Ferit TAŞ
Yeminli Mali Müşavir
VDK Başkan Yardımcısı (E)
Maliye Müfettişi (E)
ftas@isik-ymm.com.tr
Mükelleflerce beklenen Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu Teklifi (matrah artırımı, af/yapılandırma kanunu) meclise sevk edilmiştir. Söz konusu Kanun taslağı 7326, 7143 ve 6736 sayılı matrah artırımı ve af kanunları ile aynı formatta hazırlanmış olup, Kanunun özet içeriği aşağıdadır:
1. Kapsam ve tanımlar. (Kapsama giren vergi, faiz, zam ve cezalar.)
2. Kesinleşmiş alacaklar. (Ceza silinir, faiz Yi-ÜFE’ye düşer.)
3. Kesinleşmemiş veya dava safhasındaki alacaklar. (Henüz terkin/tasdik kararı yoksa, vergi aslının %50’si ile ceza silinir, faiz Yi-ÜFE’ye düşer. Terkinde verginin %90’ı, tasdikte %10’u silinir.)
4. İnceleme ve tarhiyat aşamasında olan işlemler. (Vergi aslının %50’si ile ceza silinir, faiz Yi-ÜFE’ye düşer.)
5. Matrah ve vergi artırımı. (2022 hariç, 2018, 2019, 2020, 2021 yıllar için gelir ve kurumlar vergisi için matrah artırımı, KDV ile gelir ve kurumlar vergisi stopajı için vergi artırımı imkanı.)
6. İşletme kayıtlarının düzeltilmesi. (Stok, kasa ve ortaklar cari kayıtlarına düzeltme.)
7. Kesinleşmiş SGK alacakları.
8. Eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezaları.
9. Ortak Hükümler. (Ödeme vadeleri.)
10. Diğer Hükümler.
Mecliste değişme ihtimaline binaen ayrıntılı açıklama Kanunun yayımlanmasından sonra yapılacak olup, bu aşamada önceki Kanunlara göre dikkat çeken farklar özetlenecektir:
– 30/4/2023 tarihine kadar başvuruda bulunmak gerekiyor.
– 2022 yılı kurumlar vergisi beyannamesi Nisan ayında verileceği için, matrah artırımında 2022 yılı kapsama alınmamıştır.
– Bu yapılandırma kanunu ile kâr payı stopajı da (ana merkeze aktarılan tutarlar dahil) vergi artırımı kapsamına alınmaktadır. Daha önce kurumlar vergisi matrah artırımı ve KDV vergi artırımı yapan mükellef hakkında inceleme devam edebiliyor ve kâr payı stopajı eleştirisi getirilebiliyordu. Bu kanun ile kâr payı stopajı vergi artırımı da yapılarak incelemelerin önü kesilebilir.
– Matrah artırımı halinde, devam eden incelemelerin Kanunun yayımından itibaren 7 iş gününde bitirilmesi gerekiyor. (7326’da 2 ay idi.)
– Kesinleşmiş alacaklar için aylık*48 ay taksit belirlenmiştir. (7326’da 18*2= 36 aydı.)
– Matrah artırımı, kesinleşmemiş alacaklar ve inceleme safhasındaki alacaklarda aylık*12 ay taksit belirlenmiştir. (7326’da 2 ay*6 taksit=12 ay vade vardı. Yani yeni taslakta vade aynı olmasına rağmen, 2 aylık yerine aylık taksit getiriliyor.)
– İlk iki taksitin süresinde ödenmesi şartıyla bir takvim yılında 3 taksit için geç ödeme imkanı getirilmiştir. (7326’da 2 taksit geç ödenebiliyordu.)
– Vadesi 31.12.2022 ve öncesi olan 2.000 TL’yi aşmayan ödenmemiş tüm alacakların tahsilinden vazgeçilmiştir.
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”juicy_pink”]
Bu makalenin tüm hakları www.alomaliye.com’a aittir. İktibas belirtilmeden ve linkimiz verilmeden (kaynak belirtilmeden) tamamı ya da bir kısmı herhangi bir ortamda (yazılı-görsel-işitsel-sanal-bulut-eğitim vb. ortamlar) kullanılamaz. Aksi kullanımlarda gerekli yasal işlemler yapılır.
[/vc_message][vc_column_text]