TTK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Özeti
Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
Mansur YAVAŞ’ın Özel Danışmanı
mahmutesen@gmail.com
Ak Partili 93 milletvekili tarafından 3.05.2024 tarihinde TBMM Başkanlığına verilmiş “TTK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Özeti
1- Ticaret Bakanlığınca 2021 yılında kooperatif ve üst kuruluşları için oluşturulmaya başlanan; ticaret sicil belgeleri, finansal tablolar, yönetici/denetçilere/ortaklara ilişkin çeşitli bilgilerin işleneceği merkezi veri tabanı olan Kooperatif Bilgi Sistemine (KOOPSİS) geçiş süresi uzatılmıştır.
2- Rekabetin Korunması Hakkında Kanununda:
– AYM iptal kararı üzerine Kurum personelinin statüsü bu kez Kanunla düzenlenmiş;
– Kurulun soruşturmaya başlaması; soruşturma raporunun tebliği ve cevap verilmesi süreçlerinde ek/değişiklikler yapılmıştır.
3– Ürün ihtisas borsalarında uygulanan ürün senetleri ve alivre (ürün yetişmeden tarladan satış) sözleşme hükümlerinde ek/ değişiklikler yapılmıştır.
4- Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununda ek/değişiklikler yapılmış; tarım ürünlerinin sağlıklı koşullarda muhafazası/ticari amaçla depolanması hizmetini veren lisanslı depo işletmecilerinin ve (ürünlerin analiz eden/özellikleri belirleyip standartlarına göre sınıflandıran) yetkili sınıflandırıcıların hukuki ve cezai sorumlulukları yeniden düzenlenmiştir.
5- Semt pazarlarında üreticilere ayrılması gereken özel satış yerlerinin talep olmaması halinde diğer isteklilere kiralanacağına ilişkin kural kaldırılmış; ilgililerin kira süresince hakları korunmuştur.
6- Türk Ticaret Kanununda ek/değişiklikler yapılmış, bu bağlamda;
– Şirket yönetim kurulunun devredilemez görev ve yetkileri arasında sayılmış olan “müdürleri atama/görevden alma görev “konusundaki yetkileri kapsamından şube müdürleri çıkarılmıştır.
Böylelikle yönetim kuruluna şube müdürlerini atama/görevden alma yetkilerini devretme olanağı getirilmiştir.
– Yönetim kurulu üyelerine yönetim kurulunu toplantıya çağırma hakkı tanınmıştır.
– Kaydı silinen şirket ve kooperatiflerin ihyasına ilişkin davalarda ticaret sicili müdürlüğü aleyhine yargılama giderleri ve vekalet ücretine karar verilmeyecektir.
– Limited ve anonim şirketlere en az sermaye tutarlarını (250.000-500.000 TL) yükseltmeleri için 2026 yılı sonuna kadar süre verilmiştir.
7- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında oluşturulmuş olan reklam kuruluna ticari reklamlarda durdurma yetkisi yanı sıra içeriğin çıkarılması/erişiminin engellenmesi yetkisi de verilmiştir.
– Satıştan kaçınma/satış sonrası hizmetlerde aykırılık halinde uygulananlar başta olmak üzere Kanun uyarınca verilmekte olan idari para cezalarının tutarları artırılmıştır.
– 2022 yılından önce yapı ruhsat almış devre tatile konu taşınmazlarda ayni hak sahibi olmayanlara da devre tatil satışı hakkı getirilmiştir.
8- Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca üretici/tedarikçi/ ve perakendecilerin fahiş fiyat artışı yapmaları ile serbest piyasa düzenini bozucu faaliyetleri bulunmaları halinde uygulanacak ceza tutarları artırılmış, üç kez uygulanmış cezadan sonra işyerinin altı güne kapatılması yetkisi getirilmiştir.
9- Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunundaki ürün güvenliğine aykırı mal ihracatında uygulanacak idari para cezaları, oran yerine tutar olarak yeniden düzenlenmiştir.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]