Özgür AKKAYA
S.M. Mali Müşavir
Denetçi
ozgur_akkaya@ismmmo.org.tr
Giriş
Bu makaledeki konu Yeminli Mali Müşavirlik Sınavlarına yönelik olarak “Vergi Tekniği” ve “Denetim, Meslek Hukuku ve Raporlama” dersinin notları olarak da sınava girecek öğrencilerin dikkatine ve ilgi dairesine sunulmuştur.
– SMMM’nin beyanname ekine bilanço eklemesi “tasdik etmek” demek değildir.
– SMMM’ler 3568/12’nci madde kapsamında (hiç) değildir.
– SMMM’ler VUK’da sayılmayan belgeler dışındaki kaynaklara dayanarak tarhiyatla muhatap olamaz, sorumluluk yüklenemez.
Mevzuat Dizini
İlgili Mevzuatlar | |
Mevzuat | İçeriği |
213 / Mük. 227. Madde | SMMM’nin sorumluluğunun beyanname-defter-belge üçgeninde olması |
3568 / 12. Madde | SMMM’nin tasdikten doğan sorumluluğunun OLMADIĞI |
Sorumluluk Raporu Hazırlarken Uyulacak Esaslar Hakkında “Yönerge” 20.02.2015 |
Sorumluluk kanaati oluştururken uyulacak esaslar |
Meslek Mensubunun Sorumluluğuna Yönelik “Genel Yazı” |
Sorumluluk kanaati oluştururken uyulması gereken esasların memura hatırlatılması |
TÜRMOB Görüş ve Öneriler 22.12.2014 | Yönergeye cevaplar |
Ana Sorunlar Aşağıdaki Gibidir:
3568 sayılı Yasa kapsamında SMMM ve YMM’lerin aynı çatıda olması olayları biraz daha karmaşık hale getirmektedir. Meslek Mensubu deyiminden Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir anlaşılmaktadır. Sorunlar ise başlıca şu şekildedir,
(1) SMMM’lerin tasdikten doğan sorumluluğu olmaması ancak, bilançoları beyanname ekinde gönderdikleri için tasdikten doğan sorumluluklarının varmış gibi sorumluluk raporlarına konu edilmeleri,
(2) SMMM’lerin mali sorumluluklarının “sadece” VUK Mük. 227. Madde kapsamında değil de diğer belge ve bilgilere de dayanılarak belirleniyor olması,
(3) İnceleme elemanlarının, bağlı oldukları VDK’nın yönerge ve genel yazıya uyum seviyelerinin ne seviyede olduğu,
(4) 2014 yılında birliğimiz olan TÜRMOB’un VDK Başkanlığına hitaben görüş ve önerilerin sorulması hakkında cevaba göre, yönergenin ya da kuralları oluşturma şeklinin değişip değişmediği,
(5) Savunma isteme kavramının meslek mensupları tarafından yanlış anlaşılacağı kesindir. Ve inanılmaz derecede rencide etmektedir. Bunun yerine, meslek mensubundan yazılı görüş istenmesi çok daha etkili olacaktır.
(6) Meslek mensubundan savunma, inceleme başladığı anda istenmektedir. Halbu ki savunmaya muhtaç durumların oluşması lazımdır.
(7) Meslek mensuplarının bağlı oldukları yasalar kapsamında 2. maddede yer alan konular ile ilgili olarak icra ettikleri mesleki faaliyetleri, Vergi Usul Kanunu hükümleri ve Ceza Kanunu kapsamı çerçevesinde iştirak etmek, yardım etmek ve yol göstermek değildir.
(8) Konuyla alakalı olarak TÜRMOB‘un çalıştay önerisine bakanlık biriminin cevabı ne olmuştur?
Bilen var mı?
(9) Defter kayıtları ve dayanağı belgeler dışındaki kaynaklara dayanarak tarh edilen vergi ve cezalar hakkında yasallık sorunu ne olacaktır?
(10) Yönerge ile bu konunun aydınlatılamadığı ortadadır. Kanun maddeleri de göstermektedir ki SMMM meslek mensubu VUK Mükerrer 227. Maddenin ötesinde tasdik yaparmışçasına sorumlu tutulmak istenmektedir.
(11) SMMM meslek mensubuna gönderilen VDK yazılarında savunma isterken 3568 sayılı Yasanın 12. Maddesine göre açıklanma istenmesi kanunların sistematik yorumunun yanlış yapıldığının en baş göstergesidir.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]