Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programına ilişkin Genelge

Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programına ilişkin Genelge

T.C.

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI

Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü

Sayı : E-29753132-010.06.02-5443081

Tarih: 25.07.2024

Konu : Genelge

GENELGE

2024/5

Turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesini temin etmek ve tüm turizm paydaşlarının katılımıyla ortak bir anlayış geliştirmek üzere, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 30 uncu maddesinin üçüncü fıkrası hükmü kapsamında, Bakanlığımız ve Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) öncülüğünde ve turizm sektörleri ve uluslararası kuruluşlarla iş birliği halinde, turizm sektörünün sürdürülebilir büyümesini temin etmek ve tüm turizm paydaşlarının katılımıyla ortak bir anlayış geliştirmek amacıyla konaklama tesisleri için Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı Kriterleri (TR-I) oluşturulmuştur. Bakanlığımızın 25.04.2023 tarih ve 2023/6 Sıra Sayılı Genelgesi ile; dört ve beş yıldızlı oteller ve tatil köyleri, butik oteller ile özel konaklama tesisleri için turizm işletmesi belgesi başvurusu ve her türlü belge değişikliği gerektiren işlemde Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı 3. Aşama Belgesinin; anılan tür ve sınıf dışında kalan tesisler için turizm işletmesi belgesi başvuruları ile her türlü belgelendirme işlemlerinde ise Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı 1. Aşama Belgesinin Bakanlığımıza ibrazı zorunlu tutulmuş, belge başvurusu ve belge değişikliği gerektiren durumlar dışında ise 2634 sayılı Kanun uyarınca turizm işletmesi belgesi veya basit konaklama turizm işletmesi belgesi ile belgelendirilen konaklama tesislerin tamamının 1. Aşama Belgesini 31.12.2023 tarihine kadar almaları zorunlu tutulmuştur.

Konaklama sektörünün tamamının Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programının ikinci aşamasına geçişinin sağlanmasını teminen, 1. Aşama Belgesi almaları zorunlu olan turizm işletmesi belgeli konaklama tesisleri ile basit konaklama turizm işletmesi belgeli tesislerin tamamının Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı 2. Aşama Belgesini almaları için son tarih 31.12.2025 olarak belirlenmiştir.

Halihazırda 3. Aşama belgesi bulunanlar hariç olmak üzere, tüm konaklama tesisleri tarafından TGA web sayfasında yer alan 2. Aşama kriterlerine uyum için gerekli düzenlemelerin yapılması ve belirlenen süre öncesinde 2. Aşama belgesinin alınması tesislerin olası mağduriyetlerinin önlenmesi ve cezai yaptırıma maruz kalmamaları açısından önem arz etmektedir. Yukarıda açıklanan koşullara uymayan konaklama tesisleri hakkında 2634 sayılı Kanun uyarınca işlem uygulanacaktır.

Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı kapsamında belgelendirme/sertifikalandırılma işlemi TGA tarafından belirlenen koşullara göre ve yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla yapılmakta olup, buna ilişkin ayrıntılı bilgilendirme TGA web sayfasında (https://tga.gov.tr) yer almaktadır.

Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programında belge/sertifikalar belge/sertifika tarihinden itibaren bir yıl geçerli olup, tesislerin geçerlilik tarihine göre her yıl, belge/sertifika geçerlilik süresi bitmeden,

TGA tarafından belirlenen koşullarda ve yetkilendirilmiş firmalar aracılığıyla yeniden belgelendirme/sertifikalandırılma süreçlerine başlaması ve söz konusu belgelerin/sertifikaların geçerlilik tarihine göre yenilenmesi gerekmektedir.

Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Mehmet Nuri ERSOY

Bakan

Exit mobile version