Yasin TOPAL
Vergi Müfettişi
Ekonomik kalkınmanın hızlandırılması, istihdamın artırılması, bölgeler arası gelişmişlik farklılıklarının giderilmesi, sektörel kümelenmenin sağlanması, tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi amacıyla indirimli kurumlar vergisi müessesesi getirilmiştir.
İndirimli kurumlar vergisi müessesesi 28.02.2009 tarihli (mükerrer) Resmi Gazete’de yayımlanan 5838 sayılı Kanunla mevzuatımıza girmiştir. Yasal düzenleme 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 32/A maddesinde yer almaktadır. İlgili Kanun metni 6111, 6322, 6745, 7338 sayılı Kanun ve 700 sayılı KHK ile değişikliklere uğramıştır.
“1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği” ile uygulamaya yönelik açıklamalara yer verilmiştir.
2009 yılından itibaren teşvik belgeli yatırımlara ilişkin destek sistemi “15/06/2012 tarih ve 2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” ile yönlendirilmektedir. En son ilgili Karar 19/4/2023 tarih ve 7108 sayılı Kararla değişikliğe uğramıştır.
İlgili Karar’ın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ilişkin ise “2012/1 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin Tebliğ” çıkarılmıştır. En son ilgili Tebliğ 28/11/2023 tarih ve 32383 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2023/1 değişikliği yapılmıştır.
KVK’nın “İndirimli Kurumlar Vergisi” başlıklı 32/A maddesi çerçevesinde kurumlar vergisi, YDYHK’ın 15’inci maddesinde yer alan “Vergi İndirimi” başlıklı maddesinde öngörülen yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli olarak uygulanır.
KVK’nın 32/A maddesinde, maddenin ikinci fıkrasında belirtilen ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yatırım teşvik belgesine bağlanan yatırımlardan elde edilen kazançların, yatırımın kısmen veya tamamen işletilmesine başlanılan hesap döneminden itibaren yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar indirimli oranlar üzerinden kurumlar vergisine tabi tutulacağı hüküm altına alınmıştır.
KVK’nın 32/A maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde, yatırıma başlanılan tarihten itibaren bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının %50’sini ve gerçekleştirilen yatırım harcaması tutarını geçmemek üzere; yatırım döneminde kurumun diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına indirimli vergi oranı uygulatmak suretiyle yatırıma katkı tutarını kısmen kullandırmaya, bu oranı her bir il grubu, bölgesel, büyük ölçekli, stratejik ve öncelikli yatırımlar ile konusu, sektörü ve niteliği itibarıyla proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlar için sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya Bakanlar Kurulunun yetkili olduğu hüküm altına alınmıştır.
İndirimli kurumlar vergisi uygulaması yatırımcılar açısından oldukça cazip olmasıyla beraber uygulamada tereddütlü hususlar fazlaca bulunmaktadır. Söz konusu tereddütlü hususları giderebilmek amacıyla tarafımca kapsamlı bir çalışma başlatılmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında tarafımca yayımlanan yazılara ve Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından verilen özelgelere yer verilmiştir.
Bu kapsamda Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından indirimli kurumlar vergisiyle alakalı yayımlanmış 110 özelge tespit edilmiştir. Söz konusu çalışmada indirimli kurumlar vergisi kapsamında verilen benzer özelgeler, konular ve tarih itibariyle tasniflenmiş, sadeleştirilip özetlenmeye çalışılmıştır. Tek özelgede birden fazla husus sorulmuş ise ilgili bölümlerde tekrarına yer verilmiştir. Ayrıca ilgili bölümler altında tarafımca yayımlanmış 23 yazıya da yer verilmiştir. Söz konusu yazı farklı farklı bölümlerde yer alan konuları ilgilendiriyorsa aynı yazıya tekrar yer verilmiştir. Kendi kanaatimi içeren görüşlerin bağlayıcılığının olmadığı, söz konusu özelgelerden yararlanılırken özelgenin verildiği tarih itibariyle geçerli mevzuatın dikkate alınması ve ilgili özelgenin GİB sitesinden teyit edilmesi önem arz etmektedir.
Söz konusu çalışmayı indirmek için tıklayınız |
Not: Çalışmanın çok daha fazla kitleye ulaşmasını sağlayan alomaliye.com platformuna teşekkürlerimi sunarım.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]