Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

2024 Ocak Ayında Verilen Özelge Kapsamında Bilirkişi Ücretlerindeki Yersiz Kesintilerin İadesinin Mümkün Olduğu Güzel de Vergi Numarası Belirsizliği Ne Zaman Çözülecek? – Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Daha önceki yazılarımızda bilirkişi ücretlerinden yapılan gelir vergisi ve damga vergisi kesintilerinin asgari ücret tutarıyla sınırlı istisna edilmiş kısımlarının iadesinin mümkün olduğunu belirtmiştik.

İstisna tutarı her ayın özelinde olup, iade de üst sınır her ayın istisna edilmiş vergi kesintileri üzerinden gerçekleştirilmektedir.

Diğer bir anlatımla, istisna edilmiş vergi kesintileri kadar yeterli kesintiniz olmaması halinde, sonraki aylarda istisna edilmiş tutarı aşan kesintilere devrederek telafi edip giderme imkanı olmamasıdır.

2024 ocak ayında asgari ücret %15 ilk vergi dilimi üzerinden gelir vergisi istisna tutarı: 2.550,32 TL damga vergisi istisna tutarı: 151,82 TL olarak gerçekleşecektir.

T.C. Hazine Ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı Gelir Yönetim Daire Başkanlığı (III) tarafından 07.01.2024 tarih ve E-48678239-120.03.05.06[223-25]-1811 sayılı görüş ile

“Bilirkişilere yapılan ödemeler ücret ödemesi olarak değerlendirilmekte ve ücret hükümlerine göre vergilendirilmekte olup bilirkişilik faaliyetinden elde edilen ücret gelirlerine 1/1/2022 tarihinden itibaren 193 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (18) numaralı bendinde yer alan gelir vergisi istisnasının ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tabloda yer alan damga vergisi istisnasının  uygulanması mümkün bulunmaktadır.”

Bu adım güzel olmasına karşın özelgenin 2. sayfanın birinci paragrafında tek işveren ayrımına yer verilmiş ancak son paragrafta Adalet Bakanlığının her birimine ait farklı vergi dairelerine başvuru yapılarak, iadenin alınmasının mümkün olduğu açıklamasına yer verilmiştir.

Bilirkişileri bedenen (Dijital Vergi Dairesinden her bir vergi dairesine başvuru yapılacak) yoracak bir paragraf olsa da, önceki yazımda vergi havuzunun büyüklüğünü anlatmıştım. Önceki yazımda kayyımlık ve konkordato komiserlik ücretlerindeki vergilendirme havuzunu yazmadım. Kabaca bir hesaplama yaptım ancak paylaşmadım. Rakamlar korkutucu çıktı…

Adalet Bakanlığına bağlı adli birimlerdeki her bir kaleme ait vergi numarası üzerinden reddiyatlar düzenlenmektedir. Giderilmesi gereken husus, reddiyatların tek bir vergi numarası üzerinden düzenlenerek Gelir İdaresine intikalini sağlayan sistem olmamasıdır.

Vergi kaybı ihtimallerinin önüne geçilmesi için çalışma elbet yapılacaktır.

Türkiye genelindeki tüm adli birimlerin vergi numaralarının olduğu bir liste yayınlansa biraz olsun hem işi yapan hem de bunların sorgusunu yapanların bundan olumlu fayda sağlayacaktır.

Yıllık gelir vergisi beyannamesi, tek işveren Adalet Bakanlığının bağlı birimlerinin her birine ait farklı vergi numarasının girilmesini istiyor.

Gelir vergisi beyannameleri dönemine girmeden Tek işveren olan ancak birden fazla vergi numarasına sahip Adalet Bakanlığı, her biriminin vergi numarasını Bilirkişi Bölge Kurulları aracılığıyla web sitesinden paylaşılmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz.

Gönlümüz tek işveren, tek vergi numarası ve dijital bir ortamdan yana…

Bu yıl için en güzeli nedir? (Geçici olarak)

Yıllık gelir vergisi beyannamelerinde Adalet Bakanlığı gelirlerinin tek satırda girilmesi yönteminin uygulanmasıdır.

Adalet Bakanlığı için 50 satır girmektense tek satırla yetinilse… GEKSİS sorgusunu binlerce vergi numarasını tek vergi numarasına bağlayarak yapılsa… Bu yıl sorun geçici olarak çözülür… sayfalarca beyanname olmaz…

Kurumlar arası teknolojik alt yapının paylaşılarak, sürecin çözümüne katkı sağlanacak günler çok uzak olmasa gerek

Kim bilir, belki yarın belki yarından da yakın… (İstiklal marşımızdan bir alıntıdır)

Sonraki yazılarımızdan birinde

Strese girmiş bir vergi gördüm. (KDV1-KDV2)

Vergi strese girer mi?

Verginin stres haritası çıkarıldı mı?

Verginin stres katsayısı kaç olmalı?

Sorularının cevabını arayacağız…

Bu arada Kirayla ilgili çalışmamız devam etmekte.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version