Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Hani Müslüman Bir Karıncayı Bile İncitmezdi?

Hani; Kur’an-ı Kerim’de hikayesi geçen Kehf Mağarasındaki birkaç gencin dostu olan kıtmîr vardı unuttunuz mu?

Hani; neslini koruma altına aldığımız kangal köpeklerimiz vardı?

Hani Müslüman Bir Karıncayı Bile İncitmezdi?

Her şeyden önce bilinmesini isterim ki; bu yazıyı bir köpek tarafından ısırılan ve birkaç köpeğin saldırısına uğrayan biri olarak yazıyorum. Olayın eti yenen hayvanlarla karıştırılmasını da istemem.

Sokak hayvanları ile ilgili yasa tasarısının gündeme gelmesi ile yoğun bir tartışma başladı. Aslında uzun süredir böyle bir tartışma alttan alta ve giderek yoğunlaşarak devam etmekteydi. Her zamanki gibi konu islamcı-anti islamcı, sağcı-solcu, demokrat-anti demokrat, hayvansever-hayvan düşmanı vb. tanımlamalı şahıslar arasında bölünmeye yol açtı.

Unutmayalım, hayvanlarda bizler gibi birer canlı varlıktır. Üstelik dilleri olmayan, dertlerini anlatamayan, nelere kızıp, nelerden hoşlandığını anlatamayan, açlıklarını, susuzluklarını dile getiremeyen bir yerde saygı duyulması bir yerde de acınması gereken değerli varlıklardır.

Müslümanlar!

Hani; Kur’an-ı Kerim’de hikayesi geçen Kehf Mağarasındaki birkaç gencin dostu olan kıtmîr vardı unuttunuz mu?

Hani; neslini koruma altına aldığımız kangal köpeklerimiz vardı?

Hani; etrafımızda dört dönen oyuncu, insan dostu sevimli köpeklerimiz vardı,

Hani; eğitildiklerinde engellilere yardımcı olan onların hayata tutunmalarını sağlayan dostlarımız vardı,

Hani; insanları zararlılardan her ne pahasına olursa olsun koruyan köpeklerimiz vardı?

Hani; sürülerimize bekçilik yapan köpeklerimiz vardı?

Hani; gözlerimizin içine bakınca içimizi eriten dost canlısı köpeklerimiz vardı?

Hani; narkotik köpeklerimiz vardı?

Ne oldu değerlerimize?

Hani; bizim kültürümüzde ve dini inanışımızda karıncayı öldürmeyi bırakın, incitmek bile yoktu? Ne oldu da şimdi bu hayvanları rehabilite etme, sayılarını kontrol altına alma yerine öldürmeyi düşünür olduk? Nasıl bir canlıyı bile bile göz göre göre öldüreceğiz. Kanun var diye bunu nasıl yapacağız. Bu durum hangi değerlerimize ve hangi Müslümanlığımıza sığacak? Bir düşünün Nazilerin yahudileri topladığı gibi, görevlilerimizde sokaktan köpekleri toplayıp imha etmeye götürecek. Olmaz olmamalı.

Yabancı memleketlerdeki uygulama şöyle ya da böyle olabilir. Onların uygulamalarında ötenazi hakkı da var. Bizi ilgilendirmez. Biz Müslümanlarız kendimize has çözüm yolları bulmak zorundayız.

Bazı din adamlarımız işi kitabına uydurmak için bu hayvanların itlaf edilebileceğini söylüyorlar. Hayır! Sadece insana zarar verebilecek kuduz, saldırgan vb. köpekler tespit edildiğinde itlaf edilebilir.

İlgili kuruluşlarımız bir araya gelerek soruna ortak bir çözüm bulmalıdır. Şu anda uygulanmakta olan hayvan barınaklarının çoğaltılması olabilir. Bir araya gelindiğinde başka çözüm yolları da bulunabilir.

Binlerce köpeği itlaf etmek bizim kültürümüzde-dinimizde olamaz. Bu kara lekeyi gelecek nesillerimize bırakamayız. Yazıktır. Günahtır. Bu tasarıya evet oyu verip yasalaştıracak olanlar vebal altında kalacaklardır.

Bu tasarı derhal geri çekilmeli ve gündemden çıkarılmalıdır.

Şaban ABACI

www.alomaliye.com

Exit mobile version