28 Ocak 2023 Tarihli Resmi Gazete
Sayı: 32087
Karar Sayısı: 6775
Katma değer vergisinin iade talebinde bulunulabilecek asgari tutarının belirlenmesi ile 6/2/2019 tarihli ve 718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Kararda değişiklik yapılmasına ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulmasına, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 36 ncı ve 38 inci maddeleri gereğince karar verilmiştir.
27 Ocak 2023
Recep Tayyip ERDOĞAN
CUMHURBAŞKANI
27/1/2023 TARİHLİ VE 6775 SAYILI CUMHURBAŞKANI KARARININ EKİ KARAR
[vc_row][vc_column][vc_message message_box_color=”vista_blue”]
ÖZET:
6775 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının Eki Kararı ile;
- Son dönemde katma değer vergisinde indirimli oran ve istisna uygulamasının artmasına bağlı olarak artan iade taleplerinin daha hızlı karşılanması ve iade servislerinde çalışan işgücünün daha etkin kullanılmasını teminen mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin olarak iade talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2.000 TL olarak belirlenmiştir.
- Şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmelerinin, talep etmeleri halinde hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamında vergilendirilmelerine imkan sağlanmıştır. Buna göre, minibüs, midibüs vb. taşıtlarla belirlenmiş güzergahlarda şehir içi ve banliyö yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan mükellefler hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde etmeleri şartıyla hasılat esaslı vergilendirme usulü ile vergilendirilebileceklerdir. Bu işletmelerin hasılatlarına uygulanacak vergi oranı %1,5 olarak belirlenmiştir. (GİB)
[/vc_message][vc_column_text]
MADDE 1– Mükelleflerin iade hakkı doğuran işlemlerine ilişkin olarak katma değer vergisi iadesi talebinde bulunabilecekleri asgari tutar 2.000 TL olarak belirlenmiştir.
MADDE 2– 6/2/2019 tarihli ve 718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının eki Kararın 3 üncü maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiş ve mevcut ikinci fıkrası üçüncü fıkra olarak aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.
“(2) Şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden dolmuş işletmelerinin (belediyeler ile doğrudan veya dolaylı olarak sermayesinin %51 veya daha fazlası belediyelere ait şirketler hariç), münhasıran il sınırları içinde yapmış oldukları toplu taşıma faaliyetlerine ilişkin 3065 sayılı Kanunun 38 inci maddesinde yer alan hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre hasılatlarına uygulayacakları vergi oranı %1,5 olarak belirlenmiştir.”
“(3) Mükelleflerin hasılat esaslı vergilendirme usulü kapsamında vergilendirilebilmeleri için münhasıran birinci ve/veya ikinci fıkrada tanımlanan faaliyetlerle iştigal etmeleri gerekmektedir. Bu faaliyetlerin birlikte yapılması hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirmeye engel teşkil etmez. Bu faaliyetlerin yanında, kapsama girmeyen başka faaliyetleri de bulunan mükellefler bu uygulamadan faydalanamaz.”
MADDE 3– Bu Kararın;
a) 1 inci maddesi yayımı tarihini izleyen aybaşından itibaren yapılan işlemlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde,
b) 2 nci maddesi yayımı tarihini izleyen aybaşında,
c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 4– Bu Karar hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.