Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com
Depremin Yaralarını Sararken Zulüm Olmasın!
Ülke olarak zor günler geçirdiğimiz bugünde mesleğimizle doğrudan ilgili olmasa da bir konuyu daha sizinle paylaşmak ve karar vericinin bu konuda gerekli düzenleme yapması için öneride bulunmak isterim.
6 Şubat 2023 Tarihinde meydana gelen depremlerin yıkıcı etkisinden on bir ilimiz olumsuz olarak etkilendi. Başta insan yaşamı olmak üzere; ekonomik ve sosyal yaşam felç oldu. Yaşanan deprem sonrasında geride kalan her geçen gün depremin oluşturduğu yıkım ve tahribat, belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır.
Depremin ekonomik ve sosyal açıdan ağır yaralar açtığı illerimizde valilik ve defterdarlık tarafından organize edilen bir çalışma yapılmakta ve yazımız ekinde yer alan formlar ile vatandaşlardan hasar ve zarar beyanı alınmaktadır. Depremde hasar gören ve mağdur olan tüm depremzedeler belirlenmiş mekanlarda (Çadır da veya konteyner da) yaşadıkları acı içinde artçılar devam ederken bu evrağı yetkililere teslim etmek için saatlerce kuyrukta beklemektedir.
Bu konuda yeterli bilgilendirme yapılmayan vatandaşlar bilgi almak için doğal olarak meslek mensuplarını aramaktadır. Bu durum acı içinde bulunan meslek mensuplarını yormakta vatandaşa yardımcı olma konusunda zorlanmaktadır. Çünkü hiç kimse yapılan bu işlemin ne niçin neden ve nasıl yapılacağı konusunda doğru bir bilgiye sahip değildir.
Bildirimin kapsam yönünden şahsi mal varlığı bildirimi mi? Ticari mal varlığı bildirimi mi? Vergi mükellefiyeti yönünden nasıl bir işleme tabi tutulacağı gibi konular belirsizliğini korurken, vatandaşın hak kaybına uğrayacağım endişesi de her geçen gün artmaktadır.
Depremin yıkıcı etkisi içinde mağdur olan birçoğu yaşadığı ilin dışına çıkan depremzedelerin nasıl bir çözümsüzlük içinde kıvrandıklarını anlatmak mümkün değildir. Bulunduğu il dışında müracaat ettikleri hiçbir kurum bu tür bir bildirimi almamakta ya da alma konusunda yetkileri olmadıklarını belirtmektedirler.
21.Yüzyılda teknolojinin hayatımızın her aşamasında etkin olduğu bir zamanda tüm vatandaşların e-devlet imkânı varken bu formların imkânı olanlar için e-devlet üzerinden, tüzel kişilerin GİB interaktif vergi dairesi aracılığı ile alınması neden düşünülmez.
Deprem ile ilgili hasar tespiti ve nakdi destek ile diğer tüm başvuru ve bilgilendirmelerin e-devlet üzerinden yapılması imkânı sağlanmışken. Ülke olarak zor günler geçirdiğimiz bugünde karar verici ve uygulayıcıların vatandaşın acılarını sararken onlara kolaylık yerine zorluk çıkarmasının mantıklı bir izahı olabilir mi?
Bu bildirimlerin e-devlet üzerinden alınması hem depremzedelerin mağdur edilmesini önleyecek hem de bu konuda görevlendirilen memurlar ile vatandaşın can güvenliğini koruyacaktır. Ayrıca elden alınan bu beyanların değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gereksiz zaman israfına yol açarken e-devlet üzerinden işlem tesis edilmesi halinde alınan bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve sonuçlandırılarak vatandaşa geri bildirimin yapılması her yönü ile kolaylık olacaktır.
Depremden etkilenen vatandaşların, yaşanan bu travmayı atlatması çok zordur. Okan BAYÜLGEN’in ifadesi ile “Sahnenin içinde olanlarla sahneyi izleyenlerin farkı” bakış açısıyla yetkililerin ve karar vericilerin empati yaparak bu konuda depremzedelerimizin mağduriyetini giderecek bir çözüm bulmaları en büyük beklentimizdir.
Ülkemize ve milletimize bir kez daha geçmiş olsun derken; vefat eden meslektaşlarımıza ve vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar dilerim.
EKLER:
Kahramanmaraş Defterdarlığı Zarar Beyan Formu
Malatya Defterdarlığı Zarar Gören Taşınır Bilgi Formu
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]