Bakımdan Sorumlu Kuruluş (ECM) Sertifikası Düzenlenmesine Dair Tebliğ
24 Ağustos 2024 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32642
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından:
BİRİNCİ BÖLÜM
Başlangıç Hükümleri
Amaç
MADDE 1- (1) Bu Tebliğin amacı; ECM sertifikasyon kuruluşları tarafından bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) ve bakım fonksiyonu sertifikası düzenlenmesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.
Kapsam
MADDE 2- (1) Bu Tebliğ, ECM sertifikasyon kuruluşlarının bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) ve bakım fonksiyonu sertifikası düzenlemesini, sertifika düzenlenen kuruluşların faaliyetlerinin denetimini ve Akreditasyon Kurumu tarafından yapılacak denetimleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3- (1) Bu Tebliğ, 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 477 nci maddesinin birinci fıkrasının (j) bendine, 6/10/2005 tarihli ve 5408 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan 9 Mayıs 1980 Tarihli Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşme (COTIF)’ye Değişiklik Getiren 3 Haziran 1999 Tarihli Protokolün G Eki ATMF’nin 5 inci maddesinin ikinci fıkrasına ve ATMF’nin A Eki ECM Düzenlemesine, 16/7/2015 tarihli ve 29418 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Demiryolu Araçları Tescil ve Sicil Yönetmeliğine ve 1/12/2023 tarihli ve 32386 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bakımdan Sorumlu Kuruluş (ECM) Sertifikasyon Yönetmeliğine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar ve kısaltmalar
MADDE 4- (1) Bu Tebliğde geçen;
a) Akreditasyon Kurumu: Türk Akreditasyon Kurumunu,
b) Araç sahibi: Bir demiryolu aracının mülkiyetine veya kullanım hakkına sahip olan, ECM Beyannamesi düzenlenmesi için başvuran tüzel kişiyi,
c) ATMF: Uluslararası trafikte kullanılan demiryolu malzemesinin teknik kabulüne ilişkin tek tip kuralları,
ç) Bakanlık: Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığını,
d) Bakım fonksiyonları: Bakımdan sorumlu kuruluşun yönetim, bakım geliştirme, filo bakım yönetimi veya bakım temini fonksiyonlarını,
e) Bakımdan sorumlu kuruluş (ECM): Demiryolu araçlarının bakımı için COTIF bakımdan sorumlu kuruluş düzenlemesine göre sertifikalandırılmış ve ERADIS’te yayımlanmış olan kuruluşu,
f) COTIF: Uluslararası Demiryolu Taşımalarına İlişkin Sözleşmeyi,
g) Demiryolu aracı: Hat yapım, bakım, tamir, ölçüm makinaları ve kontrol araçları dâhil her türlü çeken ve çekilen araçlar ile tren setlerini,
ğ) ECM Beyannamesi: Bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) tarafından düzenlenen, bir demiryolu aracının seyrüseferi olumsuz etkilemeyecek şekilde ulusal demiryolu altyapı ağında işletilebilir olduğunu, bakımlarının ve muayenelerinin ulusal ve uluslararası mevzuata, kılavuzlara ve aracın bakım dosyasına uygun şekilde yapıldığını ve aracın kullanım süreci boyunca demiryolu sisteminde emniyetli durumda olmasının sağlandığını beyan eden belgeyi,
h) ECM sertifikasyon kuruluşu: Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş, ECM ve bakım fonksiyonu sertifikası düzenleyen kuruluşu,
ı) ERADIS: Avrupa Demiryolu Ajansı emniyet ve karşılıklı işletilebilirlik veri tabanını,
i) Genel Müdürlük: Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğünü,
j) Ulusal Demiryolu Kuralları: Ulusal mevzuat dahil olmak üzere, demiryolu altyapıları, araçları ve emniyeti ile ilgili teknik ve idari hükümleri içeren, Bakanlık tarafından yayımlanan kuralları,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Bakımdan Sorumlu Kuruluş (ECM) Sertifikası
Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar
Sertifikaların düzenlenmesi
MADDE 5- (1) Bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) veya bakım fonksiyonu sertifikası düzenlenmeden önce tüm inceleme ve denetim çalışmalarının sertifika düzenlenmesine uygun sonuçla tamamlanmasının ve sertifikanın düzenlenmesine karar verilmesinin ardından sertifika düzenlenecek firmanın yetkinliklerine ilişkin bilgi ve belgeler ile sertifika taslağı, Genel Müdürlüğün onayına sunulur ve onay verilen sertifikalar düzenlenir.
(2) Bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) veya bakım fonksiyonu sertifikasına başvuran kuruluşun, sertifika kapsamına dahil edilen araç tiplerinden herhangi birinin bakım, muayene veya onarım çalışmalarının tamamını kendi bünyesinde yapmayı haiz olmaması durumunda; dışarıdan hizmet almak suretiyle yerine getirebileceği faaliyetler ve yerine getiremeyeceği faaliyetler, bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) sertifikasının “6. Ek Bilgiler” kısmında, bakım fonksiyonu sertifikasının ise “6. Bakım Fonksiyonları” kısmında belirtilir. Mevcut sertifikalar, ara denetim faaliyetleri kapsamında bu doğrultuda güncellenir.
(3) COTIF 1999’un G Eki ATMF EK A ECM Düzenlemesinin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında geçen “Bakımdan sorumlu kuruluş, hizmet alacağı kurum veya kuruluşun hizmet almaya karar verdiği fonksiyonlarla ilgili Ek-2’de belirtilen tüm gereksinimlere ve denetim kriterlerine uygun olduğunu sertifikasyon kuruluşuna ispat etmelidir” ve üçüncü fıkrasında geçen “Bakımdan sorumlu kuruluş, dışarıdan hizmet aldığı faaliyetlerin sonuçlarından sorumludur ve dışarıdan hizmet alınan faaliyetlerin performansını (ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata, bakım dosyasına, hizmet alan ECM’nin prosedürlerine uygunluğunu, emniyetli ve verimli yürütüldüğünü ve benzeri) izlemek için bir sistem kurmalıdır” hükümlerinin uygulanmasında aksaklık yaşanmaması için ECM sertifikasyon kuruluşlarınca;
a) Sertifika düzenledikleri kuruluşların dışarıdan hizmet alımına karar verilmesi aşamasında hizmet alınacak kuruluşun ilgili mevzuata uygunluğunun ECM sertifikasyon kuruluşuna ispat edileceğinin ve uygunluğuna dair teyit alındıktan sonra hizmet alımına başlanacağının dışarıdan hizmet alımı ile ilgili prosedürlerinde tanımlandığı,
b) Dışarıdan hizmet alınacak kuruluşun faaliyetlerini izlemek için kurulacak dijital veya yönetimsel sistemin detaylarının açıklandığı,
kontrol ve teyit edilir.
(4) ECM sertifikasyon kuruluşları, sertifika düzenledikleri bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) ve bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluşların yıllık bakım raporlarını ulusal ve uluslararası mevzuata ve kılavuzlara uygun olarak hazırlanmasını ve Ocak ayı içerisinde Genel Müdürlüğe sunulmasını kontrol ve teyit eder.
Bildirim
MADDE 6- (1) ECM sertifikasyon kuruluşları; sertifika düzenledikleri kuruluşların faaliyetlerinin bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata uygun yürütülmediğini tespit etmesi halinde, uygunsuzluğun demiryolu emniyetine etkisi ölçüsünde derhal düzenledikleri sertifikanın tespit edilen uygunsuzluğa konu kapsamını kısmen veya sertifikayı tamamen askıya alır ya da iptal eder.
(2) ECM sertifikasyon kuruluşları, söz konusu uygunsuzluğa konu faaliyetler kapsamında hizmet verilmiş olan demiryolu araçlarının bilgilerini Genel Müdürlüğe bildirir.
Denetim
MADDE 7- (1) ECM sertifikasyon kuruluşları, sertifika düzenledikleri bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) ve bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluşların prosedürlerini bu Tebliğ ve talimatlar doğrultusunda güncellediklerini ve uyguladıklarını ara denetimler kapsamında denetler ve denetim raporunun bir kopyasını Genel Müdürlüğe sunar.
(2) Genel Müdürlük tarafından bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) ve bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluşlara yapılan denetimlerde, demiryolu emniyetini doğrudan riske atan majör bir eksiklik tespit edilmesi halinde, kuruluşun sertifikası askıya alınır. Eksikliğin giderilmesi için Genel Müdürlük tarafından altı ayı geçmemek üzere verilecek makul süre içerisinde eksikliğin giderilmemesi halinde sertifika iptal edilir. Sertifikanın askıya alınması, eksikliğin giderilmesinin denetlenmesi ve sertifikanın iptali süreçleri ECM sertifikasyon kuruluşu uhdesinde yürütülür ve Genel Müdürlük süreçle ilgili bilgilendirilir.
(3) Genel Müdürlük tarafından bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) ve bakım fonksiyonu sertifikasına sahip kuruluşlara yapılan denetimlerde, demiryolu emniyetini doğrudan riske atmayan minör bir eksikliğin tespit edilmesi halinde, eksikliğin giderilmesi için Genel Müdürlük tarafından altı ayı geçmemek üzere verilecek makul süre içerisinde eksikliğin giderilmemesi halinde sertifika askıya alınır. Bu durumda eksikliğin giderilmesi için ECM sertifikasyon kuruluşu tarafından altı ayı geçmemek üzere tekrar makul bir süre verilir, bu sürenin sonunda da eksikliğin giderilmemesi halinde sertifika iptal edilir. Sertifikanın askıya alınması, eksikliğin giderilmesinin denetlenmesi ve sertifikanın iptali süreçleri ECM sertifikasyon kuruluşu uhdesinde yürütülür ve Genel Müdürlük süreçle ilgili bilgilendirilir.
(4) ECM sertifikasyon kuruluşları; sertifika düzenlenen kuruluşun herhangi bir faaliyetinde demiryolu emniyetini doğrudan veya dolaylı olarak riske atan majör veya minör bir eksiklik tespit etmesi halinde, demiryolu emniyetinin temini için, ikinci ve üçüncü fıkralarda açıklanan esaslar doğrultusunda gerekli tedbirleri alır, tespit edilen majör eksikliğe konu faaliyetlerle hizmet verilmiş olan demiryolu araçlarının bilgilerini Genel Müdürlüğe bildirir.
(5) Tespit edilen eksikliklerden dolayı sertifikanın askıya alınması veya iptali, eksikliğin konu olduğu faaliyet kapsamı ile sınırlandırılabilir. Bu durumda ECM sertifikasının eksikliğe konu olan faaliyet kapsamı ikinci, üçüncü ve dördüncü fıkralar doğrultusunda askıya alınır veya iptal edilir.
(6) ECM sertifikasyon kuruluşları, sertifika düzenledikleri kuruluşların faaliyetlerinde tespit edilen bir kusur sebebi ile sertifika kapsamı kısmen veya tamamen askıya alınmış olan kuruluşun hazırladığı kök neden analizi ile birlikte, tespit edilen kök nedenin bertaraf edilmesi için alınan yeterli ve yerinde önlemleri açıklayarak askıya alınan kapsamın veya sertifikanın askıdan indirilmesini Genel Müdürlüğün onayına sunar.
(7) Genel Müdürlük, sunulan kök neden analizi ve alınan önlemlerle ilgili raporu inceledikten sonra, yürütülen çalışmaların yeterli ve yerinde olması durumunda sertifikanın askıya alınan kapsamının veya sertifikanın askıdan indirilerek yeniden geçerlilik kazanmasını onaylar.
(8) Akreditasyon Kurumunun denetimlerinde düzenlemiş olduğu akreditasyon denetim raporu/raporlarının bir kopyası ECM sertifikasyon kuruluşu tarafından Genel Müdürlüğe sunulur.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Diğer hükümler
MADDE 8- (1) ECM sertifikasyon kuruluşlarının faaliyetlerinde bu Tebliğ ile belirlenen usul ve esasların yanı sıra ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ile belirlenen usul ve esaslar geçerlidir.
(2) Bu Tebliğ kapsamında belirlenen usul ve esaslar, COTIF Sözleşmesinin F Eki APTU’nun 12 nci maddesinin ikinci fıkrası doğrultusunda Ulusal Demiryolu Araç Kurallarına eklenerek Genel Müdürlük tarafından yayımlanır.
Yetki
MADDE 9- (1) Genel Müdürlük, bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat doğrultusunda yürütülen her türlü faaliyeti denetlemekle yetkilidir.
(2) Akreditasyon Kurumu, ECM sertifikasyon kuruluşlarının faaliyetlerinin bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata uygun yürütüldüğünü denetlemekle yetkilidir.
(3) ECM sertifikasyon kuruluşları, bakımdan sorumlu kuruluş (ECM) ve bakım fonksiyonu sertifikası düzenledikleri kuruluşların faaliyetlerinin bu Tebliğ ile birlikte ilgili ulusal ve uluslararası mevzuata uygun yürütüldüğünü denetlemekle yetkili ve sorumludur.
Yürürlük
MADDE 10- (1) Bu Tebliğ yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 11- (1) Bu Tebliğ hükümlerini Ulaştırma ve Altyapı Bakanı yürütür.