Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Nükleer Tesislere İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliği

Mevzuatın Adı: Nükleer Tesislere İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

01 Ağustos 2024 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32619

Nükleer Düzenleme Kurumundan:

MADDE 1- 17/3/2023 tarihli ve 32135 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Nükleer Tesislere İlişkin Yetkilendirmeler Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç), (d), (e) ve (ö) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (ğ) bendi yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“ç) Dereceli yaklaşım: Güvenliğin sağlanmasına yönelik teknik ve idari kontrol faaliyetleri ile iş ve işlemlerin; güvenliği tehdit edebilecek olasılıkların ve bunların olası sonuçlarının büyüklüğüyle orantılı bir şekilde oluşturulduğu ve uygulandığı yöntemi,

d) Düzenleyici Belgeler Listesi (DBL): Nükleer tesise ilişkin faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik radyasyondan korunma, güvenlik, emniyet ve nükleer güvenceye ilişkin gerekleri içeren düzenleyici belgelerin listesini,

e) Gözetim: Nükleer tesislere ilişkin faaliyetlerin ve faaliyetler kapsamındaki işlerin dereceli yaklaşımla denetlenmesini ve Kurum tarafından belirlenenler için uygunluk değerlendirmesinin yapılmasını,”

“ö) Tedarikçi: Bir faaliyeti Kuruluş adına yürüten, organize eden ya da yaptıran veya Kuruluşa bağımsız gözetim hizmeti dışında hizmet veya mal sağlayan kişiyi,”

“s) Ekipman: Nükleer tesislerde bir sistemin parçası olarak ya da tek başına kullanılması amaçlanan, belirlenmiş bir işlevi olan ve bileşenlerden oluşan ögeyi,

ş) Güvenlik açısından önemli: Nitelediği unsurun; herhangi bir nedenle işlevini yerine getirememesi veya uygun şekilde yürütülmemesi sonucunda çalışanların, halkın, çevrenin veya gelecek nesillerin iyonlaştırıcı radyasyonun zararlı etkilerine maruz kalmasına yol açabilecek önemi haiz olmasını,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “bileşenlerin” ibaresi “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiş, beşinci fıkrasının son cümlesi yürürlükten kaldırılmış ve altıncı fıkrasına “kontrol eder” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya edilmesini sağlar” ibaresi, yedinci fıkrasına “benzeri hizmetleri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “alanında sertifikalı gerçek kişilerden ya da” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (f) bendinde yer alan “bileşenlerin” ibaresi “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “bileşenlerin” ibaresi “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin ikinci, üçüncü, dördüncü fıkraları ile altıncı fıkrasının (a) bendi ve yedinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Nükleer hammadde işleme tesisleri ve madenler dışındaki nükleer tesisler için Kuruluş, güvenlik açısından önemli ekipman imalatının gözetimine ilişkin olarak ekipman tasarımcılarından ve imalatçılarından bağımsız ve uygun niteliklere sahip BGŞ’lerden hizmet alır. Ekipman imalatı BGŞ’lerin gözetiminde ve onaylı kalite planları uyarınca yürütülür.

(3) Güvenlik açısından önemli ekipman Kurumun imalat iznine tabidir. Kuruluş, Kurumdan imalat izni almadan bu ekipmanın ve bu ekipmana ilişkin yarı mamul veya bileşenlerin imalatını başlatamaz.

(4) Kurum, imalat iznine tabi ekipman arasından, radyoaktif maddelerin yayılmasına karşı derinliğine savunma bariyerlerini oluşturma ve varsa bu madde ve bariyerlerin soğutulmasını sağlama veya zincirleme tepkimeyi durdurma işlevine sahip olanları dikkate alarak, Kurumun uygun görüşüne tabi ekipmanın listesini belirler. İmalatına henüz başlanmamış bir ekipman, tesisin yetkilendirme süreçlerinde yapılan değerlendirmeler çerçevesinde bu listeye dâhil edilebilir veya listeden çıkartılabilir. Bu liste izin koşulları arasında yer alır.”

“a) Kurum tarafından dereceli yaklaşımla belirlenenlerin yarı mamullerinin imalatını da Kurumdan yetki belgesi almış imalatçılarda yaptırır.”

“(7) Güvenlik açısından önemli ekipmanın tesise özel olarak imal ettirilmeyip hazır ürün olarak tedarik edildiği durumlarda Kuruluş; tedarikten önce ekipmanın, nükleer tesiste kullanılabilmesi için DBL’de yer alan belgelere, ilgili standartlara ve teknik gereklere uygunluğunu onaylar. Onaylanmış hazır ürün tedariki için BGŞ’lere uygunluk değerlendirmesi yaptırır.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, aynı maddeye sekizinci fıkradan sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiş, mevcut dokuzuncu fıkranın (c) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Saha sürecindeki faaliyetler ve faaliyetler kapsamındaki işler, onaylı kalite planları uyarınca yürütülür. İnşaat faaliyetleri ve faaliyetler kapsamındaki işler, ilaveten uygulama projeleri çerçevesinde yürütülür.”

“(9) Kuruluş, güvenlik açısından önemli olmayan yapıların zemin ve temel etütleri ve inşaat faaliyetleri ile güvenlik açısından önemli yapıların zemin ve temel etütleri, temel kazıları ve zemin iyileştirme faaliyetleri için uygun niteliklere sahip BGŞ’lerden hizmet alır ve bu faaliyetler BGŞ gözetiminde yürütülür.”

“c) Yetki kapsamında sahada yürüteceği her bir işin başlatılmasından yirmi iş günü önce işe ilişkin kalite planını ve güvenlik açısından önemli olmayan yapıların zemin ve temel etütleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yapıların yangın projeleri için ayrıca BGŞ’nin uygunluk değerlendirmesi raporunu Kuruma sunar.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin beşinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Güvenlik açısından önemli yapıların zemin ve temel etütleri ile temel kazıları, zemin iyileştirme çalışmaları ve inşaat faaliyetleri için BGŞ’nin uygunluk değerlendirmesi raporu ile inşaat kalite planını iş başlamadan en az yirmi iş günü önce Kuruma sunar.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “yapı ve sistemler” ibaresi “yapı, sistem ve ekipmanlar” şeklinde, ikinci fıkrasında yer alan “kalite planları” ibaresi “test prosedürü ve programları” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “bileşenlerin” ibaresi “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü fıkrasının (a) bendine “sistemlerin” ibaresinden sonra gelmek üzere “, ekipmanların” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “bileşenlerin” ibaresi “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 21 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendi ile beşinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“ç) Onaylanmış kalite planlarını,”

“a) Ekipmanı oluşturan bileşen veya yarı mamullerin imalatçılarına ilişkin bilgiler ile Kurumun belirlediği ilave bilgi ve belgeleri bildirimle birlikte sunar.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarında yer alan “bileşenlerin” ibareleri “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “kalite planlarını” ibaresi “test prosedürleri ve programlarını” şeklinde, üçüncü fıkrasında yer alan “kalite planları” ibaresi “test prosedürleri ve programları” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendi ile beşinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“ç) Onaylanmış kalite planlarını,”

“a) Ekipmanı oluşturan bileşen veya yarı mamullerin imalatçılarına ilişkin bilgiler ile Kurumun belirlediği ilave bilgi ve belgeleri bildirimle birlikte sunar.”

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarında yer alan “bileşenlerin” ibareleri “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin dördüncü fıkrasının (ç) bendi ile beşinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve beşinci fıkrasının (c) bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

“ç) Onaylanmış kalite planlarını,”

“a) Ekipmanı oluşturan bileşen veya yarı mamullerin imalatçılarına ilişkin bilgiler ile Kurumun belirlediği ilave bilgi ve belgeleri bildirimle birlikte sunar.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin ikinci ve dördüncü fıkralarında yer alan “bileşenlerin” ibareleri “ekipmanların” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasının (c) ve (d) bentlerinde yer alan “bileşenlerindeki” ibareleri “ekipmanlarındaki” şeklinde değiştirilmiş, ikinci, üçüncü, beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

“(2) Kuruluş, güvenlik açısından önemli olmayan yapılardaki değişiklikler için tasarım ve inşaat faaliyetlerini gerçekleştiren kuruluşların onaylarını alır, bu değişiklikleri onaylar ve BGŞ’nin uygunluk değerlendirmesine tabi faaliyetlerdeki değişiklikler için BGŞ’ye uygunluk değerlendirmesi yaptırır.

(3) Güvenlik açısından önemli yapı, sistem veya ekipmanlardaki değişiklikler için Kuruluş, tasarım, imalat ve inşaat faaliyetlerini gerçekleştiren kuruluşların onaylarını alır, bu değişiklikleri onaylar ve yapı ile ekipmanlardaki değişiklikler için BGŞ’ye değişikliğin uygunluk değerlendirmesini yaptırır. İşletme sürecindeki değişiklikler için bu değerlendirmeyi işletme organizasyonunun tesis konfigürasyonu ve değişikliklerin takibinden sorumlu birimi yapabilir.”

“(5) Güvenlik açısından önemli yapı, sistem ve Kurumun uygun görüşüne tabi ekipmanlardaki değişikliğin;

a) Güvenlik veya emniyeti etkilemediğinin değerlendirildiği durumda değişikliğin yapılması için üçüncü fıkrada belirtilen usul yeterlidir.

b) Güvenlik veya emniyet üzerindeki etkilerinin belirlenemediği durumda değişikliğin izne tabi olup olmadığına ilişkin olarak Kurumdan görüş alınır.

c) Güvenlik veya emniyeti etkilediğinin değerlendirildiği durumda değişiklik Kurumun iznine tabidir. Bu değişiklikler için Kuruluş Kuruma değişiklik izni başvurusu yapar.

(6) Değişiklik izni başvurusu ekinde, öngörülen değişikliğe, değişikliğin güvenlik ve emniyet üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesine ve yapı ile ekipmanlardaki değişiklikler için BGŞ’nin uygunluk değerlendirmesine ilişkin bilgi ve belgeler Kuruma sunulur. Kurum tesisin özelliklerini dikkate alarak güvenlik ve emniyet gerekçeleriyle ek belgeler talep edebilir.”

MADDE 18- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 19- Bu Yönetmelik hükümlerini Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanı yürütür.

Exit mobile version