Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Başkasına Ait Kredi Kartı veya POS Cihazını Kullanmak Suretiyle Başkaları Adına İşlem Yapmak- Birol GÜVEN, YMM

Birol GÜVEN
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
birolguven9@hotmail.com

Bilindiği üzere öteden beri başkasına ait kredi kartı ve POS cihazı başka mükelleflerin tahsilat ve ödemelerinde kullanılıyordu. Özellikle Sigorta şirketleri ve ana disribütör firmalar acente ve şubelerindeki tahsilatları direk olarak müşterinin kartından çekerek merkez konumundaki şirkete aktarıyorlardı. Aradaki şirketle olan cari hesabını müşteri kartından çekilen tutarla mahsuplaşma yapılıyordu. Burada tek sakınca KDV mevzuatına göre tevsik işleminin yerine getirilmemesi olarak görünse de başkaca eleştiri yapılmıyordu. Mali İdare verdiği özelgelerde bu duruma şartlı olarak olumlu görüş vermiş, KDV yönünden tevsik konusu hariç bu işlemin yapılabilirliği konusunda şartlı olumlu bakış açısına sahipti.

Özellikle Ba-Bs ile GİB’in beyan sisteminde, kredi kartı tahsilatlarının uyumsuzluğu ortaya çıkmaktaydı. Bir tarafta kredi kartı tahsilatları yapan firma diğer tarafta fatura kesen firmanın durumu eşleşmemektedir. Bir şekilde sistem yürümekte ve ticari faaliyet sürdürülebilirliği sağlanmaktaydı.

Diğer bir konu ise piyasalarda bu işlemlerin umulmadık seviyelere gelmesi Mali İdareyi tedbir almaya zorlamıştır. Kredi kartı kullanılarak sanal işlem oluşturmak, tefecilik gibi olumsuz taraflara itmiştir. Özellikle KDV’si sıfır veya %1 olan mal ve hizmetler için naylon fatura oluşumu ve kayıt dışı yasa dışı para dolaşımına sebep olmuştur.

Yukarıda özetini yaptığımız her iki durum birbirinden farklı olmasına rağmen sanki piyasada tüm işlemlerin kayıt dışı, yasa dışı algısı hakimdi.

Yapılan düzenleme ile kaş yapayım derken göz çıkarmak budur.

7524 Sayılı Kanunun 13’üncü Maddesi İle Gelen Yeni Durum:

02 Ağustos 2024 Tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7524 sayılı Kanun bu tür işlemlere kısıtlama ve cezai müeyyide getirmektedir.

Mükelleflerin mal teslimi veya hizmet ifalarına ilişkin tahsilatlarının, kendi adına kayıtlı hesaplar yerine, başka kişiler adına kayıtlı hesaplar aracılığıyla yapılması durumunda, başkalarının hesabını kullanan ve kendi hesabını kullandıranlara özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörülmektedir. Kişiler adına kayıtlı hesap olmaksızın isim, kimlik numarası ve benzeri yöntemler aracılığıyla yapılan tahsilatlar için de aynı ceza uygulanacaktır.

Benzer bir şekilde, mal teslimi veya hizmet ifaları için kredi kartı, banka kartı, ön ödemeli kart, karekod, elektronik cüzdan ve benzeri ödeme araçları kullanılarak yapılan tahsilatları, başka mükelleflerin veya mükellef olmayanların elektronik cihazları/sistemleri (POS ve benzeri cihazlar) aracılığıyla yapanlara ve bu elektronik cihazları/sistemleri kullandıranlara özel usulsüzlük cezası getirilmektedir.

Böylece mükelleflerin kredi kartı ve POS cihazları kullanımına sınırlama getirilmiştir. Öyle ki şirket sahibi, zaman zaman şirketin ihtiyacı olduğunda şahsi kredi kartını kullanmakta kısıtlama gelmekte aksi halde ceza ile karşı karşıya kalacaktır.

Bir diğer husus ana distribütör şirketlerin (sigorta şirketi, lastik üreticisi firma gibi) bayilerinden olan alacaklarını müşterilerin kartlarından direk yaptıkları tahsilatların da bu işlerden olumsuz etkileneceği tabidir.

7524 sayılı Yasanın içinde yer alan ifade “23/2/2006 tarihli ve 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu uyarınca izin verilen durumlar hariç” neyi kapsadığının bilinmesi gerekir. Öyle ki Mali İdare vergisel düzenlemeleri yaparken Banka Kartları ve Kredi kartları Kanunundaki bu ifadeden neyi amaçladığını bu olayın istisnasını açıklamak durumundadır.

Sonuç itibariyle piyasada kayıt dışılığı, yasa dışılığı illegal durumları önlemeye çalışırken; iyi niyetli, öteden beri kabul görmüş tüm uygulamalar etkilenmektedir. Bu konuda İdarenin tebliğ veya açıklamalarını bekleyip göreceğiz.

Kaynaklar:

— 7524 sayılı Kanun 13’üncü maddesi

— 213 sayılı Vergi Usul Kanunu

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

 

Exit mobile version