Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 34’üncü maddesinde düzenlenmiş; verginin uygulanmasına…
Hamza ERTEKİN
SMMM
E.Vergi Dairesi Müdür Yrd.
hamzaertekin@bbdas.com.tr
I. GİRİŞ
Konaklama vergisi, 7194 sayılı Kanun ile yeniden düzenlenen 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu’nun 34’üncü maddesinde düzenlenmiş; verginin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara 14/12/2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği”nde yer verilmiştir.
1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geceleme hizmetleri üzerinden %2 oranında uygulanmaya başlanan konaklama vergisinin özellikle turizm sezonunun hareketlendiği bu günlerde; hangi hizmetlerin vergi kapsamına girdiği, hangilerinin girmediği konusunda tereddütler oluşmaktadır.
Bu çalışmamızda; konaklama vergisinin konusu, kapsamı, vergiyi doğrun olay, konaklama vergisine tabi hizmetler, konaklama vergisine tabi olmayan hizmetler ve özellikli durumlar ile sektör işletmeleri, acenteler ve tüketicilerin dikkat etmeleri gereken hususlara değinilecektir.
II. KONAKLAMA VERGİSİNİN KONUSU, KAPSAMI VE VERGİYİ DOĞURAN OLAY
Konaklama vergisinin konusunu; otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart otel, misafirhane, kamping, dağ evi, sağlıklı yaşam tesisleri, yayla evi gibi konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti ile bu hizmetle birlikte satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan diğer tüm hizmetler (yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ve havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi) oluşturmaktadır.
Herhangi bir geceleme hizmeti sunulmayan, mola noktaları gibi tesislerde verilen hizmetler ile konaklama tesisinde konaklamayanlara (geceleme hizmeti almayanlara) verilen günübirlik hizmetler bu vergiye tabi değildir.
Termal otel işletmesinde, otelin bünyesinde bulunan SPA ve yüzme havuzu alanlarında, otelde konaklamayanlara günübirlik hizmet verilmesi halinde bu hizmet konaklama vergisine tabi olmayacaktır.
Vergiyi doğuran olay, verginin konusuna giren hizmetlerin sunulması ile meydana gelir. Bedelin bir kısmının veya tamamının hizmetin sunumundan önce veya sonra tahsil edilmesinin veya hiç tahsil edilmemesinin vergiyi doğuran olaya tesiri yoktur.
Hizmetin sunulmasından önce fatura veya benzeri belgeler düzenlenmesi durumunda vergiyi doğuran olay gerçekleşmez. Acenteler veya konaklama tesisleri tarafından konaklama tarihinden önce satılan hizmetlerde vergi, hizmetin konaklayana sunulmasıyla doğar.
III. KONAKLAMA VERGİSİNE TABİ HİZMETLER
1- Geceleme Hizmeti:
Konaklama tesislerinde verilen geceleme hizmeti vergiye tabidir. Geceleme hizmeti, konaklama tesislerinde oda veya yer tahsis etmek suretiyle verilen, tesiste günlük yatma, barınma ve kalma hizmetini ifade eder. Konaklama tesisi bakımından, geceleme hizmetini ifa etmeye yönelik odanın (birden fazla kişinin bir arada konaklayabildiği odalarda yatağın) kişinin tasarrufuna bırakılması ile birlikte hizmet sunumu başlamış olur.
Günlük gecelemelerde kişinin gecelemeyi tamamlamaksızın tesisten ayrılması durumunda vergi alınırken, birden fazla günü kapsayan gecelemelerde ise fiilen hizmetin sunulduğu günler üzerinden vergi alınmaktadır.
Tesisi işletenlerin ve yakınlarının veya işletme personelinin konaklama hizmetlerinden karşılıksız veya bedelsiz olarak yararlandırılması ya da diğer şahıslara promosyon, eşantiyon, hediye, tanıtım ve benzeri adlar altında bedelsiz olarak konaklama hizmetleri sunulması hallerinde vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş sayılır.
Konaklama tesisi bünyesinde, tesis personelinin yalnızca kendi kullanımı için tahsis edilmiş yerlerde gecelemesi verginin kapsamına girmez.
2- Geceleme Hizmetleriyle Birlikte Sunulan Diğer Hizmetler:
Konaklama tesislerinde konsept olarak geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak ve satılmak suretiyle konaklama tesisi bünyesinde sunulan; yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri, havuz, spor, termal ve benzeri alanların kullanımı gibi tüm hizmetler konaklama vergisine tabi olacaktır.
Bu çerçevede, oda+kahvaltı, yarım pansiyon, tam pansiyon, her şey dahil, ultra her şey dahil ve benzeri adlar altında pazarlanan ve/veya satılan ve tesis bünyesinde geceleme hizmetinin yanı sıra, konsept kapsamında verilen tüm bu hizmetler konaklama vergisinin konusuna girmektedir.
Örneğin; pansiyon işleten (A), oda+kahvaltı konaklama seçeneğinde yer alan kahvaltı hizmetini, düzenlediği konaklama faturasında ayrıca gösterse ya da bu hizmet için ayrıca fatura düzenlese dahi, geceleme hizmetiyle birlikte pazarlanmak veya satılmak suretiyle tesis bünyesinde sunulan söz konusu bu hizmet konaklama vergisine tabi olacaktır.
Ayrıca, konaklama tesisinin türü, sınıfı, niteliği, bulunduğu yöre ve benzeri hususlar dikkate alınarak geceleme hizmeti kapsamında verilmesi ve geceleme hizmetine dâhil edilmesi mutat olan tüm hizmetler, geceleme hizmetinden bağımsız olarak ayrıca fiyatlandırılsa ve bedeli konaklayandan ayrıca tahsil edilse dahi vergiye tabidir.
Geceleme hizmetiyle birlikte sunulan diğer hizmetlerin, tesisin kendi imkânlarıyla veya tesis tarafından kısmen ya da tamamen tesis bünyesi dışından temin edilerek sunulmasının vergi uygulamasına bir etkisi yoktur.
Buna göre; geceleme hizmetiyle birlikte konsept olarak pazarlanan/satılan ve konaklama tesisi bünyesinde sunulan; yeme, içme, aktivite, eğlence hizmetleri ile havuz, spor, termal vb. alanların kullanımı gibi hizmetler, konaklama faturasında ayrı gösterilse ya da bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlense dahi konaklama vergisine tabi olacaktır.
Ancak; ilerleyen bölümde detaylı olarak açıklanacağı üzere; geceleme hizmeti ve konsept haricinde, bir diğer ifadeyle ayrıca alınması halinde ücrete tabi olan ve işletme bünyesinde sunulacak diğer hizmetler ile işletme dışında sunulacak bütün hizmetler konsept dahilinde olsa dahi konaklama vergisi dışında kalmaktadır.
3- Konaklama Tesisi Bünyesinde Kurulan Çadır ve Karavanlarda Verilen Geceleme Hizmetleri:
Konaklama vergisi; konaklama tesisi bünyesinde kurulan çadırda, tesiste bulunan ya da yer tahsisi yapılan karavanda gerçekleşen geceleme hizmetleri için de hesaplanır. Herhangi bir konaklama tesisi bünyesinde kurulmayan çadır veya karavanlar konaklama vergisi kapsamına girmez.
Kampinglerde konaklayanların geceleme ihtiyaçlarını kendi imkânlarıyla karşılayıp karşılamaması veya gecelemenin, işletmeye ait olsun olmasın çadır, çadır-araba, çekme karavan, motokaravan, bungalov gibi ünitelerde yapılması, hizmetin geceleme hizmeti mahiyetini etkilemeyeceğinden, konaklama vergisi alınmasına engel teşkil etmeyecektir.
IV. KONAKLAMA VERGİSİNE TABİ OLMAYAN HİZMETLER
1- Pazarlama ve Konsept Kapsamında Olmakla Birlikte Turizm Tesisi Dışında Verilen Hizmetler:
Tesis bünyesi dışındaki hizmetleri de kapsayacak şekilde yapılan (örneğin; ulaşım, transfer, dalgıçlık, gezi, rehberlik, balon turu, tekne turu, müzelere giriş ve benzeri hizmetleri içeren) konsept satışlarda, her bir hizmetin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi suretiyle konaklayana tesis bünyesi dışında sunulacak olan bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi veya bu hizmetlere ilişkin bedellerin konaklama hizmeti nedeniyle düzenlenecek faturada ayrıca gösterilmesi halinde, bu hizmetler üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayacaktır. Bu durumda vergi, sadece konaklama hizmetinin verildiği işletme bünyesinde verilen hizmetler üzerinden alınabilecektir.
Örneğin; özel konaklama tesisi işleten (F) tarafından, Kapadokya’da bulunan tesisinde üç gece her şey dahil konaklama ile birlikte tesis bünyesi dışında sunulacak “balon turu” satışında, balon turu için konaklayana ayrıca fatura düzenlenmesi halinde veya balon turuna ilişkin bedelin konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi halinde, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı konaklama vergisi hesaplanmayacaktır.
2- Çeşitli Organizasyon Hizmetleri:
Konaklama tesislerinde geceleme hizmetinden bağımsız olarak sunulan; sünnet, düğün, kokteyl, toplantı, kongre, sempozyum ve benzeri organizasyon hizmetleri konaklama vergisinin kapsamında değildir.
Söz konusu organizasyon hizmetlerinin konaklamayı içerecek şekilde sunulması halinde düzenlenen faturada, konaklama hizmeti üzerinden vergi hesaplanırken, organizasyon hizmetinin mahiyeti ve tutarının açıkça gösterilmesi veya bu hizmetler için ayrıca fatura düzenlenmesi halinde bu hizmetler nedeniyle konaklama vergisi hesaplanmayacaktır. Bu durumda vergi, sadece konaklama hizmetleri üzerinden alınabilecektir.
3- Depremzedelere Verilen Bedelsiz Barınma Hizmetleri:
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından çıkarılan 9 Şubat 2023 tarih VUK-150 / 2023-1 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri/150 ile; Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 10 ili kapsayan deprem felaketinden etkilenen kişilere “İl AFAD Müdürlükleri” tarafından koordine edilerek konaklama tesisleri tarafından bedelsiz barınma hizmetlerinin sağlanması durumunda ortaya çıkan vergisel yükümlülükler hakkında bazı belirlemeler yapmıştır.
Depremzedelere verilecek “bedelsiz barınma hizmetleriyle” ilgili, vergi mevzuatı hüküm ve açıklamalarına göre;
-İl AFAD müdürlükleri koordinasyonunda ilgili konaklama tesislerince depremzedelere verilecek olan bedelsiz barınma hizmetlerinin, afetin getirdiği olağanüstü şartlardan doğan bir zorunluluk gereği bedelsiz verileceği anlaşıldığından, bu hizmetlerde, emsal bedelin “sıfır (bedelsiz)” olarak değerlendirilmesi gerektiği,
– 6 Şubat 2023 tarihli depremden etkilenen kişilere verilecek bedelsiz barınma hizmetleri için düzenlenecek faturalarda, işlemin mahiyetine ilişkin açıklamalara (6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremden etkilenen 10 ildeki vatandaşlara verilen bedelsiz barınma hizmetleri) yer verilmek ve barınma hizmet bedelinin “sıfır (bedelsiz)” olarak gösterilmek suretiyle düzenlenmesi gerektiği,
– Ayrıca emsal bedeli “sıfır” olan söz konusu hizmetler dolayısıyla katma değer vergisi ve konaklama vergisinin hesaplanmayacağı ve bu hizmetler nedeniyle barınma hizmeti verenlerce yapılan harcamaların gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınabileceği,
Yönünde düzenlemeler yapılarak, bu gibi hizmetlerden vergi alınmayacağı hükme bağlanmıştır.
4- Geceleme Hizmeti Dışında Kalan Veya Konsept Dışında Ayrıca Verilen Hizmetler:
Geceleme hizmeti kapsamı dışında kalan, geceleme hizmeti ile birlikte pazarlanmayan, bir diğer ifadeyle pazarlama sırasında konsept dışında tutulan ve “yararlanılması halinde ayrıca ücretlendirilerek faturalandırılması gereken hizmetlerden”, tesis bünyesinde yararlanılmış olsa dahi, bu hizmetler konaklama vergisi kapsamı dışında kalacaktır.
Konaklama tesisi tarafından sunulan hizmetin; geceleme hizmeti dışında veya konsept dışında ayrıca tesis bünyesinde konaklayana sunulan hizmetlerden olup olmadığının tespitinde;
– Bu hizmetlerin ilan, reklam, rezervasyon, satış ve/veya pazarlama safhasında geceleme hizmetinden ayrı tutulup tutulmadığı,
– Kapsamı önceden belirlenmiş bir konaklama konsepti dâhilinde sunulup sunulmadığı,
– Tesiste gecelemenin diğer hizmetlerden istifade edilmeksizin mümkün olup olmadığı,
gibi hususlar dikkate alınacaktır.
Sunulacak hizmetin; ilan, reklam, rezervasyon, satış ve pazarlama safhasında geceleme hizmeti kapsamında konsept (her şey dahil sistem vb.) olarak verilecek hizmetin içinde olması veya söz konusu hizmetin verilmemesi halinde gecelemenin mümkün olamayacağı durumlarda, bahsi geçen bu hizmetler konaklama vergisi kapsamında olacaktır.
Sunulacak hizmetin; ilan, reklam, rezervasyon, satış ve pazarlama safhasında geceleme hizmeti kapsamı dışında (konsept dışı, her şey dahil paket dışında kalabilecek hizmetler) tutulan hizmetlerden olması veya verilecek bu hizmetin verilmemesi halinde geceleme hizmeti verilebiliyorsa, diğer bir ifade ile geceleme hizmetinin gerçekleşmesi kapsam dışında tutulacak hizmetin verilmesi şartına bağlı değil ise, bu tür hizmetler konaklama vergisi matrahına eklenmeyecektir.
Örneğin;
– Mini bar kullanılması, konsept dahilinde pazarlama ve ücrete dahil edilmiş ise konaklama vergisine tabi iken, konsept dışında tutularak mini barın kullanılması halinde ayrıca bir bedel alınarak faturada ayrı gösterilmesi veya ayrıca faturalandırılması durumunda ise vergi kapsamı dışında olacaktır,
– Tesis içindeki aquaparktan yararlanmak konsept ve paket dışında tutularak, faydalanılması halinde ayrıca ücretlendiriliyor ise konaklama vergisi matrahı dışında olacaktır,
– Tesis bünyesinde masaj/spa hizmetleri konsepte dahil olmaksızın, faydalanıldığında ayrıca ücretlendiriliyor ise konaklama vergisi matrahı dışında olacaktır,
– Terzi/ütü hizmetleri pazarlama ve konsept dışında ise vergi matrahına dahil olmayacaktır,
– Geceleme hizmeti kapsamında faydalanılan ve bir tek restoranı olan işletmenin, restoran hizmetini ayrı faturalandırılsa da yeme içme hizmeti, geceleme hizmeti ile birlikte sunulan hizmetlerden olduğu için ve geceleme hizmetinden farklı düşünülemeyeceğinden konaklama vergisinin matrahına dahil olacaktır,
– Ancak, geceleme hizmetine ilave olarak tek restoranda verilecek yeme içme hizmetinin konsept dahilinde olmakla birlikte, konsept dışı farklı bir özel restoran hizmeti veya ekstra verilecek siparişlerle odaya özel servis vb. karşılığında ödenen bedeller konseptte yer almamak kaydıyla, konaklama vergisinin matraha dahil edilmeyecektir.
Örnek: Motel işleten (C) tarafından, tesiste konaklayanlara tesisin bünyesinde bulunan kuru temizleme ünitesinde verilen ve parça başına ayrıca fiyatlandırılıp konaklayana bedeli mukabili sunulan kuru temizleme hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmaması durumunda vergiye tabi değildir.
Ancak, konaklayana konaklama hizmet bedeline dâhil edilmek suretiyle birlikte sunulan kuru temizleme, yıkama, kurutma, ütüleme gibi hizmetler için konaklama vergisi hesaplanır.
Örnek: Tatil köyü işleten (D) tarafından, tesisin bünyesinde bulunan eğlence salonunda verilen ve ayrıca fiyatlandırılıp konaklayana bedeli mukabili sunulan eğlence hizmetleri, geceleme hizmeti ile birlikte satılmaması durumunda konaklama vergisine tabi değildir.
Diğer taraftan, konaklayana konaklama bedeline dahil edilerek konsept dahilinde sunulan bu türden eğlence hizmetleri vergiye tabidir.
V. DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖZELLİKLİ DURUMLAR
1- Verilen Hizmetin Konaklama Vergisi Kapsamı Dışında Olduğuna Dair Bilgi Ve Belgelerin Saklanması:
Konaklama vergisi mükellefince, verilen hizmetin kapsamını ve konaklayanın hangi konseptte söz konusu hizmeti aldığını tevsik eden bilgi ve belgelerin (ilan, reklam, ön sözleşme, teklif, rezervasyon, sözleşme ve benzeri) 213 sayılı Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri gereğince muhafaza edilmesi ve talep edilmesi halinde ibrazı zorunludur.
Dolayısıyla, turizm işletmesinin konaklama vergisi yönünden yapılacak bir vergi incelemesinde, üzerinden konaklama vergisi hesaplanmayan hizmetler özellikle mercek altına alınacağından, hangi hizmetin konsept dahilinde, hangilerinin konsept dışında verildiğinin tevsiki önem arz edecektir.
2- Konaklama Vergisi Matrahına Giren Hizmetler İle Kapsama Girmeyen Hizmetlerin Faturada Gösterilmesi:
Konaklama vergisinin hesaplanmasında; sunulan hizmetin konaklama vergisinin matrahına girip girmediği önemli olup, hizmetin aynı ya da farklı faturada gösterilmesinin vergi hesaplanması bakımından bir önemi bulunmamaktadır. Buna göre; konaklama vergisi konusuna giren bir hizmet ayrı faturada gösterilse dahi üzerinden konaklama vergisi hesaplanacaktır.
Konaklama vergisi hesaplanan hizmetin gösterildiği faturada, ayrıca hizmetin türü ve tutarı gösterilmek kaydıyla konaklama vergisi konusuna girmeyen hizmetler ve tutarlar ayrı ayrı gösterilebileceği gibi, konaklama vergisi konusuna giren veya girmeyen hizmetler için ayrı ayrı fatura da düzenlenebilecektir.
Örnek: Özel konaklama tesisi işleten (F) tarafından, Kapadokya’da bulunan tesisinde üç gece her şey dahil konaklama ile birlikte tesis bünyesi dışında sunulacak balon turu satışında, balon turu için konaklayana ayrıca fatura düzenlenmesi halinde veya balon turuna ilişkin bedelin konaklama faturasında ayrıca gösterilmesi halinde, konaklama hizmetinden bağımsız olarak faydalanılan ve tesis bünyesi dışında sunulan söz konusu hizmetten dolayı konaklama vergisi hesaplanmayacaktır.
3- Acenteler Aracılığı İle Verilen Hizmetlerde Konaklama Vergisi Ve Fatura Düzenlenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar:
Konaklama hizmetinin müşteriye acente tarafından konaklama vergisi dahil satılması ve bu durumun konaklama tesisine ispat ve tevsik edilmesi şartıyla, konaklama vergisi konaklama tesisi tarafından konaklama hizmetine ilişkin acenteye düzenlenecek faturada gösterilir. Bu durumda acente tarafından müşteriye düzenlenen faturada konaklama vergisi gösterilmez.
Otel işletmesi tarafından acentelere satılan oda satışında, ilgili acente tarafından müşteriye odanın satılması durumunda, müşteriye yapılan satışın konaklama vergisini içermesi veya içermemesi şeklinde 2 durum oluşacaktır.
– Acente tarafından yapılan satışta tüm vergiler dâhil satış yapıldı ise, konaklayanların bilgilerini içerecek şekilde otel işletmesi tarafından acenteye fatura düzenlenir. Bu durumun konaklama tesisine ispat ve tevsik edilmesi şartıyla, konaklama vergisi konaklama tesisi tarafından konaklama hizmetine ilişkin acenteye düzenlenecek faturada gösterilir. Bu durumda acente tarafından müşteriye düzenlenen faturada konaklama vergisi gösterilmez.
– Acente tarafından yapılan satışta konaklama vergisi hariç satış yapıldı ise; otel işletmesi tarafından müşteriye konaklama hizmetinin sunulması takiben fatura düzenlenecek ve sadece konaklama vergisini ihtiva edecek olan tutar faturada gösterilir.
Örnek: Tatil köyü işleten (A), bünyesinde bulunan tek kişilik odanın 10/7/2023-15/7/2023 tarihlerini kapsayan beş gecesini (B) kişisine 14/3/2023 tarihinde KDV hariç 200 avroya satmıştır. Buna göre, (A)’nın (B) kişisine hizmeti sunmasıyla birlikte düzenleyeceği faturada matrah olarak, 200 avronun 15/7/2023 tarihinde geçerli olan döviz alış kuru üzerinden Türk lirası karşılığını gösterecektir.
Örnek: Otel işleten (C), bünyesinde bulunan üç adet odanın 30/7/2023-4/8/2023 tarihlerini kapsayan beş gecesini (D) acentesine 9/1/2023 tarihinde KDV hariç 20.000 Türk lirasına satmıştır. (D) acentesi 15/5/2023 tarihinde, odaların tamamını aynı dönem için KDV hariç 22.000 Türk lirasına (E) turist grubuna satmış ve müşteriye yapılan satış bedeline konaklama vergisinin dahil olduğunu konaklama tesisine konaklama hizmeti sunulmadan önce ispat ve tevsik etmiştir. Buna göre, (E) turist grubuna hizmetin sunulmasıyla birlikte mükellef (C) tarafından 4/8/2023 tarihinde konaklayanların tamamının bilgilerini içerecek şekilde (D) acentesine düzenlenecek faturada 20.000 Türk lirası matrah üzerinden konaklama vergisi hesaplanacaktır. Acente (D)’nin müşteriye satış bedeline konaklama vergisi tutarını dahil etmemesi durumunda ise vergi, konaklayana otel tarafından hizmetin sunulmasını takiben düzenlenecek ve sadece konaklama vergisini ihtiva edecek olan faturada gösterilir.
Mükellefin, konaklama hizmetine ilişkin düzenlediği faturada ayrıca gösterdiği ticari teamüllere uygun iskontoların konaklama vergisi matrahından indirilmesi mümkündür.
4- Tüketicilerin Tatil Planı Yaparken Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:
Tüketicilerin ileride konaklama vergisi sürprizi ile karşılaşmamaları adına; özellikle acenteler başta olmak üzere, turizm işletmelerinden alacakları tatil paketlerinde konaklama vergisinin fiyata dahil olup olmadığını sorgulamaları yararlarına olacaktır.
Örneğin, acente aracılığı ile alınacak bir tatil paketinde, sözleşme ve satın alma sırasında konaklama vergisi doğmadığından acente tarafından alınmayan konaklama vergisinin, tüketicinin geceleme hizmeti alması sonrasında turizm işletmesi tarafından ayrıca faturalandırılarak tahsil edilme ihtimali olabileceğini unutmamaları tavsiye edilmektedir.
5- Sehven Fazla Ve Yersiz Tahsil Edilip Beyan Edilen Konaklama Vergisinin Düzeltilmesi:
Beyannamede fazla veya yersiz olarak hesaplanan vergi, öncelikle mükellef tarafından alıcıya/konaklayana iade edilmek zorundadır. İlgili dönem beyanlarının düzeltilmesini takiben fazla veya yersiz hesaplanan ve ödenen verginin iadesi, 429 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde talep edilebilir.
VI. SONUÇ VE DEĞERLENDİRMELER
Turizm işletmeleri ve acentelerin konaklama vergisi uygulamasında; verginin kapsamına giren hizmetler ile kapsam dışında kaldığı iddia edilerek üzerinden vergi hesaplanmayan hizmetlere ilişkin tevsik edici bilgi ve belgeleri muhafaza etmeleri, tüketicilerin ise tatil ve geceleme hizmetleri pazarlıklarında konaklama vergisinin fiyata dahil olup olmadığı hususuna özellikle dikkat etmeleri tavsiye edilmektedir.
Kaynakçı:
– 6802 Sayılı Gider Vergileri Kanununun Yeniden Düzenlenen 34 Üncü Maddesi,
– Konaklama Vergisi Genel Tebliği,
– 9 Şubat 2023 tarih VUK-150 / 2023-1 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri/150
– Gelir İdaresi Başkanlığı Konaklama Vergisi Rehberi,
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]