Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Konkordato İlan Edene Konkordato İlan Edenler Var Şimdi Ne Olacak? Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

İcra İflas Kanunu hükümleri kapsamında konkordato müessesinden yararlanmak için Asliye Ticaret Mahkemesine başvuranların sayısında 2018 yılından bugüne kadar olan sürede en hızlı artışı yakalamış bulunmaktayız.

2018 yılından itibaren konkordato komiserliği yapmamız nedeniyle, sürece bir de bizim bakış açımızdan bakmanızı istedik.

Konkordato davası açanlara kötü gözle bakılsa da aslında konkordato ilan etmenin ekonomiye faydası olduğunu düşünmekteyiz.

Zombi şirketlerin çokluğundan ve bunların belirsizliğinden dert yanarken, konkordato müessesi, şirketlerin faaliyetini durdurmadan tüm mahremini alenileştirerek borçlarını ödeme isteğini ortaya koymak olarak görmekteyiz.

Konkordato talep eden firmanın mahremiyetinin alenileşmesi ile birlikte rakip firmalar konkordato ilan eden firmaların müşterilerine, tedarikçilerine, mal varlığına, Özvarlık tutarına, alacağını alıp almama durumuna, cirosuna, piyasasına davaya taraf olmaları halinde ulaşması mümkün olabilmektedir.

Piyasanın getirmiş olduğu şartlar neticesinde konkordato ilan edenlerin mühlet içerisinde faaliyetlerine devam etmesi riskleri de beraberinde getirmektedir.

Konkordato ilan eden firma, ondan mal ve hizmet alan firmalara mal sattıktan sonra alacağını tahsil edeceğini düşündüğü sırada malı alanda artık konkordato ilan etmektedir.

Konkordato müessesinden yararlananların bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde mağdur edildiğini gözlemlemiş durumdayız.

Konkordato ilan edenlerden intikam almak isteyen işverenlerin başka firmalar üzerinden konkordato firmasından mühlet içerisinde mal ve hizmet aldıktan sonra bu firmalar üzerinden konkordato ilan ettirerek konkordato ilan eden firmayı zor duruma düşürmeleri karşısında çift yönlü konkordatolar görülmeye başlanmıştır.

Mahkemenin  vermiş olduğu tedbirler sonrası, konkordato firmasının tedbir tarihinden sonra yaptığı ticaretten doğan alacağının tahsiline karşı konkordato ilan edilmesini engelleyecek bir yasal müeyyide olmadığını görmekteyiz.

Konkordato müessesinden yararlanandan, mal ve hizmet verdiği firmadan parasını tahsil etmesi beklenmektedir. Tahsil edilen paralar ile de mühlet içerisinde doğmuş borçların ödenmesi istenmektedir. Ön projede yer alan teklifin alacaklılar toplantısında kabulü ile teklifte yer alan ödeme planına göre borcun ödenmesi beklenmektedir.

Gelinen noktada mühlet içerisinde mal ve hizmet satan  konkordato ilan etmiş olan firmaya karşı konkordato ilan edilerek alacağın tahsil edilmesi engellenir bir hal almıştır.

Konkordato firmalarının ticaret yaptıkları firmaların konkordato ilan etmesine engel bir müessese getirilmediği sürece konkordato müessesi artık iflasları beraberinde getirecektir.

Şimdi soruyoruz.

Konkordato ilan edenin tedbir tarihinden sonra mal ve hizmet sattığı firmaların konkordato ilan etmesi halinde durum ne olacak?

Konkordato ilan edenin mali tablolarında mühlet sonrasındaki alacak tutarlarının başka bir mahkemede konkordato kapsamına alınması hayli ilginç olacak.

Konkordato ilan edene Konkordato ilan edilir oldu, şimdi ne olacak? Sorusunun cevabı ve beraberinde çözümünü biz bulamadık sizce bunun cevabı ne olabilir?

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version