GDS 3000’in Sürdürülebilirlik ve Diğer Genişletilmiş Dış Raporlama Güvence Denetimlerine Uygulanmasına İlişkin Zorunlu Olmayan Rehberin Yayımlanması Hakkında Duyuru
Bilindiği üzere; 4 Haziran 2022 tarihli ve 31856 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda yapılan değişiklikle anılan Kanunun 88 inci maddesine: “Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, belirlediği işletmeler ve kuruluşlar için uygulamada birliği ve sürdürülebilirliğe ilişkin raporlamaların uluslararası alanda geçerliliğini sağlamak amacıyla uluslararası standartlarla uyumlu olacak şekilde Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarını belirlemeye ve yayımlamaya yetkilidir. Belirli alanları düzenlemek ve denetlemek üzere kanunla kurulan kurum ve kurullar, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun olmak şartıyla kendi alanları için geçerli olacak standartlarla ilgili olarak ayrıntıya ilişkin düzenlemeler yapabilir.” fıkrası eklenerek Kurumumuz Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarının belirlenmesinde yetkili kılınmıştır.
Bu doğrultuda; Uluslararası Bağımsız Denetim ve Güvence Denetimi Standartları Kurulu (IAASB) tarafından yayımlanan ve sürdürülebilirlik raporlamasının güvenilirliğinin artırılması amacıyla yapılacak güvence denetimlerine esas olacak GDS 3000 Tarihi Finansal Bilgilerin Bağımsız Denetimi veya Sınırlı Bağımsız Denetimi Dışındaki Güvence Denetimleri ile GDS 3410 Sera Gazı Beyanlarına İlişkin Güvence Denetimleri, Kurumumuz tarafından Resmî Gazete’de yayımlanarak mevzuatımıza kazandırılmıştır.
Diğer taraftan, söz konusu Standartların uygulanması konusunda paydaşlara yardımcı olmak üzere uygulama rehberlerinin yayımlanması da Kurumumuz faaliyetleri arasında yer almaktadır. Bu kapsamda; IAASB tarafından hazırlanan ve bir denetçinin genişletilmiş dış raporlamaya (GDR) yönelik güvence denetimlerinde GDS 3000’i uygularken yaygın olarak karşılaştığı zorlukları ele alan “GDS 3000’in Genişletilmiş Dış Raporlama Güvence Denetimlerine Uygulanmasına İlişkin Zorunlu Olmayan Rehber”in yayımlanmasına ilişkin Kurumumuz çalışmaları tamamlanmıştır.
Uygulama Rehberinde, sürdürülebilirlik ve geniş bir yelpazedeki raporlama konuları hakkında her ölçekten işletme tarafından yapılan diğer genişletilmiş dış raporlamaya yönelik olarak GDS 3000’e uygun şekilde güvence denetimlerinin yürütülmesinde denetçilere yardımcı olmayı amaçlayan ve zorunlu olmayan bir rehberlik sağlanmaktadır. Rehberin amacı ise aşağıdakileri sağlamak üzere, GDR güvence denetimlerinde GDS 3000’in tutarlı ve kaliteli bir şekilde uygulanmasını teşvik etmektir:
- Bu tür denetimlerin GDR raporlamasının kalitesi üzerindeki etkisini güçlendirmek,
- Ortaya çıkan güvence raporlarına olan güveni artırmak ve
- Hedef kullanıcılar tarafından güvenilir ve esas alınabilir olabilmesi amacıyla GDR raporlarının güvenilirliğini artırmak.
Bu kapsamda; söz konusu Uygulama Rehberi, paydaşların genişletilmiş dış raporlamaya yönelik güvence denetimlerinde GDS 3000 hükümlerini amaçlanan ve tutarlı şekilde uygulanması konusunda yardımcı olmak üzere tüm ilgililerin istifadesine sunulmaktadır.
GDS 3000’in Genişletilmiş Dış Raporlama Güvence Denetimlerine Uygulanmasına İlişkin Zorunlu Olmayan Rehber’e ulaşmak için tıklayınız.
Kamuoyuna duyurulur.
Kaynak: KGK