Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com
Hazine Ve Maliye Bakanlığı üst yönetiminin dillendirmesi neticesinde, Asgari Kurumlar Vergisinin konuşulduğu bir döneme girmiş bulunmaktayız.
Karlılıkla dönem kapatan şirketler üzerindeki %25 kurumlar vergisi yükünün hazinenin ihtiyaçlarını karşılamadığını, karlılıkları yeterli olmayan ya da zarar eden firmaların asgari kurumlar vergisi matrahına bağlanacağı bir dönem mi geleceğini aramızda konuşmaya başladık.
Eskiler bilirler 1999-2000 yıllarında Hayat Standardını yaşadık, gözümüzün önünden gitmeyen elle doldurulan hayat standardı beyannameleri ile devletin ekonomiksel yorgunluğu bir nebze olsun vatandaşa yansıtılarak yorgun ekonomi ayağı kaldırılmıştı.
Güneydoğu depremi, dünyadaki savaşlar, koronovirüs, seçimler, seçim ekonomisine bağlı emekli sayısındaki artışlar devleti yormuş ve devlet ekonomiksel yorgunluğa düşmüştür.
Devlet yorgun! ancak güçlü, hayat dolu, dinamik yapısı var, güçlenip ayağı kalkması için ufak bir dokunuş yetecektir.
Devletin ilgili kurumları bu yorgunluğun farkına varmış olacak ki, ekonomik yorgunluğu giderici vergisel reformlara imza atmak üzereler.
Hey sen basiretli tacir! devletin vergisel reformlarına karşı gerekli tedbirlerini şimdiden almanı tavsiye ediyoruz.
Ticari faaliyet genişliği, teminat mektubu talepleri, özellikli sektörlerde faaliyet yürüten şirketlerin diğer grup şirketlerinden ayrılması derken bir bakmışsınız birden fazla sermaye şirketini bünyenizde barındırır olmuşsunuz.
Bu arada kamu kurumlarından belediyelerin de birden fazla sermaye şirketleri olduğunu buradan söylemeden geçemeyeceğiz.
Önümüzdeki günlerde sunumu yapılacak olan vergisel reformda asgari kurumlar vergisi getirileceği düşünüldüğünde birden fazla şirket yerine sadeleştirilmiş daha akılcı bir şirketleşme yapısına gidilmesinin basiretli bir tacirin görevleri arasında olduğunu görmekteyiz.
Peki ne yapalım?
Tabi ki şirketlerimizi evlendirelim diyoruz.
Şirketleri evlendirirken mümkünse sermaye artırımsız yöntemi seçerek birleşme yoluna gidilmesini tavsiye etmekteyiz. Sermaye artırımı olmadan birleşme olur mu dediğinizi duyar gibi olduk. Bir ara İTO’nun sayfasına girip birleşme bölümündeki açıklamaları okursanız sermaye artırımına gitmeden birleşme işleminin de yapılmasının mümkün olduğunu göreceksiniz.
Şirket evliliklerine yaklaşımımız, devletin teminat mektubunu brüt satışlar üzerinden belirlediği sektörlere yönelik değildir. Brüt satışlar üzerinden teminat mektubu hesaplaması uygulaması olan sektörlerdeki şirketlere diğer sektörlerdeki şirketlerin brüt satışlarını getirerek teminat mektupları yükü altında kalmamanızı da tavsiye ediyoruz.
Birleşme yoluyla tasfiye sürecini beklemeden devrolan şirketin kapanış işlemlerinin yapılması şirket evlendirmelerini değerli kılan bir ödül olsa gerek.
Kurumlar Vergisinde birleşmeye yönelik vergisel istisnaların taslak metnine birden sokularak birleşmenin de kısmi bölünmede olduğu gibi artık işlevsiz kalması sağlanarak ticari hayatı kolaylaştıran araçlardan biri olan birleşmenin basiretli tacirlerin elinden alınmasının da mümkün olduğu bir döneme girmiş bulunmaktayız.
Vergi kutsal bir hazinedir. Hazine kaynağının gözetilmesi (Basiretli Tacirin) temennisiyle…
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]