Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Kamu İhale Kanununa Ait İkincil Mevzuatta Yapılmış Köklü/Çok Yönlü Ek ve Değişiklikler Ne Anlama Geliyor? Mahmut ESEN, E. Mülkiye Başmüfettişi

Makalenin Adı: 18.05.2024 günlü Resmi Gazete’de yayımlanmış olan Kamu İhale Kanununa ait ikincil mevzuatta (uygulama/muayene ve kabul yönetmelikleri ile ihale genel tebliğinde) yapılmış köklü/çok yönlü ek ve değişiklikler ne anlama geliyor?

Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
Mansur YAVAŞ’ın Özel Danışmanı
mahmutesen@gmail.com

Bu bağlamda;

1- Kamu Alımlarının Elektronik Ortamda Yapılmasına İlişkin Uygulama Yönetmeliği yayınlanmıştır.

2011 yılından itibaren yürürlükte olan Elektronik İhale Uygulama Yönetmeliği kaldırılmıştır.

Yeni Yönetmelik (öncekinden farklı olarak) istisna kapsamında yapılacak ihaleler ve doğrudan temin yöntemiyle yapılacak alımları da içermektedir. Yönetmelik; bu tür, yolsuzluğa açık alan olarak kanıksanmış ihale ve alımları da kapsaması bakımından da önemlidir.

Bundan böyle kamu alımları (Kanun/istisna kapsamında ihale ve doğrudan temin yoluyla yapılan mal/hizmet alımları) Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden yapılabilecektir.

İstisna/doğrudan teminlerde İKN alınacaktır.

EKAP ’ta; e-form/E-imza/E-teklifler kullanılacaktır.

İhale hazırlık işlemleri, dokümanların görülmesi, tekliflerin gönderilmesi/açılması, tekliflerin değerlendirilmesi ve ihalenin karara bağlanması, sözleşmenin imzalanması ile 4735 sayılı Kanun kapsamındaki sözleşmelere ilişkin (yer teslim tutanağının düzenlenmesi/yüklenmesi; fiyat farkı hesaplanması, teminatlar, sözleşmenin feshi vb.) tüm işlemler EKAP üzerinden gerçekleştirilecektir.

Yönetmelik 15.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

2– Yeni yayınlanmış olan EKAP Yönetmeliği hükümlerinin saklı olduğuna vurgu yapılarak EKAP Yönetmeliği kuralları doğrultusunda diğer ihale uygulama yönetmeliklerinde de  çok yönlü/köklü ek ve değişiklikler yapılmış, bazı kurallar kaldırılmıştır.

Bu amaçla diğer ihale uygulama yönetmeliklerinin (tebligat/ihale dokümanı hazırlanması/idari şartname/ihale işlem dosyası/ihale ilanları/ilanların görülmesi/ ihalenin iptali/ihalede istenecek belgeler/belgelerin sunuluşu/iş ortaklığı/yeterliklere ilişkin belgeler/değerlendirme esasları/ standart formların kaldırılması (e- forma geçiliyor)/teminatlar/başvuru ve tekliflerin alınması ve değerlendirilmesi vb.) maddelerinde ek/değişiklikler yapılmıştır.

3- Benzer ek/değişiklikler; EKAP Yönetmeliği bağlamında ihale uygulama yönetmeliklerinin eklerinde de (ek formlar/ şartnameler/sözleşme/genel şartnamelerde) yapılmış; bu arada uygulamada olan bazı kurallar da yürürlükten kaldırılmıştır

İhale iş ve işlemlerinin tümüyle EKAP üzerinden yürütülmesi için gereken düzenlemeler gerçekleştirilmiştir.

İhale iş ve işlemlerinin tümüne yakını; ihalelerin EKAP’ta yapılabilmesi için yeniden  dizayn edilmiştir.

Diğer yandan muayene ve kabul yönetmeliklerinde ve İhale Genel Tebliğinde de benzer amaçla yürürlükten kaldırma, ek/değişiklikler şeklinde düzenlemeler yapılmıştır.

Yönetmelik ve Tebliğde yapılmış değişiklikler genel olarak 15.01.2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version