Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Sürekli Eğitim Destekleyici Eğitim Sistemi (SEDES)

Sürekli Eğitim Destekleyici Eğitim Sistemi (SEDES)

KONU: Sürekli Eğitim Destekleyici Eğitim Sistemi’nin (SEDES) devreye alınması

Bilindiği üzere, bağımsız denetçilerin tabi olduğu sürekli eğitim yükümlülüğüne ilişkin esaslar 04/11/2017 tarihli ve 20230 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliği ile belirlenmiştir.

Sürekli eğitim yükümlüğüne tabi bağımsız denetçiler, katılım sağladıkları eğitim faaliyetleri çerçevesinde temel konulardan veya destekleyici konulardan eğitim kredisi elde ederek yükümlülüklerini tamamlamaktadır.

Bağımsız Denetçiler İçin Sürekli Eğitim Tebliği’nin 10’uncu maddesinde, eğitim faaliyetleri sonucunda kredi elde edilebilmesi için bildirim süresi içerisinde tevsik edici belge sunulmasının zorunlu olduğu, destekleyici eğitim konularından “diğer eğitim faaliyetleri” kapsamındaki faaliyetlerin ise Kurum tarafından belirlenen yöntemlerle elektronik ortamda beyan edilmesinin yeterli olduğu düzenlenmiştir.

Destekleyici konulara yönelik eğitim faaliyetlerinden kredi elde edilmesi için yapılması gereken bildirimlerde yaşanan hak kayıpların engellenmesi, bu faaliyetlere katılımların bildirimi ve belgelendirilmesi aşamasındaki harcanan zaman ve işgücünün minimuma indirilmesi, belgelendirme için sarf edilen materyallerde tasarruf sağlanması ve eğitimlerde düzen ve kalitenin artırılması amacıyla Kurumumuzca Sürekli Eğitim Destekleyici Eğitim Sistemi (SEDES) oluşturulmuştur.

15 Eylül 2024 tarihi ve sonrasında gerçekleştirilecek olan destekleyici konulardaki eğitim faaliyetleri için Sürekli Eğitim Destekleyici Eğitim Sisteminin kullanılması zorunludur. Bu tarihten sonra sistem üzerinden Kurumumuza bildirim yapılmaksızın gerçekleştirilen faaliyetlerden ve eğitimlerden (destekleyici konularda) kredi elde edilemeyecektir.

Bu kapsamda, destekleyici konularda eğitim düzenleyen kurum ve kuruluşlar ile diğer eğitim faaliyetleri kapsamında değerlendirilecek kongre, konferans, panel, seminer, sempozyum, çalıştay gibi etkinlikleri organize edenlerin SEDES üzerinden, ekte yer alan kılavuza uygun olarak gerekli işlemleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir.

Bu konuda bağımsız denetçiler tarafından yapılacak bireysel bir işlem bulunmamakta olup katılım sağladıkları eğitim ve etkinliklerin sürekli eğitim kredisi elde edilebilmesi için, SEDES üzerinden gerekli işlemlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini sorgulamaları menfaatlerine olacaktır.

Sürekli Eğitim Destekleyici Eğitim Sistemi (SEDES) erişime açılmış olup sisteme ilişkin kılavuz ve erişim linki aşağıda yer almaktadır.

SEDES’e erişmek için tıklayınız
Sisteme ilişkin kılavuza ulaşmak için tıklayınız
Exit mobile version