Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2024 Yılı Sosyal Medya Kazanç İstisnasında Dikkat Edilmesi Gereken Husus – Sercan BAKAÇ, Vergi Müfettişi

Sercan BAKAÇ
Vergi Müfettişi
bkc.sercan@gmail.com

Halk dilinde sosyal medya kazanç istisnası olarak bilinen istisna 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) Mükerrer 20/B maddesinde “Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler İle Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası” başlığı altında düzenlenmiştir. İstisnanın kapsamı ve uygulanmasına yönelik açıklamalara 318 No.lu Gelir Vergisi Tebliği’nde yer verilmiştir.

Buna göre istisnadan yararlanabilmek için;

– İstisna belgesinin alınması,

– İstisna belgesi ile Türkiye’ de kurulu bankalarda bir hesap açılması ve bu faaliyetlere ilişkin tüm hasılatın münhasıran bu hesap aracılığıyla tahsil edilmesi,

– Bu madde kapsamında kazançları toplamı GVK’nın 103’üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı aşmaması (2024 Yılı için 3.000.000 TL) gerekmektedir.

Maddenin birinci fıkrası 7491 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile değişikliğe uğramıştır. Söz konusu değişiklik sonucu maddenin birinci fıkrası “İnternet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ve bu ortamlar üzerinden verilen bireysel kurs, eğitim, veri işleme ve geliştirme, ürün tanıtımı gibi hizmetlerden sağlanan kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.” olarak değiştirilmiştir. [1] (Yürürlük; 28.12.2023)

318 No.lu GV Tebliği’nde sosyal ağ sağlayıcısı olarak kabul edilmeyen haber siteleri, internet siteleri, elektronik ticaret siteleri ve benzeri yerlerde etkileşim amacıyla sunulan hizmetler karşılığından elde edilen kazançlara istisna uygulanmayacağı ifade edilmiştir. Ancak 7491 sayılı Kanunla değişikliğe gidilen bu yeni düzenleme ile sadece “Sosyal Ağ Sağlayıcısı”[2] üzerinden değil “İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Elde Edilen Kazançlar” denilerek istisnanın kapsamı genişletilmiştir. Dolayısıyla 01.01.2024 tarihinden itibaren her türlü internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançların tamamı istisna kapsamında olacaktır.

Örnek: İstisna belgesine sahip olan sosyal içerik üreticisi Mükellef Gerçek kişi Bayan A Türkiye’ de kurulu X Bankası aracılığıyla 2024 yılında;

– Online pilates kursu faaliyetinden 250.000 TL,

– Video paylaşım sitesinden “Fit Yemek Tarifleri” paylaşımlarından 100.000 TL,

– Sosyal medya hesaplarında ürün tanıtımı paylaşımlarından 50.000 TL,

– Kendi web sitesi üzerinden yayınlanan reklamlardan da 20.000 TL kazanç elde etmiştir.

Mükellef Bayan A’nın 2024 yılında sosyal içerik üreticiliği faaliyetlerinden kazancı toplam 420.000 TL’dir. Bu tutar GVK’nın 103’üncü maddede yazılı tarifenin dördüncü gelir diliminde yer alan tutarı (2024 yılı için 3.000.000 TL) aşmadığından mükellefin tüm kazançları istisna olacaktır.

X Bankası, Mükellef Bayan A’nın banka hesabına aktarılan hasılat tutarları üzerinden %15 oranında gelir vergisi tevkifatı yapmak ve GVK’nın 98 ve 119’uncu maddelerindeki esaslar çerçevesinde beyan edip ödemekle yükümlüdür. Dolayısıyla yapılan tevkifat nihai vergilendirme olup Mükellef Bayan A, istisna kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle elde ettiği kazançlar için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyecek, diğer gelirleri nedeniyle beyanname vermesi halinde bu kazançlar beyannameye dâhil etmeyecektir.

Sonuç olarak bu madde kapsamda kazanç elde eden mükelleflerin istisnadan yaralanabilmeleri için 2023 ve önceki takvim yıllarındaki kazançlarından farklı olarak 2024 takvim yılında sadece sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden değil her türlü internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden elde edilen madde kapsamındaki faaliyetlerine ilişkin tüm hasılatlarını banka hesaplarına aktarmaları gerekmektedir. Elde edilen hasılatın hesap açılan bankalara aktarılmadığının tespit edilmesi durumunda eksik tahakkuk eden vergi, mükelleflerin bağlı bulundukları vergi dairelerince vergi ziyaı cezası kesilmek suretiyle gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

Dipnotlar:

[1] (7491 sayılı Kanunun 7 inci maddesiyle değişmeden önceki şekli) İnternet ortamındaki sosyal ağ sağlayıcıları üzerinden metin, görüntü, ses, video gibi içerikler paylaşan sosyal içerik üreticilerinin bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlar ile akıllı telefon veya tablet gibi mobil cihazlar için uygulama geliştirenlerin elektronik uygulama paylaşım ve satış platformları üzerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden müstesnadır.

[2] “Sosyal Ağ Sağlayıcısına” ilişkin tanım söz konusu tebliğde; Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, video gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişi olarak ifade edilmiştir.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version