Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

İndirilecek KDV Listesi KDV İade Sistemine Zarar Vermek İçin mi Güncellendi? Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

KDV 2 beyannamesine 4017 kodu kazandırılmasıyla, ödeme olmadan KDV‘nin, KDV 1 beyannamesinde yer edinemeyeceği vergi camiası tarafından görüldü. Bununla birlikte KDV iadesinde farklı sürecin işletilmeye başladığını görmekteyiz.

Mali Müşavirlerin KDV 2 beyannamesi ve KDV 1 beyannamesinin uyumlu olduğuna bakarak beyannamelerini onayladıklarını, ve KDV 2’de beyan edilip tamamı ödenen tutarın KDV 1 beyannamesinde sorumlu sıfatıyla belirtilen satırda da aynı tutar olarak yazıldığını bildiklerini düşünmekteyiz.

1 No.lu KDV beyannamesinde sorumlu sıfatıyla beyan edilen tutarın ekler kulakçığına tek satırda girilmesi zorunlu olmuştur.

KDV1 ‘deki zorunlu olan satır aynı zamanda KDV 2 beyannamesinde gösterilmekte ancak KDV 2’nin ödenmemesi halinde KDV 1 beyanında indirimler satırına yazılmasına sistem onay vermemektedir.

14 yıla yakın Yeminli Mali Müşavirlikte KDV iade işleri yapan ve çekirdekten gelen bir Mali Müşavir olarak, tercih edilen yöntemin KDV iade sisteminde bozulmalara sebebiyet vereceğini gözlemlemiş bulunmaktayız.

KDV 2 beyannamesinde beyan edilen ancak döneminde ödenmediği için KDV 1’de indirim konusu yapılamayan sorumlu sıfatıyla olan KDV tutarı sonradan ödendiğinde KDV 1 beyannamesinde indirim imkânı tanınmakta ve bu indirime ilişkin ekler kulakçığının doldurulması sistem tarafından istenmektedir.

Bilindiği gibi KDV iadesinin temelini oluşturan en önemli yapı taşı faturalardan yola çıkarak hazırlanan indirilecek KDV listesidir. KDV iadesinin temeline konulmuş olan listede güncelleme yapılmış ancak yapılan güncelleme beraberinde sıkıntıları da getirmiştir.

KDV 2‘nin kısmen ödenme ihtimali listede dikkate alınmamıştır. KDV 2 için  üretilen tahakkuk fişine kısmen ödeme seçeneği kaldırılmadığı dikkate alınarak bu açıklamaya yer verilmiştir.

— Kısmen ya da tamamen ödemede, ödenenin fatura detay bilgisinin girileceği bir bölüm konulmasının gerekli olduğunu düşünmekteyiz. Diğer bir anlatımla sorumlu sıfatıyla ödemeye ilişkin kulakçığa ödemenin hangi faturalar için yapıldığının detaylandırılacağı bir tablo eklenmesinin faydalı olacağını düşünmekteyiz.

— KDV iadelerinde KDV 2 için yapılan mahsupların ileride KDV iadesi sistemine zarar vereceğini fark etmiş bulunmaktayız.

— Ekler kulakçığında sorumlu sıfatıyla girilen ödemenin fatura bazında detaylandırılarak, fatura bilgisi verilmiş ödemenin sonraki süreçte hem idareyi hem de idarenin sistemini güçlendireceğini buradan ifade etmekte fayda olduğunu düşünmekteyiz.

— Ekler kulakçığına girilecek fatura bilgisinin, sonraki dönemlerde indirilecek listelerini hazırlayanların işlerini de kolaylaştıracağını düşünmekteyiz.

— KDV 1 beyannamelerinde önceki dönemde ödenmeyen ancak KDV iadesi mahsuplu sorumlu sıfatıyla ödenen KDV tutarın tamamının indirim konusu yapıldığını, sistemin bunu yakalamadığını, indirilecek KDV listesi dökümü anında bu hatanın ortaya çıktığını müşahede etmiş bulunmaktayız.

Vergiyi gözeten, vergiyi düzenleyen, vergiye özel bir gözetim sistemi kuranların daha dikkatli tercihler yapmalarını, güzel işleyen sistemlerini bozacak serüvenlerden uzak durmalarını temenni ediyoruz.

Verginin karmaşık hale gelmesi hiç kimsenin arzuladığı bir durum olmasa gerek, bizler buradan gerekli tedbirlerin alınacağını, gerekli adımların atılacağına inanıyoruz.

KDV iadesinin daha kolaycı yöntemlerle hak edene iade edilmesi temennisiyle…

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version