Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2024 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu Hakkında Genel Yazı

T.C.

CUMHURBAŞKANLIĞI

Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürlüğü

Sayı : E-81534275-843.04-30087

Konu : 2024 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu

Tarih: 13.06.2024

DAĞITIM YERLERİNE

5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun 30 uncu maddesinde, genel yönetim kapsamındaki idarelerin, ilk altı aylık bütçe uygulama sonuçları, ikinci altı aya ilişkin beklentiler ve hedefler ile faaliyetlerini Temmuz ayı içinde kamuoyuna açıklayacakları hükme bağlanmıştır.

Söz konusu düzenlemenin amacı, kamu hizmetlerinin yürütülmesinde ve bütçe uygulamalarında saydamlığın ve hesap verilebilirliğin artırılması ile kamuoyunun kamu idareleri üzerindeki genel denetim ve gözetim fonksiyonunun yerine getirilmesidir.

Bununla birlikte 2021 yılında bütçe sistemi değişikliğine gidilmiş olup 2021, 2022 ve 2023 yılları merkezi yönetim bütçe kanunu tekliflerinin ardından 2024 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu teklifi de performans esaslı program bütçe çerçevesinde hazırlanmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek yürürlüğe girmiştir. Performans esaslı program bütçe ile birlikte merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçeleri faaliyet odaklı hazırlanmış olup program düzeyinde anahtar göstergeler ve alt program düzeyinde performans göstergeleri belirlenerek kamu idarelerinin performans bilgilerinin daha etkin bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunulması amaçlanmıştır.

Bu amaçlara ulaşılması, idarelerin faaliyetleri ile bütçe gerçekleşmeleri ve beklentileri konularında kapsamlı bir rapor oluşturulmasına bağlıdır. Bu çerçevede idarelerin aşağıda yer alan açıklamaları esas alarak Temmuz ayı sonuna kadar “2024 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporu” hazırlamaları gerekmektedir.

Hazırlanacak raporda aşağıdaki bilgilere yer verilecektir:

I. 2024 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI

A. Bütçe Giderleri

Bu bölümde, analitik bütçe sınıflandırması esas alınarak, her bir gider türünde 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi itibarıyla aylık olarak bütçe gider gerçekleşmeleri, gerçekleşme tutarlarının bütçe başlangıç ödeneklerine göre sapma gösterip göstermediği, sapma var ise sebepleri ve 2023 yılının aynı dönemi ile karşılaştırılarak değişime ilişkin değerlendirmeler yer alacaktır. Bu karşılaştırma, Ek-1 nolu formda yer alan formata uygun olarak açıklanacaktır.

Yukarıdaki bölüme ilave olarak Ocak-Haziran dönemi itibarıyla aylık olarak program düzeyinde bütçe gider gerçekleşmelerine, gerçekleşme tutarlarının bütçe başlangıç ödeneklerine göre sapma gösterip göstermediğine, sapma var ise sebeplerine yer vereceklerdir. Ek-3 nolu formda program ve alt program itibarıyla ödenek ve harcama bilgilerine yer verilecektir. Sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler henüz program bütçe uygulamasına dahil olmadığından program düzeyinde açıklamalara ve Ek-3 nolu forma yer vermeyeceklerdir.

B. Bütçe Gelirleri

Bu bölümde, özel bütçeli idareler ile sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler, analitik bütçe sınıflandırmasını esas almak suretiyle, her bir gelir türünde 2024 yılı Ocak-Haziran dönemi itibarıyla aylık olarak bütçe gelir gerçekleşmeleri, gerçekleşme tutarlarının bütçe hedeflerine göre sapma gösterip göstermediği, sapma var ise sebepleri ve 2023 yılının aynı dönemi ile karşılaştırılarak değişime ilişkin değerlendirmelere yer vereceklerdir. Bu karşılaştırma, Ek-2 nolu formda yer alan formata uygun olarak açıklanacaktır.

C. Finansman

Bu bölümde, özel bütçeli idareler ile sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idareler, bütçe giderlerini ne şekilde finanse ettiklerine, bu amaçla yaptıkları borçlanmalara, kullandıkları nakit mevduat ya da menkul kıymet tutarlarına ilişkin değerlendirmelere yer vereceklerdir.

II. 2024 YILI OCAK-HAZİRAN DÖNEMİNDE YÜRÜTÜLEN FAALİYETLER

Bu bölümde, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde idarelerce kamu hizmet kalitesinin yükseltilmesi, idarelerini ilgilendiren reform projelerinin gerçekleştirilmesi, bütçe giderlerinde tasarruf ve etkinlik sağlanması ve bütçe gelir performansının artırılması amacıyla yürütülen faaliyetlere yer verilecek ve gelinen aşama itibarıyla değerlendirmeler yapılacaktır. Bununla birlikte merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde, bu kamu idarelerince program kapsamında özellikli görülen faaliyetlere ilişkin açıklamalara da yer verilecektir. Ayrıca ilgili idarece yürütülen önemli yatırım projelerine, söz konusu projeler için yapılan harcamalarla bunların gerçekleşme durumuna ilişkin bilgilere yer verilecektir.

III. 2024 YILI TEMMUZ-ARALIK DÖNEMİ BEKLENTİ VE HEDEFLERİ İLE YÜRÜTÜLMESİ PLANLANAN FAALİYETLER

Bu bölümde, 2024 yılı sonu itibarıyla Ek-1 ve Ek-2 nolu formlarda yer alan formata uygun olarak;

– Gider tahminine, giderlerin gelişimini etkileyebilecek temel değişken ve hususlara ilişkin değerlendirmelere,

– Özel bütçeli idareler ile sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerde gelir tahminine, gelirlerin gelişimini etkileyebilecek temel değişken ve hususlara ilişkin değerlendirmelere,

– Özel bütçeli idareler ile sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerde bütçe giderlerini finanse etmek amacıyla yapmayı planladıkları borçlanma tutarı ile kullandıkları nakit, mevduat ya da menkul kıymet tutarlarına ilişkin değerlendirmelere

yer verilecektir.

Ayrıca 2024 yılı Temmuz-Aralık döneminde idarelerce kamu hizmet kalitesinin yükseltilmesi, idarelerini ilgilendiren reform projelerinin gerçekleştirilmesi, bütçe giderlerinde tasarruf ve etkinlik sağlanması ve bütçe gelir performansının artırılması amacıyla yürütülmesi planlanan faaliyetlere yer verilecektir. Bununla birlikte merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinde, bu kamu idarelerince program kapsamında yürütülmesi planlanan özellikli faaliyetlere ilişkin beklentilere de yer verilecektir. Diğer taraftan ilgili idarece yürütülen önemli yatırım projelerine, söz konusu projeler için bu dönemde yapılması planlanan harcamalara ilişkin bilgilere yer verilecektir.

Hazırlanan rapor, kamuoyunun etkin bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla uygun görülecek araçlarla kamuoyunun bilgisine sunulacak ve bir örneği elektronik ortamda butceuygulama@sbb.gov.tr adresine gönderilecektir.

Bu yazıda belirtilen hususlarla ilgili olarak ortaya çıkan sorunları ve tereddütleri gidermeye ve her türlü tedbiri almaya Başkanlığımız Bütçe Genel Müdürlüğü yetkilidir.

Bilgilerini ve gereğini önemle arz/rica ederim.

İbrahim ŞENEL

Strateji ve Bütçe Başkanı

Ek:

1) Bütçe Giderlerinin Gelişimi (1 Sayfa)

2) Bütçe Gelirlerinin Gelişimi (1 Sayfa)

3) Program Sınıflandırmasına Göre Bütçe Giderlerinin Gelişimi (1 Sayfa)

Dağıtım Listesi alınmamıştır.

Kaynak: T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı

 

Exit mobile version