İsmail KÖKBULUT
Yeminli Mali Müşavir
[email protected]
Ramazan ayında birçok kişi ve kuruluş ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere bağış ve yardımlarda bulunuyor. Gerçek kişiler yanında ticari işletmeler de Ramazan ayında çeşitli şekillerde yardımlarda bulunuyor. Ramazan yardımlarının en yaygın olanı ihtiyaç sahiplerine dağıtılan başta gıda olmak üzere yardım paketleri. Pratikliği ve doğrudan ihtiyaç sahiplerine intikali açısından tercih edilen bu yöntemle yapılan bağışların belli şartlar dahilinde gelir ve kurumlar vergisi matrahından gider veya indirim konusu yapılabilmesi mümkün.
Gıda bankacılığı aracılığıyla yapılan bağışlar gider/indirim konusu.
Bağışların gider kaydedilmesinin temel şartı bağışların fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar aracılığı ile yapılması. İhtiyaç sahiplerine dağıtılacak yardım paketlerinin kişi veya şirketlerce doğrudan dağıtılması yerine gıda bankacılığı kapsamında dernek veya vakıflar aracılığıyla yapılması halinde mükellefler bu avantajdan faydalanabilecek.
Doğrudan ihtiyaç sahiplerine yapılan bağışlar gider/indirim konusu yapılamaz.
Öncelikle hemen belirtelim bu tür yardımların doğrudan gerçek kişi veya işletme tarafından ihtiyaç sahiplerine yapılması halinde gider veya indirim konusu yapılması mümkün değil. Bağışın bu kapsamdaki dernek veya vakfa yapılmış olması gerektiğinden, ihtiyacı bulunanlara doğrudan veya başka organizasyonlar aracılığıyla yapılacak yardımların bu kapsamda yapılmış bağış olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.
Yapılacak her yardım gider/indirim kapsamında değil.
Ancak gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağış ve yardımları vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapılması mümkün.
Bağışların fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek veya vakıflar aracılığı ile yapılması zorunlu. Ana sözleşmelerinde gıda bankacılığı yer alan dernek veya vakfa yapılan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak bağışların gider olarak kaydedilebilir. İhtiyacı bulunanlara bu yardımların doğrudan bağışlanması durumunda gider olarak indirim konusu yapılması mümkün değil. Dernek veya vakıf dışında başka organizasyonlar aracılığıyla yapılacak bağışlar da gider kaydedilemiyor.( vergi kanunlarında ve kurumların özel kanunlarında indirim konusu yapılması kabul edilenler hariç)
Kira gelirini de beyan edenler gıda bankacılığı bağışlarını indirim konusu yapabilirler.
Bağışların gider yazılmasına yönelik hüküm Gelir Vergisi Kanunu‘nun 40/10. maddesinde ticari kazanç elde edenler (kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler) ile yine Gelir Vergisi Kanunu’nun 89/6. maddesinde yer alması nedeniyle diğer gelir unsurlarını beyan edenler de bu gider veya indirim uygulamasından faydalanabilir.
– Kurumlar vergisi mükellefi olan şirketler ile,
– Gelirlerini gelir vergisi beyannamesi ile bildirilecek olan ticari, zirai, serbest meslek kazancı, ücret geliri, gayrimenkul sermaye iradı, menkul sermaye iradı, sair kazanç ve irad elde tüm mükellefler, bu tür bağışlarını indirim konusu yaparak daha az vergi ödemeleri mümkün.
Gıda bankacılığı kapsamında yapılan bağışlar da sınır yok.
Ticari kazanç elde edenler tarafından gıda bankacılığı kapsamında yapılan bağışlar doğrudan gider olarak indirim konusu yapılıyor ve herhangi bir sınırlama söz konusu değil. Ticari kazanç gelirlerinden indirim konusu yapılan diğer giderler gibi (beyanname üzerinden indirim konusu yapılmadığı için ) zarar olsa bile takip eden yıllarda zarar olarak indirilmesi mümkün.
Ticari kazanç dışında olan diğer gelirlerini beyan edenler ise ilgili yıl beyannamesinde bildirilecek olan gelirlerinden bu tür yardımları indirim konusu yapacakları için gelirin yeterli olmaması halinde kalan indirimlerin takip eden yıllarda indirilmesi mümkün değil.
Ticari işletmeler gıda bankacılığına yaptıkları bağışların KDV sini indirebilirler.
7104 sayılı Kanunla KDV Kanunu 30/a maddesine eklenen hükümle KDV Kanununun 17/2-b bendinde yer alan bağışlara konu olan mal ve hizmetlerin alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi indirilebilecektir.
Buna göre KDV Kanununun 17/2-b bendinde yer alan gıda bankacılığı kapsamında vakıf ve derneklere bağışlanan gıda, temizlik, yiyecek ve yakacak bağışlarına konu olan alış vesikalarında gösterilen veya bu mal ve hizmetlerin maliyetleri içinde yer alan katma değer vergisi indirilebilecektir.
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.