Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2024 Yılı Mali Tatil Hakkında Bilinmesi Gerekenler – Sercan BAKAÇ, Vergi Müfettişi

Sercan BAKAÇ
Vergi Müfettişi
bkc.sercan@gmail.com

Bilindiği üzere 5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanunu’na göre her yıl temmuz ayının birinden yirmisine kadar (yirmisi dahil) malî tatil uygulanır. Aynı kanuna göre haziran ayının son gününün tatil günü olması halinde malî tatil, temmuz ayının ilk iş gününü takip eden günden başlar. Bu yıl 30 Haziranın Pazar gününe denk nedeniyle 2024 yılı mali tatil 2-20 Temmuz arasında uygulanacaktır. Dolayısıyla 1 Temmuz 2024 günü mali tatil kapsamı dışında kalmaktadır. [1]

Bununla birlikte mali tatil nedeniyle duran, işlemeyen süreler ile mali tatil süresince vergi incelemeleri, defter ve belgelerin ibrazı ve tebligatlar hakkındaki açıklamalara aşağıda yer verilmiştir.

1. Mali Tatil Nedeniyle Uzayan Süreler

Son günü malî tatile rastlayan aşağıda belirtilen süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzamış sayılır.

2. Mali Tatil Nedeniyle İşlemeyen Süreler

Vergi Usul Kanunu (VUK) hükümlerine göre belirli sürelerde yapılması gereken;

Belirtilen süreler malî tatilin bitiminden itibaren tekrar işlemeye başlar.

3. Mali Tatilde Vergi İncelemeleri

Malî tatil süresince inceleme amacıyla;

Ancak Mahkeme kararı veya Cumhuriyet Savcılıklarının talebi üzerine ya da VUK hükümlerine göre yapılan aramalı incelemelere başlanabilir, mükelleflerden defter ve belge talep edilebilir.

Dileyen mükelleflerin, adlarına tarh edilen vergi ve kesilen cezalara karşı mali tatil süresi içinde de uzlaşma veya cezada indirim talebinde bulunabilmesi mümkündür. (Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ[2]

4. Mali Tatil Kapsamında Uygulanmayan İşlemler

5. Diğer Hususlar

Malî tatilin sona erdiği günü izleyen 5 gün içinde biten bu kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 5. günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır.

Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününü izleyen günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılır.

Aşağıda belirtilen sürelerin mali tatil nedeniyle uzaması söz konusu olmayacaktır;

Dipnotlar:

[1] 5604 Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun

[2] Mali Tatil Uygulaması Hakkında Genel Tebliğ

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version