Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik

Mevzuatın Adı: Pazar Yerleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

19 Temmuz 2024 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 32606

Ticaret Bakanlığından:

MADDE 1- 12/7/2012 tarihli ve 28351 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Pazar Yerleri Hakkında Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının ikinci ve üçüncü cümleleri; ikinci fıkrasında yer alan “, sınırlı ayni hak tesisi işleminde ise ilgili belediye sınırları ve mücavir alanları içinde ikamet edenlere” ibaresi ile altıncı ve yedinci fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendi ile ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “/kira sözleşmesinin feshi” ibareleri ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin başlığı “Pazar yerlerinde tahsis işlemi” şeklinde değiştirilmiş ve birinci fıkrasında yer alan “ve sınırlı ayni hak tesisi” ibaresi ile on birinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin yedinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “ve sınırlı ayni hak tesisi” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin başlığı “Tahsisin iptali” şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan “, üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilen satış yerlerini bizzat kullanma haklarının sonlandırılmasına veya bu yerlerin kullanımına ilişkin kira sözleşmelerinin fesih talebine” ibaresi yürürlükten kaldırılmış ve üçüncü fıkrasında yer alan “veya kiralama yapılamaz ya da üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilen satış yerlerini bizzat kullanım hakkı verilemez.” ibaresi “yapılamaz.” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2- (1) 3/5/2024 tarihinden önce kapalı pazar yerlerinde tesis edilen sınırlı ayni haklar ve kiracılık hakları, bu hakların kullanımı için öngörülen sürenin sonuna kadar geçerlidir. Lehine sınırlı ayni hak tesis edilen kişiler, satış yerlerini yapılacak sözleşmeler çerçevesinde 12 nci maddedeki şartları taşıyan üçüncü kişilere kiralayabileceği gibi kendisi de kullanabilir. Kira sözleşmeleri, mevzuata aykırı hükümler içeremez ve bunların süresi sınırlı ayni hak tesisine esas olan süreyi geçemez. Bu sözleşmelerde, 27 nci madde hükümlerine aykırı hareket edilmesi durumunda kira sözleşmesinin belediyenin talebi üzerine feshedileceğine yönelik hükme yer verilir. Kira sözleşmeleri, ilgili belediye veya iştirakinin onayından sonra geçerli olur.

(2) Üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilen satış yerlerini kullananlar hakkında 12 nci ve 17 nci maddelerde belirtilen hükümler ile üzerinde sınırlı ayni hak tesis edilen satış yerlerini bizzat kullanma haklarının sonlandırılmasında veya bu yerlerin kullanımına ilişkin kira sözleşmelerinin feshinde 27 nci maddede belirtilen hükümler uygulanır.

(3) Satış yeri tahsis edilecek pazarcılarda ve üreticilerde, başvuru tarihinden önceki bir yıl içinde belediyece hakkında kira sözleşmesinin feshi kararı verilmemiş olmak şartı da aranır.”

MADDE 9- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 10- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Exit mobile version