Yeni Kanun Teklifi ile Vergi Kanunlarında ve Bazı Kanun/KHK’larda Öngörülen Düzenlemeler
Mahmut ESEN
E. Mülkiye Başmüfettişi
Mansur YAVAŞ’ın Özel Danışmanı
[email protected]
“6/2/2023 Tarihinde Meydana Gelen Depremlerin Yol Açtığı Ekonomik Kayıpların Telafisi için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi İhdası ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” 5 Temmuz 2023 tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulmuştur.
Söz konusu kanun teklifi ile vergi kanunlarında yapılması öngörülen düzenlemeler özet olarak aşağıya çıkarılmıştır.
1-375 sayılı KHK’ya ek madde ile (emekli olanlar hariç) tüm kamu görevlilerine (belediye başkanı/başkan yardımcıları ve başkan vekilleri dahil) seyyanen/eşit olarak (15.965) gösterge rakamı üzerinden (8.077 TL) ilave ödeme getirilmiştir.
(Diğer yandan devlet memurlarına yılın ikinci yarısında ödenecek zam oranı da belli olmuştur.
2023 yılının ilk yarısında (6 aylık dönemde) TÜFE artışı yüzde 19,77 olarak açıklanmıştır.
Bu enflasyon oranından Ocak ayında yapılan %8 toplu sözleşme zammı indirilip, yılın ikinci yarısı için tespit edilmiş olan %6 toplu sözleşme zammı ilave edildikten sonra bulunan %17,55 oranında zam uygulanacaktır.)
(119,77/108 x 106=117.55)
2-Artan memur/işçileri ile emeklilerinin aylıklarının karşılanabilmesi için ilgili bakanlıkların bütçelerine ödenek ekleme konusunda 2023 yılı için Cumhurbaşkanına yetki verilmiştir.
Kur Korumalı Mevduat sahiplerine destek ödemeleri Hazine ve Maliye Bakanlığı yerine TCMB tarafından karşılanacaktır.
3-2023 yılı için Ek Motorlu Taşıtlar Vergisi getirilmiştir.
Ek MTV iki taksit halinde Ağustos ve Kasım ayları içinde ödenecektir.
(Ek MTV belediye paylarında hesaba dahil edilmeyecektir. 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde MTV’den 38,7 milyar TL gelir elde edileceği tahmin edilmiştir.)
4-Çevre Kanununda yer alan piyasaya sunulan bazı ürünlerden (plastik alışveriş torbaları dahil) alınan geri kazanım katılım payları tutarlarının yeniden değerleme tutarları uygulandıktan sonra iki katına kadar artırılması veya yarısına kadar indirilmesi konusunda Cumhurbaşkanına yetki verilmektedir.
5-Kurumların aktifinde yer alan ve en az iki tam yıl süreyle elde bulundurdukları taşınmazların satışı suretiyle gerçekleştirecekleri devir ve teslimlerde uygulanmakta olan KDV istisnası kaldırılmaktadır.
Kurumların, Kanunun yayım tarihinden önce iki tam yıl süre elde bulundurulan taşınmazların satışlarındaki KDV istisnası devam edecektir.
Diğer yandan Kurumlar Kanununun istisnalar; devir/bölünme ve hisse devri, kurumlar vergisi oranlarına ilişkin maddelerinde ek/değişiklikler yapılmıştır.
6-2023 yılı için net borç kullanım limitleri üç katı olarak uygulanacaktır.
7-ÖTV kanununa ekli (I) sayılı listede yer alan malların (akaryakıt ürünlerinin) maktu vergi tutarlarının altı ayda bir gerçekleşen ÜFE oranında yeniden belirlenmesi, belirlenmiş vergi tutarlarını 5 katına kadar artırma konusunda Cumhurbaşkanına yetki getirilmiştir.
(Akaryakıt ürünlerinden alınan ÖTV belediye payların hesaplanmasında kapsama dahil edilmemektedir.)
(2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçesinde ÖTV’den 510,6 milyar TL gelir tahmin edilmiştir. Teklifte bütçeye ek gelir getirecek en büyük kaynaklardan birinin ÖTV artışı olduğu görülmektedir.)
8–İşverenlere İşsizlik Fonundan ödenmekte olan asgari ücret desteği 2023 yılının ikinci yarısında da aylık 500 TL olarak devam ettirilmesi öngörülmektedir.