Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kadın Girişimcilere Verilen Krediler – Mart 2024

Kadın Girişimcilere Verilen Krediler [1]

Mart 2024

Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarının kadın girişimcilere kullandırdıkları kredilere ilişkin bilgileri içeren bu rapor, Aralık 2022 tarihinden itibaren toplanan verileri içermekte ve 13 banka verisinden oluşmaktadır.

Kullandırılan Kredi[2]

Ocak-Mart 2024 döneminde 68 bin kadın girişimciye, 65 milyar TL tutarında kredi kullandırılmıştır. Kredi kullanan toplam kadın girişimci sayısı bir önceki çeyreğe göre yüzde 2 artarak 295 bin kişi olmuştur.

Ocak-Mart 2024 döneminde kullandırılan kredilerin yüzde 57’si orta ve uzun vadeli, yüzde 43’ü kısa vadeli kredilerden oluşmaktadır.

Bakiye Kredi[3]

Mart 2024 sonu itibarıyla kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin bakiyesi 177 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. Toplam kredi bakiyesi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 19, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 76 artmıştır.

Mart 2024 sonu itibarıyla toplam kredi bakiyesi içindeki orta ve uzun vadeli kredilerin payı yüzde 74 oranındadır. Hizmetler sektörü[4] toplam kredi bakiyesinin yüzde 44’ünü oluşturmaktadır.  Bunu, yüzde 35 ile sanayi[5] sektörü izlemektedir.

Kadın girişimcilere verilen kredi bakiyesinin yüzde 25’i İstanbul, yüzde 17’si Ege ve yüzde 16’sı Akdeniz bölgesine aittir.

Kadın girişimcilere kullandırılan kredilerin mikro işletmelere kullandırılan kredilere oranı yüzde 16’dır. Kullanıcı sayısı itibariyle ise söz konusu oran yüzde 7’dir.

Dipnotlar:

[1] Mevduat bankaları ile kalkınma ve yatırım bankalarını kapsamaktadır. Kişi sayıları tekilleştirilmemiştir.

[2] Çeyrekler itibariyle, akım veridir.

[3] Çeyrekler itibariyle bakiye verisidir.

[4] Toptan ve perakende ticaret, ulaştırma ve depolama, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerini kapsamaktadır.

[5] Madencilik ve taş ocakçılığı, imalat ve diğer sanayileri kapsamaktadır.

Exit mobile version