Site icon Alomaliye.com Güncel Mevzuat, Muhasebe, Ekonomi, Vergi, SGK Haberleri

Ticari Krediler 7,4 Trilyon TL Oldu

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi

Aylık Bülten Nisan 2023

Kredi kuruluşlarının nakdi kredileri 9 trilyon TL’yi aştı.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler (1) Nisan 2023 itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58 artarak 9.373 milyar TL oldu.

Nakdi kredilerin 9.075 milyar TL’si bankalar (55 banka), 132 milyar TL’si finansal kiralama şirketleri (21 finansal kiralama şirketi), 73 milyar TL’si finansman şirketleri (20 finansman şirketi) ve 94 milyar TL’si faktoring şirketleri (49 faktoring şirketi) tarafından kullandırıldı.

Tasfiye olunacak alacaklar (2) 2023 yılı Nisan ayı itibarıyla 211 milyar TL oldu. Tasfiye olunacak alacakların 200 milyar TL’si bankalara; 7 milyar TL’si finansal kiralama şirketlerine, 2 milyar TL’si faktoring şirketlerine ve 1 milyar TL’si de finansman şirketlerine aittir. Tasfiye olunacak alacakların toplam kredilere oranı Nisan 2023 itibarıyla, bir önceki yıla göre 1 puan azalarak yüzde 2,2 oldu.

Ticari krediler 7,4 trilyon TL oldu.

Ticari krediler yüzde 54 artarak 7,4 trilyon TL oldu. Ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 79 düzeyinde gerçekleşti. Ticari krediler içinde imalat sanayi yüzde 31 ile en yüksek paya sahiptir. Payı yüzde 10 ve üzerinde olan diğer ana sektör ise toptan ve perakende ticaret sektörüdür.

Tamamı İçin Tıklayınız

(1) Nakdi Krediler ve Tasfiye Olunacak Alacaklar, bankalarca, finansman şirketlerince, faktoring şirketlerince ve finansal kiralama şirketlerince vergi kimlik numarası/T.C. Kimlik numarası bulunan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan kredi ve fonlar (gerçek veya tüzel kişilerce yurtdışından kullanılan yurtiçi bankalar tarafından aracılık edilen krediler hariç) ile tasfiye olunacak alacaklar (20 TL ve üzeri) toplamından oluşmaktadır.

(2) Faaliyet izni iptal edilmiş banka ve finansal kuruluşlar, müşterilerinin kredi ve alacaklarını tasfiye edilinceye kadar Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne bildirmeye devam etmekte olup, bu kredi ve alacaklar rapora dahildir.

 

Exit mobile version