Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Maliye’nin Yapı Taşı: Gelir İdaresi Başkanlığı – Serhat ERDEN, Vergi Dairesi Müdürü

Serhat ERDEN
Vergi Dairesi Müdürü
erden.serhat@hotmail.com

I- GİRİŞ

Osmanlılarda ilk mali teşkilat I. Murat (1359-1389) zamanında kurulmuştur. Bu zaman diliminden itibaren pek çok dönüşüme uğrayan mali teşkilat, 1946 yılında Gelirler Genel Müdürlüğü (1946) çatısı altında toplandıktan sonra 5345 sayılı Kanunla gerçekleştirilen yeniden yapılanma sonucunda, Maliye Bakanlığına bağlı Gelir İdaresi Başkanlığına (2005) dönüştürülmüştür.

Gelir İdaresi Başkanlığı,

üzere kurulmuştur.

Bu minvalde; teknik bilginin mutfağı, genç ve dinamik kurum ruhunun kaynağı olan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununda da unvanları zikredilmiş olan kişilerce yürütülen iş ve işlemler makalemizin mevzuunu oluşturmaktadır.

II – HER YÖNÜYLE VERGİNİN UZMANI

Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde hali hazırda görev yapmakta olan Gelir İdaresi Başkanı, Başkan Yardımcısı, Daire Başkanı, Grup Başkanı, Vergi Dairesi Başkanı, Grup Müdürü, Vergi Dairesi Müdürü, Vergi Dairesi Müdür Yardımcısı, Gelir Uzmanı, Gelir Uzman Yardımcısı, Memur, Veri Hazırlama Ve Kontrol İşletmeni, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Şoför, Hizmetli gibi çeşitli unvanlardaki personeller istihdam edilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sahada ve vergi dairelerinde gerçekleştirilen günümüz denetim ve tahsilat çalışmaları – tabiri caizse – kurumun taşıyıcı direkleri olan iş bu personeller nezdinde icra edilmektedir. [1]

Kamu gelirleri içerisindeki en büyük paya sahip gelir türü olan Verginin tarhından tahakkukuna, takibinden tahsiline, saha denetimlerinden, vergi inceleme raporu hazırlanmasına kadar vergilemenin neredeyse tüm safhalarında etkin bir rol oynayan, en yalın ifadeyle verginin doğuşundan tahsiline kadar ona (vergiye) eşlik eden, Devlet Hazinesini muhafaza ile vazifelendirilen unvanları içinde barındıran bir profesyonel ekiptir, Gelir İdaresi Başkanlığı.

Öne Çıkan Bazı Görevler:

1. Saha Denetimlerini gerçekleştirmek,

a- GMSİ (Kira Geliri) Denetimleri

b- Turizm ve Eğlence Mekanı Denetimleri

c- Sosyal Medya Fenomenlerine yönelik Denetimler

ç- Alkol ve Kaçak Sigara Denetimleri (Emniyet Teşkilatı ile)

d- Öğrenci Yurdu Denetimleri (Milli Eğitim Müdürlükleri ile)

e- Ürün Takip Sistemi Kayıt Denetimleri (Sağlık Müdürlükleri ile)

f- Stokçuluk ve Fahiş Fiyat Artışlarıyla Mücadele Denetimleri (Ticaret Müdürlükleri ile)

g- Akaryakıt Kaçakçılığı Denetimleri (Gümrük Müdürlükleri ile)

ğ- İhbar ve Şikayetler Kapsamında Yapılan Denetimler

h- Yukarıda Bahsi Geçen Denetimlerin İlgili Kurumlardan Bağımsız Olarak Yapıldığı Denetimler

2- Mükelleflerin yükümlülüğe giriş, çıkış ve değişikliklerle ilgili yoklama işlemlerini yapmak ve sicil kayıtlarını tutmak,

3- Gerekli görülen durumlarda tebligat işlemlerini gerçekleştirmek,

4- Tahsilata ilişkin işlemlerin zamanında ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlamak,

5- Cebri takibat ve tahsilat işlemlerini yapmak (Haciz, Satış vb.),

6- Vergi ve cezalar başta olmak üzere kurum tarafından yürütülen işlemler aleyhine açılan davalar hakkında dava dosyasını oluşturmak, vergi dairesi savunmasını hazırlamak ve ilgili yargı mercilerine göndermek,

7- KDV iade işlemlerinde mükellefin iade işlemlerin doğruluğu açısından gerekli kontrolleri yaparak iade/mahsup işlemlerini tamamlamak,

8- GMSİ beyanlarını almak, çeşitli yerlerde stant kurarak hatta belirli adreslere giderek beyan verme işlemlerine yardımcı olmak,

9- Özel af kanunları zamanında yapılandırma işlemlerini gerçekleştirmek ve ödemeleri tahsil etmek,

10- Vergi kaybına ilişkin tespitlerin inceleme sürelerinden çok daha kısa zamanda iade ya da denetim aşamalarında saptanarak Hazine kaybını önlemek,

gibi görevlerinin yanı sıra geniş işlem hacmine sahip Gelir İdaresi Başkanlığı personelleri, mükellef odaklılık ilkesine dayalı olarak hizmetlerini sürdürmektedir.

III – SONUÇ

Devlet Hazinesini korumak ve amme alacaklarının tahsilini sağlamak, aynı zamanda vergiye olan gönüllü uyumun artırılması amacıyla mükellef odaklı hizmet anlayışı çerçevesinde gereken iş ve işlemlerin düzenli, etkin ve verimli bir şekilde planlanması, yürütülmesi ve sonuçlarının analiz edilerek gerekli tedbirlerin alınması hakkındaki çalışmalar nezdinde Hazine ve Maliye Bakanlığı çatısı altındaki tüm birimlerin farklı önemlere haiz olduğu aşikardır.

Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK’ in 13.05.2024 tarihli açıklamasında; “Bir çok ilimizde Hazine ve Maliye Bakanlığımızın hem Defterdarlıkları hem de Vergi Dairesi Başkanlıkları var. Etkinlik ve verimlilik için bu ikisini birleştirerek milletimize daha iyi hizmet sunacağız.” ifadelerine yer verilmiş ve idari yapılanmada etkinliğin sağlanmasına vurgu yapılmıştır.

Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı vergi daireleri içerisinde Gelir Uzman Yardımcısı unvanıyla memuriyet hayatına gözlerini açarak hem saha tecrübesini tatmış hem de arşiv tozunu yutmuş bir personel olarak icra edilen görevlerin kapsam ve sorumluluğunun farkındalığı içerisinde kurum bünyesindeki unvanlar tarafından sunulan hizmetlerin bazılarını vurgulamak ve mesleğimize bir parantez daha açmak istedik.

Gelir İdaresi Başkanlığı içerisinde bazı unvanların özlük hakları, mali haklar ve çalışma koşulları ile ilgili sorun ve beklentilerinin devam ettiği hususlarını hatırlatmanın yanı sıra bir gerçek var ki Gelir İdaresi Başkanlığı; Teşkilatın mütemmim cüzü, Maliyenin mükellefe açılan yüzü ve kısaca fedakarlığın özüdür.

Kaynaklar:

www.gib.gov.tr

www.avdb.gov.tr

mevzuatname.com

Dipnotlar:

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version