Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Bilirkişi Ücretlerinden Yapılan Kesintilerin Kolaylaştırılmış Şekliyle Red ve İadesi – Engin GÜL, SMMM

Engin GÜL
SMMM
smmmengingull@gmail.com

Bilindiği gibi Asgari ücret tutarından yapılan gelir vergisi ve damga vergisi tutarları istisna edilerek net asgari ücrete ilave edilmiştir. Brüt ücretten yapılan kesintinin istisna edilmesi neticesinde istisna edilen vergiler kadar net ücrette artış olmuştur.

Brüt Asgari ücretten kesilirken Asgari Ücretle sınırlı İstisna edilen vergi tutarı her ayın kendi özelinde olup, kullanılmayan istisna edilmiş verginin kısmen veya tamamen sonraki aya devri mümkün değildir. Kendi ayında istisna uygulanmaması halinde istisna edilmeyen tutarlar sonraki aya intikal etmemekte, sonraki ayda net ücrete etkisi mümkün olmamaktadır.

Bilirkişilerden, bilirkişi görevlendirmesi yapıldıktan sonra rapor tanzimi ile bu raporların ilgili mahkemelere intikali sonrasında takdir edilen ücretten gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmakta ancak asgari ücrete isabet eden istisna tutarları net ücrete yansıtılmamaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nca Adalet Bakanlığı’na hitaben yazılan 22.02.2023 tarih E.16001 yazılı yazıda özet olarak “iade işlemlerinin vergi kesintisinin yapılarak yatırıldığı vergi dairesi müdürlüğünce red ve iade edilmesinin mümkün bulunduğu” ifadesine yer verilmiştir.

Bu hususta daha önce makale yazarak iadenin nasıl alınacağı hakkında bilgilendirme tarafımdan yapılmıştır. Şimdi ise başvuranların daha da  kolaylaştırılmış bir şekilde yapılarak aylık bazdaki istisna edilen tutarların kesintinin yatırıldığı vergi dairelerinden red ve iadesinin talebini sizlere anlatacağım.

Örnek vermek suretiyle açıklamalar yapacağız.

Örnek: Bilirkişi İstanbul Çağlayan Adliyesi, Bakırköy Adliyesi, Talimat yoluyla Ankara Adliyesi, Şanlıurfa Adliyesi, Batman Adliyesi, Hatay Adliyesi’nde tesis edilen dava dosyalarına uzman oldukları konuda bilirkişi olarak atanmışlardır.

İstanbul Çağlayan adliyesine 2022 ocak ayında 28 adet, Şanlıurfa Adliyesine 12 adet, Batman Adliyesine 2 adet, Hatay Adliyesine 3 adet olmak üzere toplam 45 adet rapor yazmıştır. Bunların ücretlerinin brüt tutarı 45.000 TL, gelir vergisi %15 diliminden 6.750,00 TL damga vergisi binde 7,59 oranı karşılığı 341,59 TL olduğunu adliye veznesinden aldığı aylık bazdaki reddiyat listesinden anlaşılmıştır.

Reddiyat listesini aylık bazda döküm almıştır. Yıllık olarak döküm talep etmemiştir. Aylık bazda reddiyat dökümü almak suretiyle her ay istisna tutarını da aşıp aşmadığını aylık toplamlarından görebilme imkânını sağlamıştır.

İstanbul Çağlayan Adliyesine ocak ayında yazdığı dosyalardan birinde tek dosyanın ücreti 12.000,00 TL, %15 gelir vergisi 1.800,00 TL, binde 7,59 oranı karşılığı 91,08 TL olduğu vezneden aldığı reddiyat listesinden görülmüştür.

2022 Ocak ayı gelir vergisi asgari ücret istisna tutarı 638,01 TL, damga vergisi asgari ücret istisna tutarı ise 37,98 TL’dir.

Bilirkişi İstanbul’da oturmakta, Gelir İdaresi Başkanlığı nezdinde Adalet Bakanlığı tek İşveren olduğu için tek dosya üzerinden zaten istisna tutarına ulaşmakta olduğunu fark etmiştir.

Ocak ayında yazdığı dosyalar arasında 12.000,00TL ücrete ilişkin 28.01.2023 tarih ve RD-2023-001 No.lu reddiyat fişini mahkemesinden onaylı olarak alarak, brüt asgari Ücrete isabet eden istisna edilmiş kesintileri aşmamak kaydıyla reddiyattaki kesintinin veznece yatırıldığı vergi dairesi vezneye sorularak fazla ve yersiz kesilen istisna tutarlarının  iadesini ilgili vergi dairesinden talep edecektir.

Diğer bir anlatımla bilirkişi tüm Türkiye ‘de görevlendirildiği dosyaların reddiyatlarının onaylarını almak için oradan oraya koşturmayacaktır. Brüt Asgari Ücret üzerinden istisna edilmiş gelir vergisi ve damga vergisini aşmayacak şekilde tek vergi dairesi üzerinden ya da mümkünse yüzlerce reddiyat fişinden birinden, bir tanesi yetmiyorsa 3 tanesinden, 3 tanesi yetmiyorsa 5 tanesinden yola çıkarak… iade başvurusunda bulunacaktır.

Bilirkişi iade başvurusu sonuçlandığında, e devletiyle interaktif vergi dairesinden genel amaçlı dilekçe ile ülkemizin tüm vergi daireleri bilgileri listesi ekranı seçilerek iadesini aldığı dönemlere ilişkin başka reddiyatların olduğu diğer vergi dairelerine yazı yazarak iadesini aldığını bildirmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz.

Buradan şunu da belirtmekte fayda görüyoruz.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından GEKSİS, KDV İadesi Kontrol Raporu sorgu ekranlarına benzer sorgu ekranı tahsisi ile Brüt Asgari Ücret ile sınırlı istisna edilmiş gelir vergisi ve damga vergisi istisna tutarlarını aşmayacak şekilde iade süreci tamamlanmalıdır.

Devletin himayesinde geçici bir süre tutulan ancak kontrolsüz bir sistemle ödenen iadelerde, devlet hazinesinin en ufak zarar etmesinin ekonomik konjonktür gereği tahammülü mümkün değildir.

[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi  kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]

Exit mobile version