Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Mali Müşavir Gelir İdaresi Başkanlığına Serbest Meslek Makbuzu Kesebilir mi? Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Başlığımızı atarken dikkatinizi çekmiştir. Mali Müşavir unvanını kullandık. Serbest Muhasebeci kelimesini unvandan çıkardık.

Her mesleğin kendi uzmanlık alanı olmakta, hukuksal uzmanlık alanına sahip olana bazen hukukçu dillendirilse de mesleki karşılığı avukat denilmekte, sağlık branşında uzman olanlara sağlıkçı yerine doktor, hemşire vb. unvanlar kullanılmaktadır.

3568 sayılı yasayla yetkilendirilmiş, mesleki branşı muhasebe, beyannameleri hazırlama, gönderme ve onaylama, defter tutma, vergisel konularda kendisine başvurulan kişiye Mali Müşavir denmektedir.

3568 sayılı yasa ile 10 yıl süre ile Mali Müşavirlik yapanın kanundaki şartları taşıması ve sınava başvuru ile sınavda başarılı olup, belgeyi almak için başvuruda bulunan ise Yeminli Mali Müşavir unvanını almaktadır.

Yeminli Serbest Muhasebeci Mali Müşavir unvanı kullanılmamaktadır.

Yasada Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir arasındaki farklar anlatılmış olsa da, tecrübelerden yola çıkılarak her ikisinin karşılaştırılmasına bizim düşünce dünyamızdan bakmanızı istiyoruz.

Bir Yeminli Mali Müşavir Gelir İdaresine KDV İade hizmeti verir, KDV iade hizmetine ilişkin raporu teslim ederken, rapora ilişkin damga vergisi aranmaz, (Sözleşmenin damga vergisi kapsam dışı) KDV iade sürecini kamu kurumundakiler inceler, inceleme için bir ücret talep etmezler, KDV iadesi sonuçlanır ve para mükellefin hesabına geçer. Yeminli Mali Müşavir mükellefe ulaşarak hesabınıza farazi 1 milyon KDV iadesi geçti. Mükellefe makbuz kesilir ve ücret talep edilir. Mükellef bankaya gider bir bakar hesabından 1 milyon var. Hemen Yeminli Mali Müşavire parasını gönderir.

Gelir İdaresinin kasasından para çıkmıştır!

Bir Mali Müşavir, Gelir İdaresine; beyanname hazırlama, gönderme ve onaylama hizmeti verir, beyanname hizmetine onay yaparken, onayda damga vergisi aramakta, düzeltme olması halinde ek vergi, ceza ve damga vergisi talep edilir. Mükellefin hesabından para çıkar. Mali Müşavir mükellefe ulaşarak hesabınızdan farazi 1 milyon vergi ödenmesi gerekmektedir. Makbuzunu keser ve ücretini talep eder. Mükellef bankadan vergisini öder. Mali Müşavire parasını ödemez.

Gelir İdaresinin kasasına para girmiştir!

İki örnek yoluyla fayda maliyet analizini ortaya koyduk.

Bir emlakçı düşünün hem alandan hem satandan ücret talep etmekte.

Bir doktor düşünün sağlığınıza karşılık ücret almakta.

Bir avukatı düşünün dava karşılığı ücret almakta.

Bir mühendis düşünün inşaat yapıyor ücret alıyor.

Bir tacir düşünün mal ve hizmet satıyor parasını alıyor.

Bir Mali Müşavir düşünün Gelir İdaresine Hizmet veriyor ama parasal karşılığını almıyor.

Görüleceği üzere her işin ve emeğin bir karşılığı var ancak Mali Müşavirin Gelir İdaresi Başkanlığı nezdindeki emeğinin parasal karşılığı ne yazık ki yoktur.

Bizce, Gelir İdaresi Başkanlığı; fayda sağladığı, maliyetlerini yüklediği Mali Müşavir camiasına bir kısım imkânlar sunmalıdır.

Atalarımızın tabiriyle kaz gelen yerden tavuk esirgenmez.

Bunun karşılığı parasal da olabilir ya da Mali Müşavirin yüklendiği işe göre risklerini bertaraf edecek, mesleki hayatını daha kolay idame ettirecek bir alt yapı sağlanması da olabilir.

Bizce Mali Müşavir Gelir İdaresi Başkanlığına her beyanname başına serbest meslek makbuzu kesebilmelidir.

Mali Müşavir tarafından Gelir İdaresi Başkanlığına serbest meslek makbuzu kesilmesi halinde Mali Müşavir nezdinde vergisel kayıt dışılık tamamen ortadan kalkacaktır.

Gelir İdaresine makbuz kesmeden parasını alamayacağını gören mali müşavirler makbuz kesecek ve böylece bir meslek camiasında kayıt dışılık tamamen ortadan kalkacaktır.

Tüm bu açıklamalardan sonra görüşümüz, Gelir İdaresi Başkanlığının aldığı hizmete karşılık Mali Müşavirlerin Gelir İdaresi Başkanlığına serbest meslek makbuzu kesilmesinin önünün açılmasıdır. 

Kayıt dışılığın azaltılması için kamu kurumlarının buna benzer tedbirleri almasından doğal ne olabilir ki!

Gelir İdaresi Başkanlığı, kazı getirenden tavuğu esirgemeyecektir…

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version