Engin GÜL
SMMM
[email protected]
Hazinenin Orta Vadeli Programı, Maliye Bakanımız ve beraberindeki ekip ile istenilen seyirde gittiğini piyasaya yansıyan rakamsal verilerden müşahede etmekteyiz.
Hazinenin programında kamunun alacaklarının tahsilatı noktasında halen yeterli bir aşama kaydedilmediğini gözlemlemekteyiz.
Hazine, vergi ve SGK prim alacaklarının tahsilatını hızlandırmak için haciz uygulamasına gitmekte ancak alacaklarının bir kısmının belediyelerden kaynaklı olması nedeniyle süreci yürütmekte zorlanmaktadır.
İşte burada akla gelen bir soru, acaba Hazine vadesi geçmiş vergi ve SGK alacaklarını Varlık Fonlarına satabilir mi? Yasama organı bu konuda gerekli kanunları meclisten geçirse toplumda bunun karşılığı nasıl olur? Ayrıca varlık fonları kamunun bir türlü tahsil edemediği bu alacakları satın almak ister mi?
Yaptığımız araştırmalarda bunun yasama eliyle yapılmasının mümkün olduğudur. Ancak yasama organı bunu yapmak için gerekli yasal düzenlemeleri yapıp Hazineye bu tür imkan verir mi noktasında tereddütlüyüz.
Hazineye bu yönde bir yetki verilip, tahsil edilemeyen kamu alacaklarının satışının önünün açılması halinde, Varlık fonlarının bu tür bir uygulamaya sıcak bakacağını öngörmekteyiz. Hazinenin tahsil edilemeyen vergi ve SGK alacağının epey bir kısmı yine kamuya ait olduğu bir ortamda varlık fonlarının satın alma noktasında sürece dahil olacağını düşünmekteyiz.
Kamu vadesi geçmiş alacaklarını en son vergi affında peşin ödeme halinde %90 faizini silerek tahsilat yolunu seçti ancak vadesi geçmiş, bir türlü tahsil edemediği alacaklarının enflasyon karşısında eridiğini hiç hesaba katmadı.
Bizce, Hazinenin yüksek faiz ya da kısa vadeli borçlanma yerine aktifinde yer alan alacakları arasındaki vergi ve SGK alacaklarını borçlanmaya gitmeme aracı olarak varlık fonuna satmasının önünün açılmasıdır.
İşi daha da ileri götürecek olursak Bireysel Emeklilik fonlarına devlet katkısı oranında kamunun vadesi geçmiş vergi ve SGK alacaklarını satın almalarının önünün açılmasıdır.
Bireysel emeklilik fonlarının getirilerinin artırılması, hem de hazinenin borçlanmadan atıl durumdaki alacaklarını satarak daha az maliyetle likit kaynaklara ulaşması sağlanmalıdır. Ayrıca hazine tarafından bireysel emeklilik sistemine aktarılan devlet katkısı ile vadesi geldiği halde tahsil edilemeyen alacakların karşılıklı olarak değişimine imkan vererek hazinenin uyguladığı programın başarıya ulaştırılmasıdır.
Vergide adalet ve etkinliğin sağlanması dileğiyle… Maliye Bakanımızın (Haziran 2024) Bir Televizyon Programındaki Sözünden alıntıdır.
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.