TTK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Özeti
Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
Mansur YAVAŞ’ın Özel Danışmanı
[email protected]
Ak Partili 93 milletvekili tarafından 3.05.2024 tarihinde TBMM Başkanlığına verilmiş “TTK ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” Özeti
1- Ticaret Bakanlığınca 2021 yılında kooperatif ve üst kuruluşları için oluşturulmaya başlanan; ticaret sicil belgeleri, finansal tablolar, yönetici/denetçilere/ortaklara ilişkin çeşitli bilgilerin işleneceği merkezi veri tabanı olan Kooperatif Bilgi Sistemine (KOOPSİS) geçiş süresi uzatılmıştır.
2- Rekabetin Korunması Hakkında Kanununda:
– AYM iptal kararı üzerine Kurum personelinin statüsü bu kez Kanunla düzenlenmiş;
– Kurulun soruşturmaya başlaması; soruşturma raporunun tebliği ve cevap verilmesi süreçlerinde ek/değişiklikler yapılmıştır.
3– Ürün ihtisas borsalarında uygulanan ürün senetleri ve alivre (ürün yetişmeden tarladan satış) sözleşme hükümlerinde ek/ değişiklikler yapılmıştır.
4- Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununda ek/değişiklikler yapılmış; tarım ürünlerinin sağlıklı koşullarda muhafazası/ticari amaçla depolanması hizmetini veren lisanslı depo işletmecilerinin ve (ürünlerin analiz eden/özellikleri belirleyip standartlarına göre sınıflandıran) yetkili sınıflandırıcıların hukuki ve cezai sorumlulukları yeniden düzenlenmiştir.
5- Semt pazarlarında üreticilere ayrılması gereken özel satış yerlerinin talep olmaması halinde diğer isteklilere kiralanacağına ilişkin kural kaldırılmış; ilgililerin kira süresince hakları korunmuştur.
6- Türk Ticaret Kanununda ek/değişiklikler yapılmış, bu bağlamda;
– Şirket yönetim kurulunun devredilemez görev ve yetkileri arasında sayılmış olan “müdürleri atama/görevden alma görev “konusundaki yetkileri kapsamından şube müdürleri çıkarılmıştır.
Böylelikle yönetim kuruluna şube müdürlerini atama/görevden alma yetkilerini devretme olanağı getirilmiştir.
– Yönetim kurulu üyelerine yönetim kurulunu toplantıya çağırma hakkı tanınmıştır.
– Kaydı silinen şirket ve kooperatiflerin ihyasına ilişkin davalarda ticaret sicili müdürlüğü aleyhine yargılama giderleri ve vekalet ücretine karar verilmeyecektir.
– Limited ve anonim şirketlere en az sermaye tutarlarını (250.000-500.000 TL) yükseltmeleri için 2026 yılı sonuna kadar süre verilmiştir.
7- Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında oluşturulmuş olan reklam kuruluna ticari reklamlarda durdurma yetkisi yanı sıra içeriğin çıkarılması/erişiminin engellenmesi yetkisi de verilmiştir.
– Satıştan kaçınma/satış sonrası hizmetlerde aykırılık halinde uygulananlar başta olmak üzere Kanun uyarınca verilmekte olan idari para cezalarının tutarları artırılmıştır.
– 2022 yılından önce yapı ruhsat almış devre tatile konu taşınmazlarda ayni hak sahibi olmayanlara da devre tatil satışı hakkı getirilmiştir.
8- Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca üretici/tedarikçi/ ve perakendecilerin fahiş fiyat artışı yapmaları ile serbest piyasa düzenini bozucu faaliyetleri bulunmaları halinde uygulanacak ceza tutarları artırılmış, üç kez uygulanmış cezadan sonra işyerinin altı güne kapatılması yetkisi getirilmiştir.
9- Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunundaki ürün güvenliğine aykırı mal ihracatında uygulanacak idari para cezaları, oran yerine tutar olarak yeniden düzenlenmiştir.
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.