, kamu açığının kademeli olarak azaltılması, yeşil ve dijital dönüşüme katkı sağlanması, para, maliye ve gelirler politikalarının birbirini destekler nitelikte kararlı bir şekilde uygulanması, vergilemede gönüllü uyum, öngörülebilirlik ve şeffaflığın artırılması, vergide adaletin güçlendirilmesi, geliri adil bir şekilde yeniden dağıtan vc vergiyi tabana yayan bir yaklaşımla gelirlerin artırılması, kayıt dışılıkla mücadelenin kararlılıkla sürdürülmesi ile denetim faaliyetlerine ve tahsilatta etkinliğin artırılmasına devam edilmesidir.

Kamu idareleri Orta Vadeli Program’da belirlenen politika, tedbir ve öncelikler doğrultusunda hareket ederek kendilerine tahsis edilen ödenekleri aşmadan kaynaklarını etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanacaklardır. 2023 yılı Şubat ayında meydana gelen depremlerin yol açtığı hasarın telafi edilmesi ve afet risklerinin azaltılması için gerekli önlemlerin alınmasına devam edilecektir. Kaynak kullanımında etkinliğin ve verimliliğin artırılması amacıyla harcamaların sistematik olarak gözden geçirilmesi sürdürülecek, verimsiz harcama alanları tasfiye edilecektir. Kamu hizmetleri verimlilik ve tasarruf anlayışıyla yürütülecek, tasarruf tedbirlerine uyum sağlanacak ve izlenecektir. Kamu yatırım programında rasyonelleştirme çalışmaları yapılmak suretiyle kısa sürede tamamlanarak ekonomik ve sosyal fayda üretecek yatırımlar önceliklendirilecektir. Kamu taşıtlarının kullanımı ihtiyaç analizleri ve tasarruf anlayışı çerçevesinde sistematik olarak gözden geçirilecek, ihtiyaç fazlası olan veya ekonomik ömrünü tamamlamış taşıtlar tasfiye edilecektir. Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi ve daha etkin kullanımı için Tek Hazine Kurumlar Hesabının kapsamı daha da genişletilecektir. Süreklilik arz etmeyen ve konjonktüre dayalı gelirlerin oluşturduğu geçici kaynaklara karşılık olarak kalıcı mahiyette harcama oluşturulmayacaktır. Kamu yatırım, harcama, teşvik ve desteklerinin etkinliği artırılacaktır.

Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, Orta Vadeli Program, Bütçe Çağrısı ve eki Bütçe Hazırlama Rehberi ile Yatırım Genelgesi ve eki Yatırım Programı Hazırlama Rehberi’nde yer alan makro politikalar, hedef ve gösterge niteliğindeki temel ekonomik büyüklükler, ödenek teklif tavanları, genel ilkeler ve standartlar ile çok yıllı bütçeleme anlayışını esas alarak 2025, 2026 ve 2027 yıllarına ilişkin bütçe tekliflerini sunacaklardır.

2025-2027 dönemi bütçe hazırlık çalışmalarına katılan kamu idareleri ile personeline, yoğun emek ve mesai isteyen bu süreçte üzerlerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirecekleri inancıyla başarılar diler, bilgi ve gereğini önemle rica ederim.

14 Eylül 2024

Recep Tayyip ERDOĞAN

CUMHURBAŞKANI

Ek: 2025-2027 Dönemi Bütçe Hazırlama Rehberi
Exit mobile version